demograaf


demograaf 1.0

iemand die voor zijn beroep op statistische wijze bevolkingskenmerken en hun ontwikkelingen beschrijft, onder meer inzake leeftijdsgroepen, sociale of politieke onderverdeling enz.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een demograaf…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] beschrijft kenmerken van een bevolking zoals leeftijdsgroepen, sociale en politieke onderverdeling e.d. op statistische wijze en de ontwikkelingen in deze opzichten

    Algemene voorbeelden


    Het aantal geregistreerde partnerschappen zal volgens het CBS dit jaar meer dan verdubbelen [...]. Volgens de demografen komt dat door het verschijnsel flitsscheidingen. Op die manier kan een huwelijk sneller worden omgezet in geregistreerd partnerschap zonder tussenkomst van een rechter.

    De Telegraaf,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • berekenen
    • voorspellen

    Tegen het jaar 2020, voorspellen demografen, zullen de VS een diep verdeelde samenleving zijn: conservatieve, vrijwel uitsluitend blanke landelijke gebieden en multi-etnische steden.

    De Standaard,

    Demografen berekenden dat Californië de eerste staat wordt met een niet-blanke meerderheid.

    De Standaard,

    Demografen voorspellen dat de wereldbevolking in de loop van de 21e eeuw zal verdubbelen.

    http://bch-cbd.naturalsciences.be/belgie/convention/wouters.htm,

    met adjectief ervoor


    • sociaal demograaf

    Nederland telt 40.000 'boomerangkids'. Voor hen maakt het niet uit of ze uitwonend zijn of dat ze nog bij hun ouders wonen. Als hun studie geen succes wordt, keren ze gewoon terug naar de ouders. Dat heeft J. Latten, sociaal demograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag gezegd tijdens de presentatie van het boek Samenleven: Nieuwe feiten over relaties en gezinnen.

    Trouw,