dejeuner


dejeuner 1.0

((vooral) in België)

lunch; middagmaaltijd

Algemene voorbeelden


Terwijl het familiaal diner een institutie blijft, nemen de Fransen gemiddeld een steviger ontbijt dan dertig jaar geleden, en besteden daar ook meer tijd aan. De grote "verliezer" is de vroeger rijkelijk besproeide déjeuner. Sinds enkele jaren hoef je maar rond je te kijken in de restaurants om de kulturele omwenteling te zien. Slaatjes als voorgerecht, grote flessen mineraal water, kleine flesjes wijn.

De Standaard,

Ik had met koffie en een krant op een terras zitten wachten tot Taco klaar zou zijn. Die bijeenkomst liep blijkbaar uit, maar ik verveelde me niet, opgenomen in het geroezemoes om me heen van de eerste klanten voor het dejeuner, en voortdurend geboeid door voorbijgangers op het trottoir van de boulevard Saint-Germain.

Sleuteloog, Hella S. Haasse,

Die bezoeker gebruikt, weer gemiddeld, vier maaltijden tijdens zijn bedevaart. Die kost doorsnee, déjeuner of diner, 85 francs. Een biertje kost twaalf francs, koffie veertien. We schatten de modale pelgrim in op twaalf consumpties.

De Limburger,

Om twaalf uur stapten ze op. Na het déjeuner flaneerde Victor langs de bouquinistes, bezocht een of andere tentoonstelling en mijmerde wat over het oude probleem van schijn en wezen dat hem sinds Hollywood niet meer los had gelaten.

Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als deel van een afleiding