doorverbinddienst


doorverbinddienst 1.0

(media, communicatie en telecommunicatie; neologisme)

dienst die bellers doorverbindt, vaak tegen hoge tarieven

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een doorverbinddienst…

is een dienst

  • [Activiteit of handeling] verbindt bellers door, vaak tegen hoge tarieven

    Hoofdsemagram: dienst


    Algemene voorbeelden


    Bellers die telefoonnummers via internet zoeken, worden door dure doorverbinddiensten op kosten gejaagd. Callcenters weten steeds beter met zoektermen zoals 'politie' boven aan de zoekresultaten op internet te komen. De zoekservice vraagt vervolgens voor het doorleiden naar het echte nummer tachtig eurocent tot soms twee euro per telefoontje per minuut. Dat tarief tikt daarna vaak nog door. Consumentenorganisaties eisen dat deze belbedrijven hiervoor waarschuwen.

    De Telegraaf,

    De doorverbinddiensten moeten in ieder geval de consument laten weten hoeveel het nummer per minuut kost, ook na het doorverbinden.

    http://www.radartv.nl/consumentenhulp/hulp-bij/detail/article/consumententip-bel-niet-zomaar-een-doorverbindnummer/,

    113 als zusje van 112 en bedoeld als snelle doorverbinddienst voor overheidsdiensten. Je ziet iets, je belt 113 en je legt de telefonist uit dat de derde lantaarnpaal op de Oostelijke Handelskade, Amsterdam het niet doet: de telefonist noteert je melding, weet precies wie je moet hebben, of kan dat makkelijk opzoeken, en verbindt je eventueel door met die dienst van de gemeente Amsterdam die de lantaarnpaal in kwestie weer moet en kan repareren.

    http://vorige.nrc.nl/krant/article1584116.ece,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2004