dispensarium


dispensarium 1.0

kleinschalige instelling in de gezondheidszorg die voorziet in medische consultatie of de algemene verzorging van niet-bedlegerige patiënten, en die vaak in humanitair verband als hulppost wordt opgezet, bv. in ontwikkelingsgebieden of in gebieden met vluchtelingen

Semagram


Een dispensarium…

is een instelling; is een organisatie

 • [Functie] dient voor het verstrekken van elementaire of algemene gezondheidszorg of voor het geven van medisch consult
 • [Plaats] wordt vaak opgericht in het kader van humanitaire hulp in ontwikkelingsgebieden, in gebieden met veel vluchtelingen e.d.
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is kleinschalig

  Algemene voorbeelden


  Pater Carlos heeft er in zijn eentje voor gezorgd dat Bumba (150.000 inwoners) een goed werkend dispensarium met voldoende voorraad medicamenten en een kraamkliniek heeft [...]. Het hospitaaltje van pater Carlos is niet het enige in Bumba. Er is ook nog een staatsziekenhuis, maar daar zijn geen medicamenten. Het dispensarium van Carlos is dan ook goed beklant.

  De Standaard,

  Eén OCMW beschikt over een polikliniek, een ander over een eigen medisch centrum. Nog een ander heeft een dispensarium met een arts en verpleegster, waar ook aandacht is voor preventie, maar waar het nodige personeel ontbreekt om huisbezoeken te doen. Eén OCMW heeft een dispensarium en een thuisverzorgingsdienst. Nog één heeft enkel een thuisverzorgingsdienst.

  http://users.skynet.be/bwr/publicaties/ocmw/rapport%20OCMW's%20-%20Nl.htm,

  Op 11 juni werd een nieuw vluchtelingenkamp geopend [...]. Het kamp telt 3.000 wooneenheden (elk voor ongeveer 5 personen) en AZG zette ook een ziekenhuis en een medisch dispensarium op.

  http://www.azg.be/nl/terrein/landen/afrika/tsjaad_news_16.shtml,