doelgerichtheid


doelgerichtheid 1.0

het gericht zijn op een of meer doelen; het afgestemd zijn op een van tevoren bepaald doel of vastgestelde doelen; eigenschap dat er rekening wordt gehouden met een bepaald doel of bepaalde doelen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Doelgerichtheid…

is een eigenschap

      Algemene voorbeelden


      Zelfs wie doelgerichtheid niet als wezenlijk aanvaardt zal niet kunnen ontkennen dat er een merkwaardige afstemming bestaat tussen de doelstellingen van de hogere en de lagere lagen.

      http://www.vub.ac.be/CLEA/groups/vzw_worldviews/publications/vanbelle-bitter.html,

      Na het afgesproken aantal sessies vindt een evaluatie plaats waarin wordt bekeken hoe succesvol de coaching is en of er eventueel een vervolgtraject nodig is. Deze coaching kenmerkt zich door doelgerichtheid en een uiterst persoonlijke benadering.

      http://www.acccommunicatie.nl/

      Doelgerichtheid is het kenmerk van elk wetenschappelijk onderzoek.

      http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

      Plichtsbetrachting is voor de Hindoe dus niet slechts een ethisch gebod, doch tevens een hulpmiddel om de geest doelgericht te maken. Want doelgerichtheid is een conditio sine qua non voor het bereiken van geestelijke vrijheid, zegt de Hindoeleer.

      http://www.bureve.com/jan/essays/hindoei.htm

      Het aanvaarden van een constructief proces dat tot het ontstaan van een gelaagde werkelijkheid met emergentie van eigenschappen leidt wijst in de richting van doelgerichtheid. De exacte wetenschap heeft het eveneens moeilijk met doelgerichtheid en zeker met een externe, niet reductionistisch verklaarbare doelgerichtheid. Bovendien wordt een vooropgesteld plan dat tot het onontkoombaar bereiken van een doel moet leiden afgewezen.

      http://www.vub.ac.be/CLEA/groups/vzw_worldviews/publications/vanbelle-bitter.html,

      Ik leen me tot een schijn van spoed en doelgerichtheid, neem de trein, stap op, spring op de fiets, maar ga binnen die uiterlijke toegeving, als ik ook maar een beetje macht daarover heb, op de rem staan.

      De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

      De school is gekend om haar klimaat van veiligheid, intensieve zorg, zelfontplooiing, respect, doelgerichtheid, rechtvaardigheid en om de hoge mate van kwaliteitsbesef.

      http://lievendekeyschool.nl/techniek/info-1.html

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • gezamenlijke doelgerichtheid
      • spirituele doelgerichtheid

      In het buitengewoon onderwijs zijn deze mensen samen verantwoordelijk voor de selectie en de realisatie van de doelstellingen lichamelijke opvoeding. Dit vereist uiteraard regelmatig overleg, duidelijke afspraken en handelingsplanning, samenwerking en gezamelijke doelgerichtheid.

      http://www.kuleuven.ac.be/thenapa/vlaanderen/onderwijs/buitengewoono.htm

      Rudolf Steiner zag vanuit zijn kennis van de geestelijke wereld een gevaar in de traditionele yogaweg voor de huidige mens. Deze yogaweg ontstond namelijk in een tijd waarin de verhouding van de ziel tot het lichaam en de spirituele doelgerichtheid anders was.

      http://www.antrop-ver.nl/motief/nummers/motief31-3.htm,

      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • de doelgerichtheid van iets

      De doelgerichtheid van Financiën is hoog, maar kan nog beter als de ambtenaren meer worden betrokken bij de doelstellingen.

      De Standaard,

      Het teleologische bewijs neemt, in tegenstelling tot het kosmologische bewijs, de kennelijke planmatigheid en doelgerichtheid van de dingen in de wereld in ogenschouw, met name van de levenloze voorwerpen, die zelf geen intelligentie bezitten.

      http://users.pandora.be/dirk.viaene/geloof5.htm,

      Verder worden in dit hoofdstuk nog behandeld de doelgerichtheid van de opdracht, taalcontact, buitenschoolse opdrachten en het overwinnen van spreekangst.

      http://www.ivnnl.com/

      met bezittelijk voornaamwoord


      • haar doelgerichtheid
      • hun doelgerichtheid
      • zijn doelgerichtheid

      Klanten waarderen haar om haar passie voor het vak Facility Management, haar doelgerichtheid en haar leergierige instelling.

      http://www.hospitalityconsultants.nl/onze-mensen/nicky-fleuren.html

      De strijd om het bestaan brengt mee dat men aan de minder belangrijke zaken geen tijd verspeelt. Onvermijdelijk heeft dit tot gevolg dat de bevolking van deze streek meer dan anderen is voorbeschikt om tragische figuren, martelaren en helden op te brengen [...]. Hun doelgerichtheid belet hun af en toe plezier te maken en de hoofdzaken eens te vergeten.

