dierenhandelaar


dierenhandelaar 1.0

iemand die voor zijn beroep handelt in dieren die men als gezelschap of voor zijn genoegen houdt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dierenhandelaar…

is een handelaar; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] drijft handel
 • [Object betroffen] handelt in dieren die men als gezelschap of voor zijn genoegen houdt en verkoopt meestal ook de benodigdheden daarvoor zoals kooien, voedsel e.d.

  Algemene voorbeelden


  Waterschildpadden. In een natuurlijke vijver hoef je de dieren eigenlijk niet te voeren, ze vreten alles wat op het water terechtkomt [...]. Je kan bijvoeren met allerhande insekten bij een dierenhandelaar gekocht.

  http://www.animaldreamdesign.be/frames.html?/publications/welke_dieren/geslachtsbepaling_waterschildpadden.php~main,

  Het Arbitragehof ging niet in op het verzoek tot opschorting van het wetsartikel dat de verkoop van honden en katten op de markten verbiedt [...]. De dierenhandelaars leggen zich niet neer bij de beslissing van het hof en bereiden een verzoek tot vernietiging voor.

  De Standaard,

  Onderzoekers van de Zoogdiervereniging stuitten de afgelopen vijf jaar al op negen exotische eekhoornsoorten in Nederland. Bij Weert leven Pallaseekhoorns, nakomelingen van exemplaren die in 1998 bij een dierenhandelaar ontsnapten.

  http://www.depers.nl/binnenland/309576/Verbod-op-exotische-eekhoorns.html,

  De dienst Bos en Groen van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap en de douane namen gisteren 32 beschermde eenden en ganzen in beslag bij een dierenhandelaar in Groot-Bijgaarden.

  De Standaard,

  Griekse landschildpadden en Afrikaanse grondboas moeten zijn voorzien van een chip en een overleden beest moet bij een controlebureau worden ingeleverd. Ook de doornstaartagamen, nijlvaranen, kaaimannen en rode regenboog boas, waarvan er honderden zijn verkocht in de zaak, hadden ook moeten worden geregistreerd. De politierechter veroordeelde de dierenhandelaar tot een werkstraf van 100 uur voor de illegale handel.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/348145/2008/02/08/Straf-voor-handel-in-reptielen.dhtml,

  In het midden van de negentiende eeuw begonnen de dierenhandelaars in de omgeving van Wurttemberg hun veehoeders om te vormen tot de hond die wij nu Riesenschnauzer noemen.

  http://www.dieren-rassen.nl/honden/pinscher-en-schnauzer/riesenschnauzer/