dokken


dokken 1.0

(informeel)

betalen, vooral met bijgedachte aan de tegenzin waarmee dat gebeurt

Semagram


Dokken…

is een handeling

   Algemene voorbeelden


   'Wij gaan snuiven', zei Wim laconiek. Johan zette grote ogen op [...]. Maar ja, van een keertje zou hij natuurlijk niet verslaafd worden. 'Kom maar op met dat spul.' Johan vermande zich en maakte een handgebaar naar Wim. 'Eerst dokken jongen, voor niets gaat de zon op.' Na een geeltje betaald te hebben ging Johan samen met zijn vrienden aan de slag.

   http://www.pscw.uva.nl/sociosite/MOKUM/index.html,

   Combinatiemogelijkheden


   met object


   • btw dokken
   • zeker bedrag dokken
   • collegegeld dokken

   'We moeten allemaal bijdragen,' zei Warnaar. 'Ja, maar er wordt veel te veel geld verspild,' zei mijn vader,' dan is er weer een nieuwe liturgie, dat kost geld, en die nieuwe vertaling heeft schatten gekost en wat staat er dan: De tanden der kinderen zijn slee geworden, slee, heb je daar ooit van gehoord, in de oude Vertaling stond stomp, dat kan iedereen begrijpen, maar slee? Daar moet je dan een halve procent extra voor dokken. En tegenwoordig moeten alle dominees in een toga, vroeger droegen ze een billetikker. Wie betaalt dat?'

   Ouderlingenbezoek, Maarten 't Hart,

   Het is simpel: Monaco heeft geen personenbelasting. De bruine-omslag-met-het-venstertje [...], is de Monegask onbekend. Hij moet wel btw dokken, volgens een akkoord met Frankrijk overigens aan Monaco, maar een beetje boekhouder weet daar wel raad mee.

   De Standaard,

   De juiste omvang van verzekeringsfraude is niet vast te stellen, maar voorzichtige ramingen halen het jaarlijkse bedrag van 10 tot 20 miljard F voor de Belgische markt: ieder verzekerd gezin dokt tussen 2.500 en 5.000 frank per jaar voor onrechtmatige claims.

   http://www.bvvo.be/publication/Commande/cahier/prev_fraude_ass.pdf

   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: voor

   • dokken voor iets
   • dokken voor iemand

   'Aardappels!' zei Goos tevreden. 'Goed adres, hè, dat Hooge Zand! Jong, heb je nog wat voor jullie zelf gehouden?' 'We hebben genoeg.' ' Daar heb je flink voor moeten dokken,' zei Goos. 'Zeg het maar! Ik hoef niks cadeau te hebben [...].' 'Ik heb geruild voor tabaksbonnen.'

   Met voorbedachten rade, Henri Knap,

   Zelf formuleerde Van Gogh het zo: "Een vleugje Zyklon B in een land dat zijn joodse ingezetenen bijna zonder een vinger uit te steken liet vermoorden, is altijd interessant. Vooral commercieel natuurlijk. Men voelt zich schuldig en dokt daarom opgelucht voor nazaten van de passagiers die hun onvrijwillige enkele reis Polen maakten."

   NRC,

   met bijwoord


   • behoorlijk dokken
   • flink dokken
   • grif dokken

   Hij ging met de pet rond. Er werd grif gedokt. Twee tientjes hier, vijftig gulden daar, een honderdje zelfs.

   Engelenplaque, A.F.Th. van der Heijden,

   overig


   • laten dokken
   • moeten dokken

   Een spatzuiver plan binnen het kader van het uitgangspunt de vervuiler betaalt. Wie veel rijdt vervuilt veel en moet derhalve dokken.

   http://www.dekritischemobilist.nl/tol.htm,

   Woordfamilie


   Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


   dokken 2.0

   (scheepvaart [verkeer])

   ( Met betrekking tot boten, schepen)
   een schip voor onderhoud of reparatie in een dok brengen

