dorpsvereniging


dorpsvereniging 1.0

vereniging die opkomt voor de belangen van een dorp en zijn bewoners en die vaak ook betrokken is bij de organisatie van feesten, braderieën en spelletjesdagen in het dorp; belangenvereniging en gezelligheidsvereniging van een dorp
Vaak gevolgd door de naam van de betreffende dorpsvereniging.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dorpsvereniging…

is een vereniging

  • [Betrokkene] is bestemd voor de bewoners van een dorp

    Algemene voorbeelden


    Een speciaal ingesteld Comité Bevrijdingsfeest 1995 wil op vijf mei een groot volksfeest met diverse kunstenaars organiseren in de Mauritshal. 's Middags wordt een grote optocht gehouden met versierde wagens, waarvoor buurt- en dorpsverenigingen hun medewerking al hebben toegezegd.

    Meppeler Courant,

    De dorpsvereniging is opgericht na het 950 jaar bestaan van Wittelte en dit feest was de generale repetitie voor het grote feest, die in de maand mei komend jaar in Wittelte op stapel staat.

    Meppeler Courant,

    De werkgroep in Wanneperveen die ten doel heeft een belangen- danwel dorpsvereniging in deze kern op te richten, kan binnenkort een financieel steuntje in de rug tegemoet zien van de gemeente Brederwiede.

    Meppeler Courant,

    De dorpsverenigingen moeten als verlengstuk van het gemeentebestuur worden gezien.

    Meppeler Courant,

    Het was voor het tweede jaar dat de dorpsvereniging de oude Sint Nicolaasspelen, bestaande uit spelen van vroeger, zoals schieten, rad van avontuur en balgooien weer organiseerde.

    Meppeler Courant,

    De activiteitencommissie van de handelsvereniging heeft in samenwerking met de dorpsvereniging Wittelte, Plaatselijk Belang Zorgvlied/Wateren/Oude Willem en de Dorpsgemeenschap Wapse de kaarsen verspreid.

    Meppeler Courant,

    Een dorpsvereniging vertegenwoordigt altijd slechts een deel van een dorp rechtstreeks, omdat nu eenmaal lang niet iedereen lid is van zo'n vereniging.

    http://www.heinzeevalking.nl/

    De vertaling van de uitkomsten van de enquête in een woningbouwprogramma en voorstellen tot verbetering van de leefbaarheid heeft plaats in overleg met bij de volkshuisvesting betrokken instellingen, zoals de woningcorporaties, de dorpsverenigingen in de vier gemeenten, huurdersverenigingen en belangengroepen van ouderen.

    Meppeler Courant,