doldriest


doldriest 1.0

heel erg driest; zeer driest; buitengewoon driest; als door het dolle heen

Algemene voorbeelden


We stopten elkaar briefjes toe, waarop ik voorzichtig iets schreef als: weet je nog van gistermiddag? love! okay!; en zij, doldriest: ja! ik kusje, lieveling!

De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

Dansend zat hij op de kruk, doldriest galoppeerden zijn vingers over de toetsen, de tonen wervelden weg onder zijn vingers vandaan.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


 • een doldriest avontuur
 • een doldriest plan
 • een doldrieste onderneming
 • een doldrieste poging

Jan Leyers [...] volgde de route van Godfried van Bouillon en ging op zoek naar sporen van de kruisvaarders. Leyers luisterde naar de mensen onderweg en ontdekte dat we nog steeds in de schaduw van het kruis leven. Dat de conflicten tussen Serviërs en Kroaten, Turken en Grieken, Israëli's en Palestijnen de bloedige erfenis zijn van een doldriest avontuur dat zich bijna duizend jaar geleden afspeelde.

http://www.liberales.be/cgi-bin/shownl.pl?letter=20030314,

Het zou nog een paar jaar duren voordat hij Noe'm tegenkwam, het zou net zo lang duren voordat hij Haroen zijn doldrieste onderneming kon vergeven, voordat hij hem begreep.

Berichten uit Maanzaad Stad, Abdelkader Benali,

Met hulp van de provincie werd voorkomen dat Meppel toen haar doldrieste plannen wist door te zetten, dat het Bleekerseiland een parkeerplein werd en de grachten racebanen.

Meppeler Courant,

Herman Boks, één van de ruim 400 vrijwilligers en 'chef transport' zag de doldrieste pogingen hoofdschuddend aan.

NRC,

 • een doldrieste autofanaat
 • een doldrieste extremist
 • een doldrieste man
 • een doldrieste soldaat

Een jaar later wordt hij een doldrieste soldaat in de Reichswehr, die voor de keizerlijke Duitse Kulturstaat vier jaar "met een zekere lust" vecht tegen Fransen, Britten en - aan het einde van de Eerste Wereldoorlog - Amerikanen.

NRC,

Zijn boeken zijn in de eerste plaats spannende detectiveverhalen voor doldrieste autofanaten die dromen om ook eens met een snelheid van driehonderdvijftig kilometer per uur op een renbaan rond te snorren.

De Standaard,

In de Franstalige pers wordt de Vlaamse minister-president, Luc Van den Brande, regelmatig gegispt als een doldrieste extremist.

De Standaard,

In alle vette boeken sprong een doldrieste man uitzinnig van begeerte op een eerst weigerachtige en dan koerende vrouw.

Het verdriet van België, Hugo Claus,

 • een doldriest feest
 • een doldrieste finale
 • doldrieste avances
 • doldrieste charges
 • doldrieste ontsnappingen
 • doldrieste speculaties

Vanaf kwart voor vijf deinde en swingde het Kerkplein in stralend zomerweer met bekende en minder bekende corryfeeën als Dutch Boys, Frank en Mirella, Alle Vijf, DJ Blackfoot, regionale artiesten als Jeanette Kelly uit Ruinen, Claudette uit Meppel [...] en een doldrieste finale met Mannenkoor Karrespoor uit Tuk.

Meppeler Courant,

"Zij verkleedt zich en de Bey kijkt stiekem toe - ja, morgen brengen: ze ontkleedt zich terwijl ze weet dat ze wordt bespied, door de Bey, door Lindoro, door haar bedrogen aanbidder Taddeo. Die striptease heeft Rossini zelf aangegeven, maar die is altijd weggecensureerd." Zo niet bij Fo's regie, die maakt er een doldriest voyeursfeest van.

NRC,

Dertien was die Frederieke toen, denk ik, mijn vader maakte doldrieste avances die ze niet goed begreep.

Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

In een wervelend ruiterspel vol doldrieste charges - geoefend tijdens de langdurige cavaleriemanoeuvres in de perioden tussen de veldtochten - werden de vrouwen over en weer gegooid, opgevangen en opnieuw bereden.

De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

Museeuw is niet de renner met de doldrieste ontsnappingen, niet de grote kampioen die alles en iedereen naar zijn hand zet.

NRC,

De derivaten-handelaar Nick Leeson heeft zojuist de oudste Britse zakenbank, Baring Brothers, met doldrieste speculaties laten springen.

NRC,

 • doldrieste overmoed

Maar in haar doldrieste, onbebrilde overmoed haalt ze zo het een en ander door elkaar.

Averechts, Gerrit Komrij,