de hond van Pavlov


de hond van Pavlov 1.0

hond die door de Russische fysioloog Ivan Pavlov onderworpen werd aan een experiment waardoor hij een geconditioneerde reflex gaat vertonen op een gegeven signaal

Algemene voorbeelden


Men stelde vast dat de hond van Pavlov pas ging ophouden met het produceren van speeksel na een lange tijd geconfronteerd te zijn met het belletje, zonder dat voedsel volgde. Dit biedt ook een aanwijzing voor hoe men in de gedragstherapie angsten of andere automatisch optredende gevoelens kan behandelen.

http://www.vanbost.be/gedragstherapie.htm

Zijn blik was gevallen op de vrouw die zich in hun gezelschap ophield. In eerste instantie zal het haar sluike, chiquitagele haar zijn geweest dat hem op haar opmerkzaam maakte. Voor zulk haar was hij al een jaar of twintig gevoelig. Sluik, chiquitageel haar was voor hem als het belletje voor de hond van Pavlov.

De hangende man, Koos van Zomeren,

de hond van Pavlov 2.0

experiment dat door Pavlov werd uitgevoerd om een hond te conditioneren

Algemene voorbeelden


Het experiment van Ivan Pavlov dat bekend staat onder de naam Hond van Pavlov is het bekendste voorbeeld van klassieke conditionering.

http://hetduitseherder.forum2go.nl/hond-van-pavlov-t115.html

de hond van Pavlov 3.0

iemand wiens handelingen geconditioneerd zijn zoals die van de hond van Pavlov

Betekenisbetrekking


metafoor
Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

Algemene voorbeelden


Dit plan toont dat deze kampleden hun unieke individualiteit nog niet verloren hadden in het proces van ontmenselijking dat Hannah Arendt beschrijft. Zij waren nog geen honden van Pavlov geworden die op een volkomen voorspelbare manier reageren. Ze wilden niet als beesten ten onder gaan, maar als mensen.

http://delialasters.blogspot.com/2008/02/de-vechtende-hond-en-de-hond-van-pavlov.html