dealmaker


dealmaker 1.0

iemand die zich bezighoudt met het sluiten van deals of met het begeleiden van processen waarbij verschillende partijen tot een overeenkomst moeten komen, zoals bedrijfsovernames en bedrijfsfusies

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dealmaker…

  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met het sluiten van deals; voert soms de onderhandelingen bij bedrijfsfusies of bedrijfsovernames
  • [Waardering] wordt doorgaans gezien als iemand die dingen voor elkaar krijgt
  • [Toepassingsgebied of bereik] is vaak werkzaam in de politiek of het bedrijfsleven

    Algemene voorbeelden


    De dealmaker bleek ook matchmaker. Eerst herstelde Marcel Boekhoorn de verhoudingen tussen Hema-directie en franchisenemers. En toen kocht hij alsnog de winkelketen.

    https://www.nrc.nl/nieuws/2018/10/26/een-redding-die-niemand-zag-aankomen-a2752918?utm_source=NRC&utm_medium=banner&utm_campaign=Paywall,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • de Brusselse dealmaker
    • een echte dealmaker
    • een geboren dealmaker

    Xavier Hufkens (53) lijkt wel de koning Midas van de Belgische kunstgaleries. Alles wat hij aanraakt, verandert in goud [...]. Zijn kunstvoorraad [...] wordt intussen op 19 miljoen euro gewaardeerd. Een onderschatting, volgens ingewijden. Maar vraag de Brusselse dealmaker om uitleg over die cijfers, en hij slaakt een diepe zucht.

    https://www.tijd.be/cultuur/kunstmarkt/belgische-topgaleries-boeken-megawinsten/10004083.html,

    Als adviserend advocaat is Frank een echte dealmaker. Hij vecht voor de belangen van zijn cliënt, maar altijd met het doel om tot een evenwichtige overeenkomst te komen.

    https://www.nysingh.nl/onze-mensen/frank-van-beek/,

    De Amerikaanse president Donald Trump is ervan overtuigd dat hij een geboren dealmaker is. Dat verklaart de top met Kim Jong-un in Singapore.

    https://www.tijd.be/opinie/commentaar/handjeklap/10021302.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • de strateeg, de ideeënman en de dealmaker

    De structuur van de Virgin Group of Companies is even informeel als de Virgin-chef zelf. Zij kent geen moedermaatschappij, alleen een vaderfiguur in de persoon van Richard Branson [...]. Abott doet vooral de financiële zaken, Devereux is meer de man van de dagelijkse leiding, terwijl Branson vooral de strateeg, de ideeënman en de dealmaker is.

    NRC,