deelwagen


deelwagen 1.0

(transport, verkeer en reizen; (vooral) in België)

wagen waarvan meerdere mensen om beurten tegen betaling gebruikmaken en die doorgaans deel uitmaakt van een vloot van deelwagens; wagen die gedeeld wordt door meerdere mensen; deelauto
Dit woord wordt vaker in België gebruikt dan in Nederland, waar <i>deelauto</i> de meest gebruikte term is.

Algemene voorbeelden


"Een eigen wagen staat vaak stil voor de deur, daar waar een deelwagen intensiever wordt gebruikt. Eén gedeelde wagen vervangt al gauw vijf tot tien privéwagens. Minder wagens in de stad zorgen voor een lagere parkeerdruk en minder files. Deelwagens spelen, samen met andere vormen van gedeelde mobiliteit, een belangrijke rol in de mobiliteitsvisie van de stad", aldus Schepen voor Mobiliteit Koen Kennis.

https://www.autodelen.net/poppy-nieuw-autodeelsysteem-antwerpen/

Geen wagens, maar een speelterrein. Een wijk zonder veel blik en met ruimte voor de kinderen. Autodelen maakt dit mogelijk. Per deelwagen zouden vier eigen voertuigen kunnen worden afgeschaft.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010623409:mpeg21:a0176,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een elektrische deelwagen
  • een free-floating deelwagen

2017 was een goed jaar voor het elektrisch autodelen met een vervijfvoudiging van het aantal elektrische deelwagens in Vlaanderen. Elektrisch autodelen zorgt voor een maximale milieuwinst en is de ideale kennismaking met elektrisch rijden. De partners zijn ambitieus en mikken op minstens 1.000 elektrische deelwagens in 2020.

https://www.duurzame-mobiliteit.be/nieuws/vijf-keer-meer-elektrische-deelwagens-2017,

Autodelen kent vele verschijningsvormen die elk een aangepaste aanpak vergen. Een "stationbased" deelauto heeft bv. nood aan toegewezen standplaatsen. Een "free-floating" deelwagen heeft eerder nood aan een netwerk van autodeelstandplaatsen, zonder dat die toegewezen zijn aan een bepaalde deelauto.

https://waaslandklimaatland.be/wp-content/uploads/2018/11/Actieplan-Gedeelde-Mobiliteit-Waasland.pdf,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen