draaginsigne


draaginsigne 1.0

((vooral) in Nederland)

militaire onderscheiding die op de kleding gedragen wordt en dient als teken van erkenning voor werk dat onder moeilijke omstandigheden is verricht

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een draaginsigne…

is een insigne

  • [Functie] wordt uitgereikt als blijk van waardering aan militairen die zich onder moeilijke omstandigheden dapper en heldhaftig gedragen hebben
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt op de kleding gedragen

    Hoofdsemagram: insigne


    Algemene voorbeelden


    Het protest is gericht tegen de uitreiking van het draaginsigne aan de soldaten van Dutchbat 3 die in 1995 de val van Srebrenica hebben meegemaakt. De onderscheiding, een blijk van eerherstel voor de militairen, wordt uitgereikt door minister Henk Kamp van Defensie.

    Dagblad van het Noorden,

    Combinatiemogelijkheden


    met substantief erachter


    • draaginsigne Dutchbat III
    • draaginsigne Gewonden
    • draaginsigne Veteranen

    Instellingsbesluit draaginsigne veteranen [...]. Artikel 1. 1. Ingesteld wordt het draaginsinge veteranen. 2. Het draaginsigne heeft de vorm van een gestileerde zwaardschede die tevens de letter V vormt, overeenkomstig de bij dit artikel behorende afbeedling. Het insigne is vervaardigd van verguld metaal.

    http://www.onderscheidingen.nl/nl/publicaties/besluit/staatscourant/mindef2003_veteranen.html

    Naar aanleiding van onderstaand bericht vraag ik mij af of de actief dienende veteranen nu ook hun Draaginsigne Veteranen op het DT kunnen/mogen/moeten gaan dragen? Ze krijgen nu immers de veteranenstatus. Ik ben benieuwd.

    http://www.onderscheidingenforum.nl/viewtopic.php?f=22&t=1837,

    Het Draaginsigne Dutchbat III werd in 2006 ingesteld. Het insigne was een late erkenning voor de 850 naar Bosnië uitgezonden militairen van de legereenheid Dutchbat III die, zo bleek uit een parlementaire enquete, geen kans hadden gekregen om de door moslims bewoonde enclave Srebrenica, een beoogde veilige zône, effectief te verdedigen.

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Draaginsigne_Dutchbat_III

    Burgemeester Bert Bouwmeester van de gemeente Coevorden reikt op woensdag 14 september 2011 om 10.00 uur het Draaginsigne Gewonden uit aan de 41-jarige Leon Muilwijk uit Coevorden. Deze uitreiking vindt plaats in het Hof van Coevorden en is op verzoek van het Ministerie van Defensie.

    http://www.coevorden.nl/nieuws/nieuwsberichten/item/article/leon-muilwijk-uit-coevorden-ontvangt-het-draaginsigne-gewonden-6598/,

    In 1990 verscheen de eerste veteranenbeleidsnota 'Zorg voor veteranen in samenhang'. Hierin werd gesteld dat alle militairen en veteranen die tijdens hun inzet onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen, een bijzondere blijk van erkenning verdienen. Op 11 oktober 1990 bracht de toenmalige minister van Defensie A.L. ter Beek dit beleidsvoornemen tot uitvoering met de instelling van het Draaginsigne Gewonden.

    http://www.veteranen.nl/page/pag_view.asp?pag_id=22788

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    draaginsigne 2.0

    ((vooral) in Nederland)

    onderscheiding die op de kleding gedragen wordt en dient als teken van erkenning voor werkzaamheden die gedurende lange tijd op goede wijze zijn verricht; burgerdraaginsigne
    Vaak met vermelding van het edelmetaal waaruit het insigne vervaardigd is.

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een draaginsigne…

    is een insigne

    • [Functie] wordt uitgereikt als blijk van waardering aan burgers die zich hebben onderscheiden door hun werkzaamheden gedurende lange tijd op goede wijze uit te voeren
    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt op de kleding gedragen

      Hoofdsemagram: insigne


      Algemene voorbeelden


      Marja Brak, coördinator communicatie van de Protestantse Gemeente Amersfoort heeft een hoge onderscheiding gekregen van het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland. Ze kreeg een zilveren draaginsigne voor haar inzet als vrijwilliger.

      http://www.destadamersfoort.nl/plaatsnamen/amersfoort/zilveren_draaginsigne_voor_marja_brak_13716095.html,

      Musicus Gerrit 't Hart heeft zaterdagmiddag tijdens het concert ter gelegenheid van zijn 40-jarig organistenjubileum het draaginsigne in goud van de Protestantse Kerk in Nederland gekregen [...]. Jan ter Steeg, voorzitter van de kerkrentmeesters van de Nieuwe Kerk in Harderwijk, overhandigde de musicus het draaginsigne van de PKN.

      http://www.refdag.nl/muziek/muzieknieuws/gerrit_t_hart_krijgt_pkn_draaginsigne_in_goud_1_564580,

      Zondag 10 april 2011 heeft Cees van der Wielen van de Heemkundekring "Carel de Roy" Alphen en Riel uit handen van dhr. Franken de zilveren draaginsigne ontvangen van het Brabants Heem.

      http://heemkundecarelderoy.nl/index.php/nieuws/102-zilveren-draaginsigne-voor-cees-vd-wielen,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen