doktersbezoek


doktersbezoek 1.0

het bezoeken van een dokter voor een consult of een behandeling; bezoek aan een arts

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doktersbezoek…

is een handeling

  • [Functie] dient om een arts te raadplegen of zich te laten behandelen
  • [Plaats] vindt plaats in de praktijkruimte van de arts
  • [Handelende persoon] wordt verricht door de patiënt

    Algemene voorbeelden


    Otitis media is de aandoening waarvoor het meest frekwent een kinderarts wordt geraadpleegd. Uiteraard is ook bij de huisarts en bij de NKO-arts otitis media zeer frekwent de aanleiding tot doktersbezoek.

    http://pedweb-www.uia.ac.be/pedweb/OTITIS.HTM

    Een kille kramp knaagt aan mijn benen en maakt mijn botten broos, alsof zij onderhevig zijn aan metaalmoeheid. De kramp kruipt omhoog, verlamt mijn bekken en ontregelt mijn spijsvertering. Ik vraag doktersbezoek aan. De vrouwelijke arts schrijft een kuur van zetpillen voor en schiet ter plekke een van de glycerinekogels in mijn aars.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Door de relatief lange duur van de klachten en het herhaalde doktersbezoek zit hij toch wel in een groep met verhoogd risico op het blijven bestaan van de moeheidsklachten.

    http://www.in.nl/sites/me-cvs/scripties/HUISARTS.001,

    Combinatiemogelijkheden


    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: op

    • op doktersbezoek

    Vergeet niet om ook na de reis je malariamedicatie verder in te nemen zoals het voorgeschreven werd, want malaria kan nog lange tijd nadien uitkomen. Als je in de periode na je reis wegens ziekte op doktersbezoek moet, zeg hem dan dat je op reis bent geweest, en laat hem weten welke vaccinaties en medicatie je genomen hebt.

    http://home2.pi.be/paulvc/gezondheid.htm

    Culturele verschillen hinderen dialoog arts-allochtoon [...]. Een Marokkaanse vrouw op doktersbezoek klaagt over pijnlijke knieën. De huisarts vindt niets. Hoe zou hij ook? Klagen over pijnlijke knieën betekent bij een Marokkaanse vrouw dat ze niet zwanger raakt.

    De Standaard,

    doktersbezoek 2.0

    keer dat men een dokter bezoekt voor een consult of een behandeling; gelegenheid waarbij men een arts consulteert

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Algemene voorbeelden


    Ook in Leuven word je wel eens ziek. Daarom is er een Medisch centrum met studentendokters. Je betaalt er het gewone tarief voor een doktersbezoek, maar het voordeel is wel dat de artsen vertrouwd zijn met typische studentenproblemen.

    http://www.kuleuven.ac.be/kuleuven/

    Vanaf nu kunnen vrouwen met één voorschrift bij de apotheker de anticonceptiepil vragen voor een heel jaar. Dat heeft minister van Volksgezondheid Jef Tavernier beslist. Met de maatregel hoopt de minister besparingen te realiseren door minder doktersbezoeken en wil hij ook minder ongewenste zwangerschappen.

    http://www.sweetlove.be/actueel.html,