driemotorig


driemotorig 1.0

aangedreven door drie motoren; uitgerust met of voorzien van drie motoren
Vaak gezegd van transportmiddelen, inzonderheid van vliegtuigen.

Algemene voorbeelden


De Boeing 727 is driemotorig en alle drie motoren bevinden zich aan het achtereinde van de romp, onder een zogenaamde T-staart.

http://home.wanadoo.nl/present/b727.htm

BMW werkt aan driemotorige hybride. BMW is bezig met de ontwikkeling van een hybride aandrijfsysteem met een elektromotor en twee verbrandingsmotoren.

http://www.ad.nl/ad/nl/1006/Autowereld/article/detail/456062/2010/01/12/BMW-werkt-aan-driemotorige-hybride.dhtml,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • driemotorig toestel
  • driemotorig vliegtuig
  • driemotorige machine

De 727, een driemotorig toestel, behoort inmiddels tot een verouderde generatie vliegtuigen.

http://www.rennes.be/reizen/afganistan.htm

Beelden van een vliegdemonstratie met een Fokker F10, een driemotorig vliegtuig met 12 zitplaatsen.

http://beeldengeluidwiki.nl/index.php/Driemotorig_Fokkervliegtuig,

Eigenlijk is er geen enkel ander vliegtuig in de civiele en militaire luchtvaart, dat nog bekender is dan de Ju 52. In de jaren 30 was hij het symbool van een veilig verkeersvliegtuig en toonbeeld van betrouwbaarheid [...]. Uit veiligheidsoverwegingen voor hun passagiers prefereerden vliegtuigmaatschappijen als Lufthansa een driemotorige variant, die naast robuustheid, korte start- en landingsafstanden ook nog kon zorgen voor lage onderhoudskosten en goedkoop gebruik. Op 7 maart 1932 kon de eerste driemotorige machine opstijgen voor zijn eerste vlucht.

(onbekend)

Jubileumeditie European Superpull trekt ruim 11.000 bezoekers [...]. De competitie was dit jaar spannender dan ooit [...]. De driemotorige machine Popeye werd in Ahoy bestuurd door zoon John en deze wist een mooie tweede plaats te bereiken.

http://europeansuperpull.nl/start.cfm?action=showContent&content_id=669&show_content_date=1&navigation_id=638&main_id=638%20&main2_id=,