drentenieren


drentenieren 1.0

((vooral) in Nederland)

rentenieren in Drenthe of in een andere rustiek noordelijke omgeving

Semagram (extra betekenisinformatie)


Drentenieren…

is rentenieren

 • [Plaats] is rentenieren in Drenthe of in een andere rustieke, veelal in noordoost-Nederland gelegen, omgeving

  Algemene voorbeelden


  'Drentenieren' op Bung. Park 'LANKA' in nat. landschapspark te Ruinen.

  ANWB Kampioen,

  Drentenieren in Friesland. Dat kan in dit mooie 3-kamerappartement in Appelscha. In de nabijheid ligt het Fochtelo veen en bevinden zich de bossen van Appelscha.

  http://www.huislijn.nl/koopwoning/friesland/appelscha/anne-vondelingstraat-42/details#omschrijving,

  Drentenieren is het maatschappelijk verschijnsel dat kapitaalkrachtige senioren in Nederland na hun (vervroegde) pensionering uit de steden wegtrekken naar rustiger delen van het platteland. Senioreneconomie 'pur sang'. Het woord drentenieren is een samentrekking van Drenthe en rentenieren. In de jaren '90 van de 20e eeuw kreeg de term drentenieren landelijke bekendheid. Drentenieren zou voor een ontwrichting zorgen van de plattelandsgemeenten door de extra snelle vergrijzing en de cultuurverschillen tussen de oorspronkelijke bewoners en de nieuwe bewoners.

  www.provincie.drenthe.nl/publish/pages/.../senioreneconomie.pdf,

  Mijn vriend en ik wonen dus in het westen en we zouden liever gisteren dan vandaag naar Drenthe vertrekken om te "drentenieren", maar ja de centjes ontbreken nog. Mijn vriend houdt wel de banen in de gaten aan die kant, maar banen passend bij zijn opleiding zijn in Drenthe e.d. dun gezaaid. Voorlopig dus geen verhuizing naar Drenthe voor ons.

  http://www.bokt.nl/forums/viewtopic.php?f=13&t=267503,

  Volgens sommige deskundigen staat ons een nieuwe immigratiegolf uit de Randstad te wachten: "Ik denk dat heel wat 55-plussers deze kant op komen," zegt Assies, "Om hier te gaan drentenieren." [...]. "Dat drentenieren is nu in zwang," beaamt Span. "De wat rijpere mens die een stukje drukte en zelfs wat onveiligheid in het Westen wil ontvluchten. Als hij zijn huis daar verkoopt, kan hij hier meer waar voor zijn geld krijgen."

  https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:011019458:mpeg21:a0002,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen