doorgewinterd


doorgewinterd 1.0

met alle kennis van het vakgebied of werkterrein; zeer ervaren

Algemene voorbeelden


De ongelukken zijn iets waar doorgewinterde kompels als Piotrek hun schouders over ophalen.

Algemeen Dagblad,

Biscuiterie Seghers is een doorgewinterd familiebedrijf in Temse, dat al van begin de jaren zeventig naar de buitenlandse markt lonkte.

De Standaard,

Het waren maar twee scènes in 'Rozengeur en Wodka Lime', maar het betekende de doorbraak van actrice Nienke Brinkhuis (30). Zo realistisch als zij de 'stoute' vrouw kan spelen van een echtpaar dat doorgewinterd is in partnerruil, bleef hangen bij de Nederlandse regisseurs.

De Telegraaf,

Zelfs doorgewinterde bemanningsleden werden luchtziek.

http://users.skynet.be/verganeglorie/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een doorgewinterde onderhandelaar
  • een doorgewinterde vakman
  • een doorgewinterd politicus

Deze ethische, christelijke man, die over politici praatte als gold het een heilloos zooitje betonkoppen, bleek een doorgewinterd politicus.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

Bill is een doorgewinterde vakman op het gebied van personeelsbeleid, die na een unieke loopbaan in de communicatiewereld ruim twaalf jaar ervaring opdeed bij bedrijfstrainingen en interne opleidingen.

http://www.nvvo.nl/

Als een doorgewinterd onderhandelaar beperkte Kok de geschilpunten niet tot alleen de VVD, maar betrok hij ook D66 erbij.

NRC,

met ander, nevengeschikt adjectief


  • doorgewinterd en onverschillig

Ik onderdrukte de neiging om doorgewinterd en onverschillig te doen, alsof ik al een heel verleden achter de rug had.

De meisjes van de suikerwerkfabriek, Tessa de Loo,

doorgewinterd 1.1

helemaal zijnd wat in de context genoemd wordt; door-en-door; in hart en nieren

Algemene voorbeelden


Het vak werd gegeven door een vrij hoge ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken, een doorgewinterde cynicus van ongeveer 63 jaar, die alles al meegemaakt en gezien had.

http://members.lycos.nl/framenso/col/dw0028.htm,

De mate waarin een onderneming op de muziek vooruitloopt, is een kwestie van een zorgvuldige afweging van de lusten (kansen en/of verminderde risico's) en de lasten (tijd, geld, managementaandacht) van de verandering. Er liggen doorgaans geen idealistische of altruïstische gedachten aan ten grondslag, al zijn doorgewinterde milieubeschermers soms geneigd te denken dat dat wel het geval is, omdat ze hun eigen drijfveren projecteren op die van de bedrijven.

http://www.cedelft.nl/

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • doorgewinterde boeven
  • doorgewinterde criminelen
  • doorgewinterde schurken
  • doorgewinterde zware jongens

Op zijn tochten zag hij windmolens voor reuzen aan, bekampte hij geestelijken, die hij voor doorgewinterde schurken hield, en bevrijdde hij staatsgevaarlijke misdadigers, die naar de galeien werden afgevoerd.

De Standaard,

Opvallend is ook dat wordt gestopt met het jagen op 'draaideurtoppers', de onverbeterlijke, doorgewinterde zware jongens die steeds weer in de fout gaan.

De Telegraaf,

In een aantal gevallen vertonen deze "kinderen" dan inmiddels ook gedrag, waarin ze zich op het oog nauwelijks onderscheiden van doorgewinterde criminelen.

http://www.heyacker.nl/

  • doorgewinterde fans

Veel doorgewinterde fans reisden in de nacht van vrijdag op zaterdag direct van de Brabanthallen naar Amsterdam, waar ze hun slaapzakken uitrolden op de stoep van de voorverkoopadressen.

NRC,

  • een doorgewinterde leugenaar

We kunnen instemmend knikken als we horen dat een bewind, dat Law & Order tot hoofdnummer van zijn beleid maakt, een doorgewinterde leugenaar als minister van justitie had; want we weten al langer dan vandaag dat aan de fanatiekste ordebewaarders meestal de grootste steken los zijn.

Betrekkelijke kleinigheden, H.J.A. Hofland,