dinges


dinges 1.0

(Afhankelijk van wat wordt aangeduid kan het woord een eigennaam, een persoonsnaam, een zaaknaam, een diernaam, een plantnaam, een abstractum, een stofnaam, een verzamelnaam of zelfs een telwoord zijn. Het kan ook gebruikt worden ter vervanging van een woordgroep of een gedeelte daarvan.)

gebruikt als vervangende naam voor personen of zaken die men niet bij de werkelijke naam kan of wil benoemen

Algemene voorbeelden


'Ik heb zonet een motorfiets gekocht.' 'Ja? Ik heb ook een motorfiets [...]. Welke heb jij gekocht?' 'Ik? Wel, eh, een dinges, een Kawasaki duizend. Wreed machien, makker. Van nul naar honderd in drie komma twee.'

De droogte, Herman Brusselmans,

'Alles wat na Rembrandt kwam is rommel, puin en bucht. Neem nu dinges, die Spaanse hufter...' 'Picasso.' 'Nee, die andere. Met z'n snor.' 'Dali.' 'Nee, nog een andere.'

Uitgeverij Guggenheimer, Herman Brusselmans,

'Artauds totaaltheater betekent open breken, helende maar pijnlijke bevrijding van ... nou ja, dinges ... verdrongen levensenergie, en die confrontatie, boys, waarbij de grenzen tussen toneel en publiek opgeheven zijn, is wreed.' Waarvan akte.

Een soort Engeland, Robert Anker,

"Je moet dat niet lassen', zei Jozef [...], "het is beter dat je wat schroeven indraait hier en daar, waaraan we dan ijzeren staven vastmaken, waaraan we dan gordijnen kunnen ophangen, waarachter we dan... euh... dinges...' [...]. "Jaja, dinges', grinnikte Jean.

Pagadders, Leo Geerts,

Verrassend is dat beeld niet, maar het is wel voor het eerst dat Ghyssaert zich buiten zijn gedichten opstelt. Nog openlijker is hij in zijn slotgedicht, een 'Opdracht' in briefvorm: 'Ziehier mijn zoveelste gedicht, een opus dinges / aan u opgedragen, lievelingspubliek'.

NRC,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


dinges 1.1

geslachtsorgaan

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Algemene voorbeelden


Dat kleine lichaam van haar duwde ze tegen het mijne op. Ik kreeg een stijve. Ik kon wel door de grond gaan dat mijn dinges me zo'n lelijke toer lapte.

Bas, Annie van Keymeulen,

"Ik herinner me dat hij mij eens vertelde over een kapstertje dat voor het feest haar schaamlippen met lipstick aanzette en hij bezwoer me dat ze een paar woorden kon zeggen met haar eh... dinges, of in ieder geval een paar gearticuleerde geluiden kon voortbrengen.'

De biograaf, Willem Brakman,