   Semagram


   Dokken…

   is een handeling

     Combinatiemogelijkheden


     met object


     • een schip dokken

     Wilde men een schip dokken, dan stoomde het op naar het dok en liet men de bakken vollopen met water waardoor het grootste deel van het dok onder water verdween en men het schip erin kon varen.

     http://books.google.nl/books?id=isJSkWzOBm0C&pg=PA88&dq=%22een+schip+dokken%22&lr=&as_brr=0&sig=ACfU3U2P4j2pcn3MXrhyRETCusJLvU-xZA,

     Het schip staat nog alleen maar in de grondverf. Kort voor oplevering wordt het schip gedokt om helemaal opnieuw geverfd te worden, zodat bij oplevering alles er keurig uitziet.

     http://www.universalmarine.nl/site/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=9&Itemid=44&limit=7&limitstart=42,

     'Toen we de Ahoy ll dokten om het oude achterschip eraf te branden stond het nieuwe achterschip al klaar', zegt Jan Bocxe, die met zijn broer Frans eigenaar is van de scheepswerf die regelmatig schepen verlengt.

     http://www.schuttevaer.nl/10204_Sambrespits_Ahoy_II_compleet_vernieuwd.lynkx,

     Woordfamilie


     Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     dokken 3.0

     (scheepvaart [verkeer])

     ( Gezegd van boten, schepen)
     voor onderhoud of reparatie in een dok gaan of liggen

     Semagram


     Dokken…

     is een handeling, een gebeurtenis of een toestand

       Algemene voorbeelden


       Allemaal smidsvuurtjes aan dek om de klinknagels te verhitten die een voor een, duizenden bij elkaar, in de klinkgaten werden gestoken om de platen aan elkaar te klinken. Met de herrie van het verwijderen van de oude klinknagels, een lawaai waarbij horen en zien je verging. Na goed drie weken dokken, maakte ik geheel onverwacht opnieuw promotie.

       http://www.voeks.nl/Derden/koud15.htm

       Als een donderslag bij heldere hemel [...] kreeg de ouwe een telegram: dokken in Hong Kong! Voor groot survey, wat betekende dat het schip zo'n beetje helemaal binnenste buiten gekeerd zou worden.

       http://www.voeks.nl/Derden/koud15.htm

       Combinatiemogelijkheden


       met subject


       • boot, schip

       De weergoden waren ons zeer ter wille geweest door voor een kalme zee te zorgen en de techniek had meegewerkt door het machinekamerpersoneel niet voor verrassingen te plaatsen. Dat betekende rustig wachies pikken en, omdat het schip toch ging dokken, er hoefde geen torn toe gemaakt te worden om allerlei klusjes op te knappen. Er was alle tijd om de geplande dokwerkzaamheden door te nemen; een hele lijst van onderhoud en reparaties aan de machines en vooral het vervangen van totaal versleten leidingen en afsluiters. Eenmaal in het dok zou blijken dat er bovendeks ook het nodige moest gebeuren.

       http://www.voeks.nl/Derden/koud15.htm

       dokken 4.0

       (scheepvaart [vervoer])

       ( Gezegd van boten, schepen)
       aanmeren; aanleggen

       Semagram


       Dokken…

       is een handeling of een gebeurtenis

         Algemene voorbeelden


         Het schip heeft gedokt bij Damen aan Pier 8 in de Waalhaven. Vandaar op 9 januari 2006 om 11.30 uur vertrokken naar zee.

         http://koopvaardij.web-log.nl/koopvaardij/2006/01/merwezoon_2001_.html,

         Tot het eind van de jaren '60, vóór de opkomst van het reizen per vliegtuig, waren boten het belangrijkste middel van vervoer voor de emigranten en de passagiersboten dokten vaak in Patras.

         http://www.greece-ferries.com/nl/ports/patra.asp,

         Omstreeks oktober 1897 ging de familie Elings in Antwerpen aan boord van het lijnschip "Olinda" van de Duitse Diedericksen lijn [...]. Het schip dokte in Galveston op 14 november 1897.

         http://www.wtblock.com/wtblockjr/a_j_elings_dutch.htm,

         Woordfamilie


         Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen