districtscommissaris


districtscommissaris 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Suriname)

hoogste functionaris van een district in Suriname; hoofd van een Surinaams district, dat te vergelijken is met een provincie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een districtscommissaris…

is een functionaris; is een persoon

  • [Plaats] is werkzaam in Suriname
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gezaghebbend
  • [Geslacht] is een man of een vrouw
  • [Activiteit of handeling] geeft leiding aan een Surinaams district
  • [Bevoegdheid] wordt benoemd door de president van de Republiek Suriname
  • [Gezag] is de hoogste ambtenaar van een Surinaams district

Algemene voorbeelden


Aan het hoofd van een district staat een districtscommissaris (dc). Deze functionaris wordt door de President van de Republiek Suriname benoemd. Binnen de ambtenarij valt deze functionaris onder de directeur van Regionale Ontwikkeling.

http://www.gov.sr/media/283100/brochure_bestuurlijke_indeling_ro_1_.pdf

De districten van Suriname vormen een bestuurslaag in Suriname. Aan het hoofd van een district staat een districtscommissaris. De districtsraad is het hoogste politiek-bestuurlijk orgaan van het district. De districten worden onderverdeeld in ressorten.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Districten_van_Suriname,

Tussen de ondernemer Krisnadath Samoedj en districtscommissaris (dc) Raymond Landbrug van Marowijne is verschil van mening ontstaan over de uitbreiding van de Moengo Mall naar een historisch plein.

http://www.dwt.net/Archief/2004/Maart/22-03-04/binneland%20dc.htm,

Districtscommissaris (dc) Wedhperkash Joeloemsingh heeft vandaag het roer van het district Nickerie overgenomen van collega Roline Samsoedien. Hij wil Nickerie de komende jaren leiden naar grotere hoogten. In haar toespraak bedankte de scheidende dc Samsoedien alle mensen in het district voor hun bijdrage en samenwerking.

http://nickerienieuws.com/wp/?p=2936,

De deelname uit Suriname zal bestaan uit districtscommissarissen, ondernemers en vertegenwoordigers uit het maatschappelijk middenveld.

http://www.haaglanden.kvk.nl/popop/nieuws/nieuwsitem.asp?nieuwsID=10124,

Districtscommissaris (dc) Mike Nerkust van Paramaribo-Zuidwest kreeg de schrik van zijn leven toen hij eerder in de week zijn bureaukast opendeed en voodoopoppen zag. Het was een onaangename verrassing die Nerkust niet kan plaatsen.

https://nl-nl.facebook.com/permalink.php?story_fbid=910016512344726&id=154145641265154,

John de la Fuente, gewezen districtscommissaris (dc) van Commewijne (2000), wordt op contractbasis aangenomen als districtscommissaris van Para. Hij neemt morgen het roer over en wordt later die dag geïnstalleerd.

http://www.de-surinaamse-krant.com/2015/02/gestuntel-overheid-rond-benoeming.html,

districtscommissaris 2.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

hoofd van een district in een ander land, bijvoorbeeld Turkije; in Nederland en België in het bijzonder ook: hoofd van een district bij de scouting (padvinderij)

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een districtsfunctionaris…

is een functionaris; is een persoon

  • [Plaats] is werkzaam in een ander land dan Suriname, bijvoorbeeld Turkije, Nederland of België
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gezaghebbend
  • [Geslacht] is meestal een man
  • [Activiteit of handeling] geeft leiding aan een district, in Nederland en België in het bijzonder aan een district bij de scouting (padvinderij)

Algemene voorbeelden


Volgens de Turkse autoriteiten zijn zes gewonden er ernstig aan toe. De districtscommissaris van Alanya noemde het een troost dat er niemand om het leven is gekomen.

http://spitsnet.nl/anp.php?rid=16=342568,

Op bijna 80-jarige leeftijd is maandag Geert Potjewijd overleden. Van 1969 tot 1978 was hij hoofd van de Bescherming Bevolking in Hoogeveen als opvolger van de heer J.H. Broersma. Verder was hij onder meer voorzitter van het zwembad, keurmeester van campings voor de ANWB en districtscommissaris van de padvinderij voor Zuidwest-Drenthe.

Meppeler Courant,

In totaal zijn 44 personen op heterdaad betrapt in de twee weekends. Vijf andere sluikstorters moeten nog geïdentificeerd worden, aldus districtscommissaris Christian Perremans van zone Brussel-West. Tijdens operatie 'Bonux' konden tijdens het weekend van 26 tot 28 maart 22 mensen worden opgepakt. Daar ik nog steeds groepsleidster ben van Karel de Goede (een nieuwe groep binnen het district Brugse Vrije), vervoeg ik - samen met Mathias - als assistent het mannelijk hoofd - Pieter - van ons district. Volgend jaar ben ik groepsleidster af en gaan Pieter en ik verder als districtscommissarissen. Het vrouwelijke derde van deze groep werd genoemd naar de heilige Catherina, maar gaat hopelijk een beter einde tegemoet. Haar naam telt binnen de scouts ontelbare schrijfwijzen.

http://www.pvda.be/solidair/n0898/kabila.htm,

De eerste schakel na de groep is het district. Dat groepeert een tiental groepen uit eenzelfde buurt. De groepsleid(st)ers uit een district zitten samen in de districtsraad en kiezen een districtscommissaris als eindverantwoordelijke. Er zijn 56 districten. Een viertal districten vormen dan weer een gouw. Ook hier kiezen de verschillende districtscommissarissen een eindverantwoordelijke.

http://www.vvksm.be/kos/nationaal.asp

De 14de februari eindigde in de Congolese hoofdstad Kinshasa de conferentie van de territoriale ambtenaren. De gouverneurs, districtscommissarissen, territoriale ambtenaren en burgemeesters vormen de territoriale administratie. Zij hebben het lokale gezag met inbegrip van alle overheidsdiensten, leger en politie onder hun bevoegdheid.

http://www.pvda.be/solidair/n0898/kabila.htm,