dertienjarige


dertienjarige 1.0

iemand die dertien jaar oud is; kind met de leeftijd van dertien jaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dertienjarige…

is een persoon

  • [Leeftijd] is dertien jaar oud
  • [Betrokkene] is een persoon

    Algemene voorbeelden


    Deze elf- tot dertienjarigen hebben geheel uit vrije wil hun voorjaarsvakantie opgeofferd om op het Brabantse gymnasium een intensivkurs Nederlands te volgen.

    NRC,

    In de groep dertienjarigen waren Petra Mollema en Jolanda Wever ieder goed voor twee medailles.

    Meppeler Courant,

    In heel wat gezinnen [...] - in de onderste groepen van de maatschappij (werkeloosheid en het daarmee verbonden maatschappelijk uitgeschakeld zijn) - verliest de vader vroegtijdig zijn gezag. Voor een dertienjarige vormt dat een echt probleem, omdat een dertienjarige dat gezag nog werkelijk nodig heeft.

    http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden11/art11_6_12.html,

    Ouders worden meestal door een externe realiteit (bv. gebrek aan geld) geconfronteerd met een grens: als een dertienjarige een elektrische gitaar wil en een skipak van een duur merk, dan is dat voor de meeste gezinsbudgetten niet meer haalbaar.

    http://www.clb-net.be/caleidoscoop/inhouden/inhouden10/art10_3_26.html

    Een onderzoek in de provinciestad Groningen wees onlangs uit dat 30 procent van de dertienjarigen regelmatig een stickie rookt.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    voorafgegaan door als


    • als dertienjarige

    Shimon Peres werd in 1923 in Polen geboren als Simon Persky. Als dertienjarige emigreerde hij naar Palestina, waar hij zijn naam Hebreeuwser maakte en veranderde in Peres: roofvogel.

    De Standaard,

    Als dertienjarige debuteerde ze in het eerste van Wiechers Woonoase/DOK, vier jaar later staat ze aan de vooravond van de Europese kampioenschappen.

    Meppeler Courant,

    Maar ik moet aannemen dat het boek mij in de greep kreeg waaruit ik mij nog steeds niet wist te verlossen, toen ik als dertienjarige op mijn internaatskamertje die vier absolute muren rond mijn bed verfraaide met posters van muziekgroepjes waarvan ik niet wist hoe ze klonken.

    Dimitri Verhulst in De Morgen, Dimitri Verhulst,