dozeren


dozeren 1.0

((vooral) in Nederland)

met een bulldozer of zware tractor bepaalde werkzaamheden verrichten; met een bulldozer of zware tractor bewerken; bulldozeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Dozeren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Kilveren en dozeren kan onder andere met onze Cat Challenger van 370 pk. Met deze combinatie kan snel gewerkt worden door de grote capaciteit van de machine.

      http://www.loonbedrijfbrak.nl/loonwerk/graslandverbetering

      Al sinds de jaren 70 is egaliseren onze specialiteit. Wij beschikken over een grote Bos 7 meter kilverbak en de Blaauw kilverbak van 5 meter. Het egaliseren wordt uitgevoerd door 2 werknemers met gezamenlijk al meer dan 50 jaar ervaring en daarmee staat kwaliteit hoog in het vaandel. Ook dozeren is mogelijk, hiervoor hebben wij 2 dozerbakken van 7 kubieke meter.

      http://www.loonbedrijf-heeringa.nl/grasland_verbetering.html

      Zo kwamen we afgelopen Vrijdag, 18 Juli, een primeurtje tegen in de polders van Goeree Overflakkee. Loonbedrijf van Rossum uit Ooltgensplaat was aan het dozeren met hun 1 week oude New Holland T8.360.

      http://www.trekkertrekker.nl/dozeren-met-een-new-holland-t8-360/,

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      dozeren 2.0

      ((vooral) in Suriname)

      gelijkmaken met een bulldozer (in het Surinaams-Nederlands dozer genoemd); met een bulldozer egaliseren; met een bulldozer platwalsen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Dozeren…

      is een handeling

          Algemene voorbeelden


          Op 15 oktober verschijnt het nieuwe Groene Boekje [...]. Voor het eerst zijn er Surinaams-Nederlandse woorden toegevoegd, zoals bacove (eetbanaan), dozeren (gelijkmaken, klemtoon op do), gomma (stijfsel), porknokker (goudzoeker) en schuier (tandenborstel). Hiervoor is geput uit woordenlijsten van onderzoekers en uit teksten uit onder meer het dagblad De Ware Tijd. Deze selectie, die nu 500 woorden telt, zal de komende decennia verder groeien.

          http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1718814/2005/04/26/Tussen-n-bracht-de-mensen-aan-het-twijfelen.dhtml,

          Alle reden voor een feestje, zeker als de president van de Republiek Suriname Ronald Venetiaan hoogstpersoonlijk een klein stukje van de nieuw aan te leggen toegangsweg tot het ressort zal dozeren.

          http://www.parbode.com/reportage/item/1285-super-de-luxe-toeristenoord-in-brokopondo,

          Een kleine vijfhonderd Surinaamse woorden komen in het nieuwe Groene boekje. Van der Hoeven kent er al een paar, zoals schuier (tandenborstel) en oksteltruitje (mouwloos T-shirt) al moet haar Surinaamse collega haar nog te hulp schieten bij haar uitspraak van het woord dozeren, dat ze als doseren uitspreekt: ergens overheen walsen betekent het, van bulldozer.

          http://forum.bodybuilding.nl/topics/goed-nieuws-voor-wiggers.35270/,

          De hele Waterkant, van Leonsdorp tot Beekhuizen, is een gevoelige plek in Paramaribo, waarmee van oudsher gevoelloos is omgesprongen. Maar de Waterkant, van Torarica tot en met het gezwel dat Centrale Markt heet en inclusief het Onafhankelijkheidsplein, is een extreem gevoelige plek, waar niet voorzichtig genoeg mee kan worden omgesprongen. Maar nee, nu komen er de militaire bulldozers Bouterse en Abrahams en ze dozeren die hele gevoelige plek tot gort, niets maar dan ook niets blijft er van over, alleen nog maar geschikt voor militaire parades à la Kim Jong Il, uitgevoerd door onze straks goed gedrilde dienstplichtige jeugd.

          http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/tag/fokke-stephen/,

          "Maar is dekolonisatie het weghalen van alle koloniale symbolen en namen?" "Nee mang, anders zou je dat hele presidentiële paleis en dat fort Zeelandia ook met de grond gelijk moeten dozeren. En vele mensen zijn zich gaan hechten aan die ouwe namen en gebouwen."

          http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/30095,

          Woordfamilie


          Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen