diureticum


diureticum 1.0

(wetenschap; sport en recreatie; gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

geneesmiddel dat de afdrijving van urine bevordert; waterafdrijvend middel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een diureticum…

is een geneesmiddel

  • [Werking of functionering] stimuleert de nieren tot grotere vochtproductie, zodat meer urine geproduceerd en afgedreven wordt
  • [Gebruiker] wordt gebruikt door mensen met een verhoogde bloeddruk, maar ook door beroepssportlui die het aanwenden om gewichtsverlies te bevorderen en om de sporen van dopingproducten in de urine te verminderen

    Algemene voorbeelden


    Het gebruik van diuretica kan leiden tot bijwerkingen zoals een droge mond, spierkrampen en warmtestuwing (oververhitting).

    http://www.necedo.nl/

    Soms worden er plastabletten voorgeschreven (diuretica), die samen met een zoutarm dieet er voor zorgen dat de hoeveelheid vocht in het lichaam vermindert.

    http://www.hoorzaken.nl/meniereextra.htm

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • een diureticum gebruiken
    • een diureticum geven
    • een diureticum misbruiken
    • een diureticum slikken
    • een diureticum voorschrijven

    In de geneeskunde worden diuretica onder meer voorgeschreven voor de behandeling van een hoge bloeddruk [...]. In de sport worden diuretica voornamelijk om de volgende drie redenen gebruikt. In de eerste plaats kan de snelle afvoer van vocht [...] er toe leiden dat de sporters gewicht verliezen en zo in een lagere gewichtsklasse kunnen uitkomen. In de tweede plaats kan het gebruik van diuretica leiden tot een verlaagde concentratie van verboden stoffen in de urine [...]. In de derde plaats kunnen diuretica gebruikt worden om 'droog' te staan. Door het vochtverlies verdwijnt ook het vocht tussen de spieren en de huid met als resultaat dat spiergroepen duidelijker zichtbaar worden.

    http://www.necedo.nl/

    300.000 Nederlandse bejaarden slikken een diureticum in combinatie met een NSAID, een niet-steroïde ontstekingsremmer die als pijnstiller bij bijvoorbeeld reuma en gewrichtsklachten wordt voorgeschreven.

    NRC,

    Diuretica worden misbruikt in sporttakken met gewichtscategorieën, zoals boksen, judo, gewichtheffen, worstelen en roeien.

    http://www.wvc.vlaanderen.be/dopinglijn/index2.htm

    Het gebruik van epitestosteron verhult het gebruik van testosteron (een anabool steroïd) en diuretica worden gebruikt om de nieren te stimuleren meer vocht te produceren wat er toe leidt dat de concentratie van dopinggeduide stoffen in de urine wordt verlaagd.

    http://www.necedo.nl/

    Welke argumenten hebt u voor het geven van diuretica?

    http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen