detectivebureau


detectivebureau 1.0

bureau waar men een privédetective kan huren; bedrijf van een of meer detectives; recherchebureau

Semagram


Een detectivebureau…

is een bedrijf

 • [Activiteit of handeling] verhuurt privédetectives
 • [Gebruiker] wordt ingehuurd door bedrijven of particulieren

  Algemene voorbeelden


  Sinds 1 december vorig jaar hebben zich 133 detectivebureaus bij het ministerie van justitie gemeld. Vanaf dat moment vielen behalve de beveiligings- en bewakingsbedrijven, ook de éénmansbedrijfjes en detectivebureaus, onder de Wet op de weerkorpsen. Met het onder de wet brengen van de detectivebureaus wil justitie het toezicht op de bedrijfstak vergroten. Tot nu toe bestonden er geen regels voor. Iedereen kon een bord bij de voordeur schroeven waarop hij zich detective noemde. Justitie had geen idee hoeveel van dergelijke bedrijven er in Nederland actief waren en de politie was niet op de hoogte van hun activiteiten. De detectivebureaus (in de wet recherchebureau genoemd) zullen voortaan ook hun activiteiten bij de plaatselijke politie moeten melden en de identiteit van directie en personeel.

  Meppeler Courant,

  Het detectivebureau Robert van Hove gaat zich bezighouden met de moord op Andrea Luten. Het bureau, dat is gevestigd in Groningen, werd door de adviseur van Van Hoven, Rinus Betten, via Leo de Ruiter in contact gebracht met de moeder van Andrea, Lammie Luten. Het bureau, officieel Private Detective Bureau Van Hove, heeft inmiddels al vele zaken die de moord aangaan nagetrokken en zelf verdere onderzoeken gepleegd.

  Meppeler Courant,

  Zo kwam aan het licht dat McDonald's twee detectivebureaus, onafhankelijk van elkaar, had ingeschakeld om London Greenpeace te infiltreren. De detectives namen deel aan vergaderingen, bemanden standjes en deelden pamfletten uit tegen McDonald's. Stiekem braken ze binnen in kantoren, pikten documenten en stelden uitgebreide rapporten op over de actievoerders.

  De Standaard,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding


  • detectivebureautje