doellijncamera


doellijncamera 1.0

(voetbal; sport en recreatie; neologisme)

camera die ter hoogte van de doellijn is opgesteld en waarmee objectief geconstateerd kan worden of een bal over de doellijn is gegaan en of er al dan niet een doelpunt is gemaakt; camera op de doellijn die vastlegt of er is gescoord

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doellijncamera…

is een camera; is een voorwerp

 • [Functie] helpt om objectief te constateren of een bal over de doellijn is gegaan en of er al dan niet een doelpunt is gemaakt; legt op de doellijn vast of er is gescoord

  Hoofdsemagram: camera


  Algemene voorbeelden


  De officiële uitingen van de FIFA zijn afgelopen jaar als een blad aan een boom omgeslagen. Noemde president Sepp Blatter het vorig jaar nog 'onzinnig' om de doellijncamera te overwegen, de afgelopen weken predikte de controversiële preses bereidwilligheid tot de invoer van innovaties in het voetbal.

  http://www.provoetbal.com/nieuws/123531_wk-2014-mogelijk-met-doellijntechnologie,

  Eerste doellijncamera-bespreking FIFA in oktober [...]. FIFA-preses Sepp Blatter bevestigde tijdens het WK dat er gesproken zal worden over het invoeren van doellijncamera's nadat er tijdens het WK in Zuid-Afrika meerdere keren hard om geroepen werd.

  http://sport.fok.nl/nieuws/396301/1/1/50/eerste-doellijncamera-bespreking-fifa-in-oktober.html,

  Doellijncamera doet intrede in Premier League. De Premier League gaat komend seizoen experimenteren met het elektronische Hawk-Eye systeem. In het tennis wordt de camera reeds enkele jaren gebruikt om te kijken of een bal al dan niet in is.

  http://debalisnietrond.web-log.nl/debalisnietrond/2007/07/hawkeye_doet_in.html,

  Scheidsrechter Rien Koopman deelde na het zien van de tv beelden de mening van de verslaggever dat er geen doelpunt gegeven had moeten worden. Zijn betoog voor een doellijn camera is er eentje die zijn "baas" Jaap Uilenberg ook te pas en te onpas gebruikt maar met het goed meelopen van scheidsrechter en/ of grensrechter kunnen ook dit soort flaters verminderd worden.

  http://feyenoord.netwerk.to/forums/HTML/forum17/108-5.php,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Etymologie


  Aard herkomst inheems woord
  Vroegste datering 2003
  Periode opkomst 2010
  Omstandigheden opkomst Bij de wedstrijd tussen Duitsland en Engeland tijdens het WK 2010 in Zuid-Afrika wezen de camerabeelden duidelijk uit dat de Engelsen een doelpunt hadden gemaakt, maar dit werd door de scheidsrechter niet gehonoreerd omdat hij niet had gezien dat de bal de doellijn was gepasseerd. Dit moment was het breekpunt in een wedstrijd die de Engelsen vervolgens met ruime cijfers verloren. Naar aanleiding hiervan laaide de discussie over de doellijncamera op en plaatste de FIFA het onderwerp op de agenda.