do/DO


A - Als woord

do 1.0

(muziek)

eerste muzieknoot van de diatonische toonladder; concreet ook: toets op een pianoklavier waarmee deze muzieknoot ten gehore wordt gebracht; teken op een notenbalk waarmee deze muzieknoot weergegeven wordt
Gebruikt ter vervanging van de oudere naam ut.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Do…

is een muzieknoot

  • [Geheel] maakt deel uit van de diatonische toonladder; maakt deel uit van de toetsen op het pianoklavier of van de noten op een notenbalk
  • [Plaats] bevindt zich op het pianoklavier links van ieder paar zwarte toetsen
  • [Rang of hiërarchische positie] is de eerste muzieknoot (grondtoon) van de diatonische toonladder
  • [Tijd] wordt sinds de zeventiende eeuw gebruikt als naam voor een muzieknoot, ter vervanging van de oudere naam ut
  • [Ordening of volgorde] wordt gevolgd door de muzieknoot (grondtoon) re in de diatonische toonladder

Algemene voorbeelden


Dan begint het carillon te spelen. Fa la sol do, fa sol la fa.

Twee levens, Stefan Brijs,

De althobo staat in F gestemd (do klinkt fa).

http://users.pandora.be/dirk.viaene/muziek1.htm,

Er bestaan verschillende types: * de sopraansaxofoon staat in Bes (do klinkt sib); * de altsaxofoon staat in Es (do klinkt mib); * de tenorsaxofoon staat in Bes (do klinkt sib); * de baritonsaxofoon staat in Es (do klinkt mib); * de bassaxofoon staat in bes (do klinkt sib); Zeer zelden wordt ook op de sopraninosaxofoon gespeeld (in Es) en op een contrabassaxofoon (in Es), maar de meest voorkomende combinatie is het saxofoonkwartet, dat bestaat uit: sopraan, alt, tenor en bariton.

http://users.pandora.be/dirk.viaene/muziek1.htm,

De oriëntaalse fluiten worden altijd naar hun één na laagste toon genoemd, in het do-re-mi systeem. Dit gebruik volgend, is Katja's grootste schuine fluit van zo'n 80 cm lang een 'la'. Dit is voor de doorzetters. Makkelijker hanteerbaar zijn si, do, re en mi.

http://www.katjas.myweb.nl//

Uit deze vroege tijd stammen de zeven namen van wat wij nu nog altijd de zeven stamtonen noemen: a, b, c, d, e, f, g (vaak ook: la - si - do - re - mi - fa - sol).

http://www.music4all.net/

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


( Ook gespeld als do-re-mi en, vooral toegepast op het door Rodgers en Hammerstein gemaakte lied uit de musical en film The Sound of Music, als Do-Re-Mi of Do Re Mi.)
  • do re mi

De meisjesgroep 8-9 jaar had een bijzonder aardige manier gevonden om een demonstratie te geven van alle gymnastiektoestellen. Op het lied 'Do Re Me' uit de romantische film de Sound of Music werden de oefeningen beurtelings uitgevoerd, waarbij elk toestel één van de muzieknoten vertegenwoordigde.

Meppeler Courant,

Daarna kwamen de meerstemmige werken, afgesloten met het overbekende 'Do re mi' van de musical The sound of music. 's Middags trad het hele koor op onder leiding van Doortje Barten.

Meppeler Courant,

  • do re mi fa sol

Wie klopt is gefopt: Jan zit in mijn huis verstopt. Goud, zout, havermout, wilde Jan is niet meer stout. Do re mi fa sol, de politieman is dol.

Het beleg van Brussel, Frans Verleyen,

Vaste verbindingen


Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


B - Als afkorting (woord)

do 1.0

((vooral) geschreven taal)

donderdag; vierde dag van de week

Algemene voorbeelden


Musée d'Orsay toont 66 doeken en 124 tekeningen, gravures, aquarellen en pastels van de Amerikaanse schilder James McNeill Whistler (1834-1903) die veel in Parijs en Londen verbleef [...]. De tentoonstelling komt uit de Tate Galery van Londen. Parijs, Musée d'Orsay. T/m 30 april. Di, wo, vr en za 10-18u, do 10-21u45, zo 9-18u.

