depenaliseren


depenaliseren 1.0

((vooral) in België)

iets wat voorheen strafbaar was niet meer strafbaar stellen; iets als niet meer strafbaar beschouwen
Vaak aangetroffen in zelfstandig gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Depenaliseren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Als laatste Europese staat om homoseksualiet te depenaliseren, heeft Roemenië nu een antidiscriminatiewet goedgekeurd die ook holebi's expliciet beschermt – iets wat België tot nader order nog steeds niet heeft.

      http://www.holebifederatie.be/zizo/images/roemene.pdf,

      De regering bereikt een akkoord over het depenaliseren van cannabisgebruik. Cannabis verdwijnt niet uit het strafrecht, het bezit ervan voor eigen gebruik is echter niet langer strafbaar. Er wordt geen maximumhoeveelheid bepaald. Vrijwaring van vervolging geldt wel enkel op voorwaarde dat het gebruik geen maatschappelijke overlast veroorzaakt. Gebruik van softdrugs zal dus enkel nog vervolgd kunnen worden als het parket die overlast kan aantonen.

      Knack Online,

      Een comateuze toestand komt vaak voor na een verkeersongeval. De vragen die daarbij rijzen zijn: vanaf wanneer is de toestand onomkeerbaar [...]? In de meeste gevallen kent men de wil van de patiënt niet [...]. Zo komt het hele gewicht van de beslissing meestal in handen van het medisch team. Dit team heeft meestal als enige mogelijke overweging: welke zijn de levenskansen? Is behandeling in het algemeen al dan niet verantwoord? Al die ernstige problemen vertonen een raakvlak met het huidige wetsvoorstel over euthanasie. Dit is veel omvangrijker en revolutionairder dan het louter depenaliseren van euthanasie.

      http://www.seniorennet.nl/Pages/Gezond_leven/Nieuwsberichten_pall/23_06_00.php,