doorbraaf


doorbraaf 1.0

((vooral) in België)

( Gezegd van zowel mensen als dieren)
door en door braaf; in alle opzichten braaf; buitengewoon braaf; zeer braaf
Vooral in België, maar een enkele maal ook in een Nederlandse bron aangetroffen.

Algemene voorbeelden


Het publiek hoort niet graag over kindermisbruik waarbij de dader niet doorslecht en de slachtoffers niet doorbraaf zijn.

http://www.truefork.org/Hajime/geweld.htm,

Ik zal hier niet nadoen hoe zij dat uitsprak, het was een doorbraaf mens en haar pianolessen waren uitstekend, God hebbe haar ziel.

http://www.demorgen.be/dm/nl/2461/Opinie/article/detail/1543393/2012/12/04/Conscience-Of-waarom-wil-dat-verdomde-volk-niet-lezen.dhtml,

Och Here och God, gaan ze onze pastoor in Rome aanhouden? Die mens is doorbraaf en nog een echte priester, zo één als pater Damiaan denk ik.

http://www.koekjes.net/cgi-bin/gastenboek/bekijken.pl?denaam=palmbrus&step=20&start=2465,

Tijdens Kruiswegkermis leerde ze haar man Suske Neefs kennen. 'Een doorbrave man, streng voor de kinderen, maar rechtvaardig. Ik was 20 toen ik huwde en kreeg veertien kinderen.'

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20130724_00669546,

Netje, een doorbraaf vrouwtje dat al jaren lief en leed met Lowie gedeeld heeft. Lowie, een bejaarde die alles voor zijn vrouwtje zou willen doen. De serviceflat die ze samen deelden zou hun tweede huisje worden. En het zou er even gezellig worden. Maar Netje werd zo een beetje dement en een beetje werd zelfs veel. Hun droom van samen de laatste jaren in een serviceflat te kunnen doorbrengen, verging als sneeuw van de zon.

http://fransbusschots.wdj.be/w54.htm

Kris is een doorbrave jongen uit een erg gelovig en beschermd milieu en zijn wereld verandert grondig door zijn contact met Esmé.

http://www.ncfs.nl/index.php?id=001658&id=001658&FlashSupport=true&flashversion=11.102

Op een paar uitzonderingen na krijgen we uitsluitend de brieven van de ouders en/of de broers en zuster aan Rudi te lezen, en wie hij is moeten we opmaken uit de briefwisseling. Daaruit blijkt de stem van de bezorgde moeder, Moesje genoemd, een eenvoudig maar doorbraaf mens, die zich ontzettend bekommerd toont om haar zoon in het verre Nederland en de meer intelligente en bezadigde vader die zijn zoon al eens de les leest, maar toch ook erg veel van hem houdt.

http://www.indeknipscheer.nl/phpBB2/viewtopic.php?t=809&sid=a8ff2bec0adf0446179c8685976f4651,

Pastoor Danneels, een doorbraaf en ijverig priester, zei eens terloops toen de processie doorheen de Haasdonkse straten uitging: "Als hier nog eens 'een muziek' moest bijstappen, wat zou het dan een mooie processie zijn!"

http://www.sintceciliahaasdonk.be/index.php/geschiedenis

Vandaag hebben we ons Evita (nu Shana) een week in huis. Het is een zeer rustig en lief en doorbraaf hondje, echt hetgeen we ons voorgesteld en gewenst hebben.

http://www.sos-strays.nl/happy/nl-happy-824.html,