NRC,

Tentoonstelling: Monet bis Picasso. Morosow und Schtschukin. Die russischen Sammler. T/m 31 okt in Museum Folkwang, Essen. Open di, wo, do, za, zo: 10-20u, vr 10-24u.

NRC,

Première. Regisseur Götz Spielmann tilt Revanche boven een standaardthriller uit. 9 Jr. Haarlem. Filmschuur. do vr za zo ma di wo 19.15.

http://www.haarlemsdagblad.nl/nieuws/cultuur/uitgaansagenda/bioscopen/article5178478.ece/films+24+tm+30+september,

Het nieuwe seizoen is begonnen! Kom sporten in het Gouwebad "De Sniep"! Betaling per keer! Geen verdere verplichtingen. Hieronder een overzicht van onze begeleide activiteiten [...]. Do: trimzwemmen 09.00-09.45. Aquajogging 10.00-10.45. Fifty-fit 11.00-12.00.

Weekblad Gouwe Koerier,

do 2.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding; (vooral) in België; (vooral) geschreven taal)

deeltijds onderwijs, vorm van onderwijs die leerplichtige jongeren vanaf zestien (soms vijftien) jaar in staat stelt hun opleiding met werk te combineren, waarbij zij verplicht twee dagen per week een praktijkgerichte beroepsopleiding en een algemeen vormende opleiding krijgen in een Centrum voor Deeltijds Onderwijs (CDO)
Meestal gespeld als DO, maar de officiële spelling is met kleine letters. Voluit Deeltijds Beroeps Secundair Onderwijs (dbso) genoemd.
Zie ook : dbso

Algemene voorbeelden


Wat voor leerlingen zitten er in het deeltijds onderwijs? Er is geen eenduidig type leerling voor het DO, maar vaak zijn het leerlingen die liever bezig zijn dan op de schoolbanken te zitten. Zij voelen zich soms te volwassen om nog 'als snotneuzen' behandeld te worden. Het zijn zeker niet altijd de zwakste leerlingen, maar meestal wel schoolmoe. Ze zijn daarom nog niet 'leermoe'.

http://www.deeltijdsonderwijs.be/limburg/FAQ.htm,

Opzet van het nieuwe stelsel is het voltijds engagement voor zoveel mogelijk jongeren realiseren, met behoud van de meersporigheid de afstemming tussen het deeltijds beroepssecundair onderwijs (DO), de leertijd en de deeltijdse vormingen (DV) vergroten, een traject op maat van elke jongere aanbieden en elke jongere een volwaardige kwalificatie aanreiken.

http://www4.gent.be/Gsiw/GSIW/subsitedetails3.aspx?subsiteID=28&LID=3786&MID=1652&tID=1,

Rudy Raes en de leerlingen DO Onderhoudswerker Gebouwen werkten gedurende het (bijna) afgelopen schooljaar aan hun eigen 'stek'. Op donderdag 11 juni 2009 werd het atelier ingehuldigd door directie, leerkrachten en leerlingen.

http://www.edugo.be/deeltijds-onderwijs/glorieux-deeltijds/activiteiten/,

DO kan worden gevolgd uiterlijk tot het einde van het schooljaar waarin de jongere de leeftijd van 25 jaar bereikt. Dit houdt in dat een jongere die in de maand september 25 wordt het DO kan volgen tot 30 juni van het daaropvolgend kalenderjaar.

http://www.sgr5.be/data/files/3luikjes/CDO-informatie-boekje.pdf.,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


C - Als symbool

DO 1.0

((vooral) geschreven taal)

Dominicaanse Republiek
Door de ISO vastgestelde, tweeletterige landcode. In internetadressen staat het met kleine letters achter de laatste punt.

Semagram (extra betekenisinformatie)


DO…

is een code

  • [Functie] dient ter aanduiding van de Dominicaanse Republiek

    Algemene voorbeelden


    Goedkope vluchten naar Dominicaanse Republiek (DO).

    http://www.skyscanner.nl/vluchten-naar/do/goedkope-vluchten-naar-dominicaanse-republiek.html,

    Vliegvelden in Dominicaanse Republiek (DO).

    http://www.vliegveld.org/DO/,