      Martha, Lut Ureel,

      Dat ik bij William de bekende frasen over het belang van een representatief uiterlijk achterwege hield, had mede te maken met zijn doelgerichtheid.

      http://www.matchpartner-reintegratie.nl/index.php/cms_categorie/80820/id/80820/bb/1/CurrentLanguage/,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • effectiviteit of doelgerichtheid
      • efficiëntie en doelgerichtheid
      • planmatigheid en doelgerichtheid

      Nog nooit is het zoeken van informatie zo eenvoudig geweest, zo luidt de slogan van de informatieleveranciers. Niets is minder waar. Snelheid, gebruiksgemak en efficiëntie zijn geen probleem, maar de effectiviteit of de doelgerichtheid laat wel eens te wensen over. Het is eenvoudig om informatie te zoeken, het is evenwel moeilijk om de informatie te vinden die tegemoet komt aan uw preciese informatiebehoefte.

      http://www.vcv.be/pdf/1_2/handleidinginternet.pdf,

      Dat vele levende organismen een efficiëntie en doelgerichtheid tentoonspreiden, die lijken op menselijke werktuigen, heeft generaties lang de mensheid in de waan gelaten dat de wereld geschapen was door een planner.

      http://www.libertarian.nl/artikelen/fil.dwalingen.htm

      Beide bewijzen veronderstellen een zekere onderliggende eenheid in de wereld, maar kunnen wij het als vaststaand beschouwen dat alle oorzaken en alle evidenties van planmatigheid en doelgerichtheid terug te voeren zijn tot één enkel begin?

      http://users.pandora.be/dirk.viaene/geloof5.htm,

      doelgerichtheid 2.0

      (sport en recreatie; voetbal)

      ( Gezegd van balsporters, met name van voetballers en voetbalsters)
      het gericht zijn op het doel, op de goal; het ingesteld zijn op het maken van doelpunten

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Doelgerichtheid…

      is een eigenschap

      • [Betrokkene] is een eigenschap van een balsporter, met name van een voetballer of voetbalster

        Algemene voorbeelden


        De belangrijkste kwaliteit van een spits is natuurlijk doelgerichtheid. Daarnaast heeft een spits ook andere specifieke kwaliteiten nodig als snelheid, koppen, traptechniek en creativiteit.

        http://www.voetbalmanager.nl/

        Doelgerichtheid vind je vaak terug bij spelers die veelvuldig in scoringspositie komen. Dit geldt dus vooral bij spitsen, middenvoors en aanvallende middenvelders.

        http://www.voetbalmanager.nl/

        Spelinzicht, traptechniek en creativiteit zijn de belangrijkste kwaliteiten die een goede spelverdeler moet hebben. De echte toppers hebben ook nog een portie doelgerichtheid en loopvermogen.

        http://www.voetbalmanager.nl/

        De kwaliteiten die door het trainen op spelhervattingen kunnen stijgen zijn koppen, traptechniek, doelgerichtheid en verdedigen.

        http://www.voetbalmanager.nl/

        Combinatiemogelijkheden


        met voorzetselgroep


        Voorzetsel: van

        • de doelgerichtheid van een speler

        Afwerken (E). Deze vorm van training zorgt ervoor dat de kwaliteiten koppen en traptechniek verbeteren, maar vooral de doelgerichtheid van een speler wordt beter.

        http://www.voetbalmanager.nl/

        in voorzetselgroep


        • het ontbreekt iemand of iets aan doelgerichtheid

        Zonder de topscorer ontbrak het RBC aan doelgerichtheid.

        Sp!ts,

        • beschikken over doelgerichtheid

        Aanvallende middenvelder. Om als speler op deze positie tot je recht te komen moet je vooral beschikken over snelheid, loopvermogen, spelinzicht en doelgerichtheid.

        http://www.voetbalmanager.nl/

        met bezittelijk voornaamwoord


        • zijn doelgerichtheid

        Op het wereldkampioenschap in 2006 viel Del Piero een aantal keren in. Hij bewees zijn doelgerichtheid eens te meer toen hij in de halve finale tijdens zijn invalbeurt (104') de beslissende treffer scoorde (121') en daarmee favoriet en thuisland Duitsland versloeg.

        http://nl.wikipedia.org/wiki/Alessandro_Del_Piero,

        voorafgegaan door naamvalsgenitief


        • iemands doelgerichtheid

        Cole's doelgerichtheid is fenomenaal. Hij zal door zijn treffers het team beter maken.

        NRC,