dertiger


dertiger 1.0

iemand die tussen de dertig en de veertig jaar oud is; iemand in de leeftijd van 30 tot en met 39 jaar

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dertiger…

is een persoon

  • [Leeftijd] is tussen de dertig en de veertig jaar oud

    Algemene voorbeelden


    Dertigers zien de zware tol die de wetenschappelijke en maatschappelijke concurrentie eist. Het wordt verleidelijk om het rustiger aan te doen, te leren leven met eigen beperkingen.

    NRC,

    Toen het idee door uitvoerders en fijnregelaars onder handen was genomen, bleek er een stimuleringsmaatregel tot stand te zijn gebracht die als twee druppels water leek op de programma's die we al hadden: selectief toegekende budgetten voor postdocs die al een uitstekende staat van dienst in het wetenschappelijk onderzoek hebben. De meesten zijn dertiger en hadden hun keuze op de arbeidsmarkt al gemaakt ten gunste van de universiteit.

    http://www.aup.nl/pdf/JaarredesUvA2001.pdf,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • ambitieuze dertigers
    • eigentijdse dertigers
    • jonge dertigers
    • late dertigers
    • mannelijke dertigers
    • prille dertigers
    • succesvolle dertigers
    • vlotte dertigers
    • vrouwelijke dertigers
    • zelfverzekerde dertigers
    • een blonde dertiger

    Ouderen zullen langer de topposities binnen bedrijven bezetten. Dit kan ambitieuze dertigers en veertigers frustreren, omdat voor hen geen doorgroeimogelijkheden meer zijn.

    http://home.szw.nl/navigatie/rubriek/dsp_rubriek.cfm?rubriek_id=1_id=103_id=27073

    Echt sympathieke personages kom je in Terpstra's stuk niet tegen. Er is iets volkomen fout gegaan met deze eigentijdse dertigers. Ze zijn niet in staat elkaar te troosten en zijn te laf om in te grijpen wanneer er vlak voor hun neus iemand mishandeld wordt.

    NRC,

    Op het terras voor de eethuisjes bij Taman Serasi, bij de ingang van de Botanic Gardens van Singapore, is een groep Chinese mannen - allen jonge dertigers in overhemd met das - druk in weer met een draagbare telefoon.

    NRC,

    Het verhaal speelt in het artistieke Amsterdamse yuppie-milieu van de jaren negentig, waar late dertigers niet alleen spreken, maar ook denken in het Engels, voortdurend spanning en nachtelijk vermaak zoeken, de sjiekere restaurants en cafés frekwenteren, en daarbij hopen geld over de balk gooien.

    De Standaard,

    Van de mannelijke dertigers zei slechts 14,4 procent optimistisch te zijn over zijn pensioen.

    De Standaard,

    Een Chinees paar schuifelt giechelend langs de rijen condooms, tubes met glijmiddel en door batterijen aangedreven seksspeeltjes [...]. Het paar, prille dertigers, buigt zich over de "Droom", een gele plastic banaan die 460 yuan moet kosten - ongeveer 1.600 frank, inclusief batterijen.

    De Standaard,

    "Ik probeer uit te leggen dat aan al die eisen niet kan worden voldaan", verzucht Annelies Penning (45). De succesvolle dertigers hebben daar nauwelijks oor voor. Ze zijn kritisch en veeleisend; op die manier hebben ze in hun werk immers ook veel bereikt. Maar op de 'relatiemarkt' heeft deze relatief nieuwe groep juist weinig te eisen.

    NRC,

    Ik knikte verlegen naar de drie mannen - vlotte dertigers met lange haren, kleurige open hemden, gouden halskettingen en nauwe broeken met olifantspijpen - en volgde het meisje naar de glazen kubus in het midden van de ruimte.

