deeleconomie


deeleconomie 1.0

(business, economie en financiën; neologisme)

economische samenleving waarin het delen van bepaalde producten, bijvoorbeeld auto's, centraal staat

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een deeleconomie…

is een samenleving

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een economische samenleving waarin de nadruk ligt op het delen van producten, bijvoorbeeld auto's

    Algemene voorbeelden


    Deze nieuwe economie nestelt zich in het brede middenveld tussen overheid en markt. Maatschappelijke onderstromen van empowerment en verbondenheid zorgen voor een stevige verankering. Er spreekt ook een groot vertrouwen uit in de medemens. Wat we samen doen, doen we beter, lijkt wel het leitmotiv. Of ook: delen is het nieuwe hebben, zoals het Duitse magazine Stern enkele weken geleden nog titelde op zijn voorpagina. [...] Avis, een klassiek autoverhuurbedrijf, waagde de sprong door begin dit jaar te investeren in ZipCar, dat de mogelijkheid biedt om een auto op uurbasis te huren. En ook General Motors zet in de VS de eerste stappen in deze ruil/deeleconomie. Of consumenten een wagen kopen dan wel delen, lijkt straks misschien wel secundair.

    http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130315_00505765,

    De opmars van de deeleconomie is niet te stuiten, maar niet iedereen is even gelukkig met de ontwikkelingen waarin bedrijven als Uber en Airbnb een hoofdrol lijken te spelen. In Nederland richt de discussie zich vooral op Amsterdam. Het is dan ook niet toevallig dat juist hier zowel UberPop, een app waarmee particulieren zich als taxichauffeur kunnen aanbieden, als huizenverhuursite Airbnb op weerstand stuiten.

    http://www.nu.nl/weekend/3905769/de-deeleconomie-wordt-deelmaatschappij.html,

    Wat mij heel erg inspireert zijn de visies van Nils Roemen en Juul Martin: zij zijn de grondleggers van Durftevragen en de Waarmakerij in Nijmegen. Zij hebben in mijn ogen de visie van de Franciscaanse minderbroeders gemoderniseerd. Zij werken vanuit sociale overwaarde en de deeleconomie. Er is genoeg voor iedereen in deze samenleving en iedereen vind het in essentie leuk om elkaar te helpen. Als je hiervan uitgaan is alles mogelijk.

    http://www.chiaravandenberg.nl/visie/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2012