detentiefasering


detentiefasering 1.0

(recht en misdaad)

systeem waarin gevangenen geleidelijk terugkeren in de maatschappij, bijvoorbeeld door meer verlof en begeleiding in de laatste periode van hun straf
Is vooralsnog afgeschaft, maar er is veel kritiek op de afschaffing en het systeem keert wellicht terug.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Detentiefasering…

is een systeem

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een systeem waarin gevangenen geleidelijk terugkeren in de maatschappij, bijvoorbeeld door meer verlof en begeleiding in de laatste periode van hun straf

    Algemene voorbeelden


    Teeven wil detentiefasering, het systeem waarin gevangenen in de laatste periode van hun straf meer verlof en begeleiding krijgen, afschaffen. In het nieuwe plan krijgen criminelen die zich goed gedragen de kans om de laatste periode van hun straf thuis uit te zitten met een enkelband.

    Elsevier,

    De enkelband komt in de plaats van de zogeheten detentiefasering. Dat zijn programma's en verloven waarmee gevangenen nu nog worden voorbereid op hun terugkeer in de samenleving. [...] Na goed gedrag kan een gedetineerde het laatste gedeelte van zijn of haar straf met een enkelband thuis uitzitten. Voorwaarde is wel dat minimaal de helft van de straf erop zit. Iemand met een enkelband mag zijn of haar woning niet verlaten en geen alcohol of drugs gebruiken.

    http://www.nu.nl/politiek/3519220/enkelband-vervangt-detentiefasering.html,

    De senator achtte de afschaffing van detentiefasering onverantwoordelijk. Een plotselinge terugkeer vergroot de kans op recidive aanzienlijk.

    https://www.eerstekamer.nl/nieuws/20140924/debat_elektronische_detentie,

    De Staatssecretaris weet dat de CDA-fractie een voorstander is en blijft van specifieke inrichtingen waar detentiefasering wordt uitgevoerd; de halfopen en de open inrichtingen. Deze hadden de beste recidivecijfers. Het is dus onverstandig om daar niet mee door te gaan. De realiteit is dat de Staatssecretaris die wijze van detentiefasering heeft afgebroken, zo duidelijk kunnen we dat wel zeggen.

    https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst-24587-615.html,

    Andere maatregelen waarmee Sorgdrager het cellentekort wil terugdringen zijn elektronisch huisarrest (hiermee begint 1 juli een proef in het noorden des lands) en de voorwaardelijke invrijheidstelling. Deze detentiefasering, waarmee Justitie dit jaar een proef begint in Alkmaar en Haarlem, komt erop neer dat gevangenen niet langer automatisch na tweederde van hun straf vrijkomen, maar bij goed gedrag én onder voorwaarden al na de helft. Bij slecht gedrag moet de straf geheel worden uitgezeten.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBPERS01:003173002:mpeg21:a00035,