    Verdwaalde post, Walter van den Broeck,

    Het overgrote deel van de jongeren-van-nu woont eerst op zichzelf om vervolgens op zijn gemak een kandidaat voor een samenlevingscontract te zoeken. Ze zijn jong [...] en nemen alle tijd van de wereld. De meesten vinden toch voor hun dertigste een partner. Vaak nemen ze de proef op de som; van de vrouwelijke dertigers heeft meer dan de helft ooit samengewoond. Na verschillende relaties trouwen ze.

    NRC,

    In de fullcolour folder van Van Dal herenmode heetten zulke truien 'modieus' en werden ze gedragen door Tom-achtige, zelfverzekerde dertigers die op een terras in de lentezon nadrukkelijk zakelijk zaten te vergaderen, hoewel Lilly in werkelijkheid nog nooit een jongeman in zo'n modieuze opatrui had gezien.

    Mensen met een hobby, Désanne van Brederode,

    Versavel had acht jaar geleden een passionele relatie gehad met een make-upartiest, een blonde dertiger met vikingallures die zijn diensten zowel aan de openbare als aan de commerciële omroep verhuurde.

    De vijfde macht, Pieter Aspe,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • twintigers en veertigers
    • dertigers en veertigers

    De film mikt in de eerste plaats op tieners en studenten. Maar in de eerste dagen zijn ook twintigers en dertigers gaan kijken.

    Algemeen Dagblad,

    Januari is een topmaand voor fitnesscentra. De tredmolen van de dertigers en veertigers is tijdens de feestdagen tot stilstand gekomen. Spijtoptanten ('weer een jaar te veel gegeten en te weinig gesport') nemen zich dan voor om meer te gaan bewegen.

    Haarlems Dagblad,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    dertiger 2.0

    ((vooral) in België)

    verschil van dertig of meer behaalde punten tussen twee sportploegen of sporters, vooral bij balsporten; een aantal van dertig of meer behaalde punten bij sporten, vooral balsporten

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een dertiger…

    is een verschil

    • [Waarde] is een verschil van dertig of meer behaalde punten tussen twee sportploegen of sporters
    • [Toepassingsgebied of bereik] wordt vooral gebruikt bij balsporten, bijvoorbeeld biljart, korfbal of basketbal

      Algemene voorbeelden


      Het verschil liep op via 40-19 tot een dertiger aan de rust: 63-33.

      De Standaard,

      Na zeven minuten (81-51) stond er al een dertiger op het bord en via Bullock (10 op 12) en Terclavers (4 op 4 waarvan 3 bommen) stoomde Leuven in de slotfaze zelfs naar een veertiger: 124-83.

      De Standaard,

      Een 21-0-tussensprint resulteerde al in een dertiger na amper elf minuten: 39-8.

      De Standaard,

      dertiger 3.0

      met betrekking tot de jaren dertig van een bepaalde eeuw, met name van de twintigste eeuw; lopend van '30 tot '39
      Komt alleen voor in de woordgroep de dertiger jaren. Die werd vroeger, net als bv. de zeventiger jaren, als een germanisme gezien; alleen de jaren dertig gold als correct. Tegenwoordig worden beide varianten goedgekeurd. Daarnaast heb je ook de varianten de jaren '30 en de jaren 30. Die zijn niet helemaal identiek, want in de jaren '30 vervangt de apostrof het getal 19. Die variant betekent dus per definitie 'de jaren dertig van de twintigste eeuw'. Bij alle andere varianten kan het in theorie ook om een andere eeuw gaan, maar als dat zo is moet het wel expliciet vermeld worden of uit de context blijken.

      Algemene voorbeelden


      Pas in de dertiger jaren kwam de Rumba naar Europa, om na 1945 'herontdekt' en verder ontwikkeld te worden door de Fransen.

      http://www.swingingworld.nl/dansen.htm

      In de dertiger jaren is bij het ontwerp van het kanaal er rekening mee gehouden dat de dijken het overstromingswater uit het gebied ten oosten van het kanaal moesten kunnen keren.

      NRC,