dieselhybride


dieselhybride 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

auto die voor zijn aandrijving gebruikmaakt van een combinatie van een dieselmotor met een elektromotor; auto met diesel- en elektromotor

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dieselhybride…

is een hybride; is een auto; is een motorvoertuig

      Algemene voorbeelden


      Diesel-hybride Golf effectief in productie [...]. De Golf TDI Hybrid koppelt een 75 pk sterke turbodiesel aan een 29 pk sterke elektromotor. Het gemiddeld verbruik van de spaarzame Golf bedraagt 3,4 liter per 100 kilometer, de CO2-uitstoot is 89 gram per kilometer.

      http://www.hln.be/hln/nl/940/home/article/detail/191119/2008/03/2/Diesel-hybride-Golf-effectief-in-productie.dhtml,

      Dieselhybride Peugeot 3008 te koop vanaf 2011 [...]. Een 2.0 HDi (163 pk) drijft de voorwielen aan en achterin ligt een elektromotor met een piekvermogen van 37 pk. De elektromotor neemt het van de verbrandingsmotor over in rijomstandigheden die een lager rendement toelaten: bij het vertrekken, bij lage snelheden of bij het vertragen.

      http://www.autoscoops.be/nieuws/2009/dieselhybride-peugeot-3008-te-koop-vanaf-2011,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de allereerste dieselhybride
      • een kleine dieselhybride

      Op het Autosalon van Parijs presenteert Peugeot de allereerste dieselhybride ter wereld, de 3008 Hybrid4. Deze combineert een dieselmotor van 163 pk met een 37 elektromotor. De dieselmotor werkt bij dit model op de voorwielen, de elektromotor op de achterwielen. Beide motoren kunnen gelijktijdig werken, maar afhankelijk van de nodige of gewenste aandrijving ook apart.

      Algemeen Dagblad,

      Omdat een dieselmotor [...] veel duurder is dan een benzinemotor, lijkt het niet erg aantrekkelijk om van een kleine auto een dieselhybride te maken. Weliswaar zou het verbruik van een kleine dieselhybride heel laag kunnen zijn, maar voor dit soort auto's is volledig elektrische aandrijving interessanter. Daarmee maak je helemaal een einde aan het brandstofverbruik en het uitlaatgas.

      https://www.ad.nl/auto/waarom-hebben-de-meeste-hybride-auto-s-benzinemotoren~a9834d33/,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Etymologie


      Aard herkomst inheems of leenwoord
      Vroegste datering 2008