dorpsmanager


dorpsmanager 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; neologisme)

iemand die door een kleine gemeente is aangesteld als aanspreekpunt voor de inwoners van deze gemeente en die zich als zodanig op verschillende gebieden inzet ten behoeve van en namens deze inwoners

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dorpsmanager…

is een manager; is een persoon

  • [Functie] dient als aanspreekpunt voor de inwoners van een gemeente en als tussenpersoon tussen inwoners en gemeente
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] weet de weg te vinden binnen de gemeentelijke organisatie en andere overheden
  • [Activiteit of handeling] zet zich op allerlei manieren in ten behoeve van en namens de inwoners van een gemeente
  • [Belanghebbende of begunstigde] is bedoeld voor de inwoners van een kleine gemeente
  • [Legitimiteit] is aangesteld door de gemeente

Hoofdsemagram: manager


Algemene voorbeelden


CDA Landsmeer heeft bij de bevordering van openbare orde en veiligheid een voorkeur voor de instelling van een dorpsmanager. Deze dorpsmanager komt dichter bij de burger te staan dan een bijzondere opsporingsambtenaar. De burger weet dan wie men moet benaderen als in de wijk iets gebeurt (parkeeroverlast, vervuiling van de straat, kapotte straatverlichting, verzakte tegels, burenruzie, etc.)

http://www.barend.org/cda%20raadsprogramma%202006-2010.doc

De dorpsmanager is vanuit de gemeente de verbindende schakel tussen alle betrokken partijen. Hij bevordert en coördineert de samenwerking tussen de partijen, stimuleert, initieert en participeert in projecten. Ook bewaakt hij de voortgang van gemaakte afspraken en betrekt bewoners/gebruikers bij veranderingen in hun woon-, werk- en leefomgeving. Daarnaast organiseert de dorpsmanager de buurtwandelingen- en avonden.

http://www.renkum.nl/renkum?waxtrapp=jgbydEsHsOlChTwFlGW

Alle betrokkenen hadden aanvankelijk grote verwachtingen van het project Omdenker. De dorpsmanager zou Westerbroek leefbaarder moeten maken, ze zou het aanspreekpunt en het luisterend oor van de bevolking moeten zijn, behoeften en klachten signaleren, problemen oplossen, verwijzen en adviseren, hulp organiseren bij kleine klusjes en welzijnsbevorderende activiteiten.

Dagblad van het Noorden,

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • het aanstellen van een dorpsmanager

Het aanstellen van een dorpsmanager is van belang. Hij of zij brengt de individuele wensen van de ondernemers in beeld en kijkt of deze van toepassing zijn voor een grotere groep. De dorpsmanager is de smeerolie tussen ondernemers onderling, maar ook tussen de gezamenlijke ondernemers en de gemeente.

http://www.stervantwente.nl/nieuws/197-biz-mee-doen-in-plaats-van-meeliften.html

  • de aanwerving van een dorpsmanager

De stad wil extra geld krijgen voor de heraanleg van de Magdelenasteenweg, de restauratie van het dorpshuis en de aanwerving van een dorpsmanager.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=6M1OFKO5_11,

  • het contract met dorpsmanager

Het contract met dorpsmanager Gerard Veldhof is met nog eens drie jaar verlengd. De ondertekening vond plaats in de winkel van Han Heijne, die destijds het idee van de dorpsmanager gelanceerd had. Volgens wethouder N. Lansink Rotgerink hebben we mede aan de inzet van Gerard te danken dat er enorm veel woningen bijkomen en dat het centrum flinke impulsen krijgt.

http://www.typischeuitgaven.nl/news/9935/Contract-dorpsmanager-verlengd,

  • de instelling van een dorpsmanager

CDA Landsmeer heeft bij de bevordering van openbare orde en veiligheid een voorkeur voor de instelling van een dorpsmanager.

http://www.barend.org/cda%20raadsprogramma%202006-2010.doc

met bezittelijk voornaamwoord


  • onze dorpsmanager

Dat het project zo duur uitvalt, heeft alles te maken met de staat van het oude gemeentehuis. "Die is enorm bouwvallig. Onze wijkagent en onze dorpsmanager zijn in erbarmelijke omstandigheden gehuisvest", zegt Eddy Merckx, gespreksleider van de dorpsraad. Hij is blij dat Walem tegen eind 2010 over een volwaardig dorpshuis zal beschikken.

http://www.gva.be/antwerpen/mechelen/stad-restaureert-dorpshuis-walem.aspx

De pleincommissie heeft in juli 2009 een nieuwsbrief uitgebracht met voorstellen om de verkeersveiligheid in en om de wijk te verhogen. Diverse bewoners hebben hierop uitgebreid gereageerd. De reacties liepen sterk uiteen, waardoor het voor de wijkvereniging onmogelijk was één mening uit te dragen naar de gemeente. Wel vonden wij het belangrijk deze meningen aan de gemeente Renkum voor te leggen om straks mogelijk in een nog veiligere buurt wonen. Daarom hebben wij bij de dorpsmanager van de gemeente Renkum een buurtschouw aangevraagd.

http://www.wvrosandehoogte.nl/KerkelandPleinDetails.htm,

met eigennaam


Het contract met dorpsmanager Gerard Veldhof is met nog eens drie jaar verlengd. De ondertekening vond plaats in de winkel van Han Heijne, die destijds het idee van de dorpsmanager gelanceerd had. Volgens wethouder N. Lansink Rotgerink hebben we mede aan de inzet van Gerard te danken dat er enorm veel woningen bijkomen en dat het centrum flinke impulsen krijgt.

http://www.typischeuitgaven.nl/news/9935/Contract-dorpsmanager-verlengd,

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


Etymologie


Aard herkomst inheems woord
Vroegste datering 2002