doktersvoorschrift


doktersvoorschrift 1.0

wat een dokter oplegt of voorschrijft als noodzakelijk voor de gezondheid van zijn patiënt; dwingend advies van een arts
Slechts aangetroffen in de combinatie op doktersvoorschrift.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doktersvoorschrift…

is een voorschrift

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is dwingend
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt gegeven aan een patiënt
  • [Handelende persoon] wordt gegeven door een arts
  • [Onstoffelijke inhoud] betreft richtlijnen volgens welke een patiënt moet handelen voor zijn gezondheid

Algemene voorbeelden


Wie geneesmiddelen inneemt, moet zich aan de doktersvoorschriften houden.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=KBNRC01:000030977:mpeg21:a0160,

Zweden heeft al een wet die de autoriteiten de mogelijkheid biedt de bewegingsvrijheid te beperken van mensen die besmettelijke ziektes hebben: en doktersvoorschriften ter voorkoming van besmetting van anderen negeren.

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011001121:mpeg21:a0248,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • op doktersvoorschrift

Onze verpleegkundigen verlenen medische en hygiënische zorgen op doktersvoorschrift zoals: * inspuitingen * verbanden * wondverzorgingen * lavementen * blaas- en vaginale spoelingen * hygiënische zorgen * klaarzetten medicatie * perfusies, sondages * palliatieve zorgen * voetverzorging.

http://www.lmpa.be/Diensten1/Thuiszorg/thuiszorg.html

Ik was een veel te lange, veel te dunne, slappe, bleke jongen, zo'n jongen waar je blauwe adertjes op ziet. Als kind veel ziek geweest, in bed gelegen, verpapt, op doktersvoorschrift van extra flanelletjes en lange onderbroeken voorzien.

De dronken kanarie, Jan Gerhard Toonder,

Na haar partij tegen Aranxta Sanchez was ze het slachtoffer van een zware hitteslag. Ze is aan de beterhand [...]. Toch wordt nog even voorzichtig met Monami omgesprongen: op doktersvoorschrift mag ze niet deelnemen aan het BK.

De Standaard,

Indien een speler op doktersvoorschrift bijvoorbeeld een gipsverband draagt, om verder letsel te voorkomen, heeft alleen de scheidsrechter het recht om te oordelen of het verband gevaarlijk is voor hem of andere spelers.

http://www.knvb.nl/knvb1/pdf/Spelregels_Zaalvoetbal.pdf,

doktersvoorschrift 2.0

afbeelding

( Publiek domein )

formulier met de identificatiegegevens van een arts waarop deze het geneesmiddel vermeldt dat een apotheker aan een patiënt moet leveren, onder specificatie van het gebruik, de hoeveelheid en de sterkte; recept van een arts; voorschrift van een dokter; doktersrecept

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doktersvoorschrift…

is een voorschrift; is een stoffelijke zaak

  • [Functie] dient om medicijnen te laten afleveren of te laten bereiden
  • [Belanghebbende of begunstigde] wordt meestal meegegeven aan de patiënt of bezorgd aan de apotheker
  • [Betrokkene] is bestemd voor de apotheker
  • [Medium] is schriftelijk
  • [Onstoffelijke inhoud] vermeldt de identificatiegegevens van de arts, zoals de naam en het adres, de naam van een geneesmiddel of de ingrediënten die de apotheker moet verwerken voor een magistrale receptuur, de sterkte van het medicijn, de hoeveelheid die de patiënt moet gebruiken of innemen en het aantal keren dat dit moet gebeuren in een bepaalde tijdsperiode

Algemene voorbeelden


Op het ogenblik dat hij bezweek was hij in het bezit van een strip Palfium - een zwaar verdovingsmiddel -, waaruit een aantal pillen ontbraken en van twee doktersvoorschriften, waarvan eentje het betreffende medicijn vermeldde en het andere blanco was.

Roger van de Velde, een blik door door het tralieluik, Stefan Brijs,

De dosering komt niet overeen met het doktersvoorschrift en/of bijsluiter.

http://www.skrs.nl/content/165/download/clnt/22542_medicatieformulier_gob.pdf,

In zijn auto trof de politie meerdere vervalste doktersvoorschriften aan.

Roger van de Velde, een blik door door het tralieluik, Stefan Brijs,

Vervallen geneesmiddelen ontstaan meestal omdat de patiënten doorgaans de terapie niet volgens het doktersvoorschrift beëindigen. Men stopt met pillen nemen zodra de ziekteverschijnselen verdwenen zijn.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • op doktersvoorschrift
  • verkrijgbaar op doktersvoorschrift

In De derde persoon komt een man met een criminele achtergrond een apotheek binnen en vraagt om een bepaald geneesmiddel. De apotheker antwoordt dat hij het alleen op doktersvoorschrift mag verstrekken. De man haalt een briefje van honderd gulden tevoorschijn en zegt dat dit het voorschrift is. Als de apotheker blijft weigeren, haalt de man een tweede briefje boven.

http://www.reneappel.nl/Teksten_Online.html#2,

Allergieën zijn niet te genezen. Wel kun je de klachten onderdrukken met medicijnen die vrij of op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn. De klassieke medicijnen zijn de antihistaminica. Zij schakelen de stof uit die in het lichaam de allergische reactie op gang brengt.

http://www.socmut.be/ziekenfonds/s_magazine/042001/allergie%C3%ABn.htm,

In mei vorig jaar heeft een Koninklijk Besluit vastgesteld wat mag en wat niet mag. Eerst en vooral is het niet toegelaten om reklame te maken voor geneesmiddelen die uitsluitend op doktersvoorschrift worden afgeleverd. Dat mag trouwens op geen enkele manier, ook niet in kranten en tijdschriften of waar ook.

De Standaard,