droedelen


droedelen 1.0

tekeningetjes krabbelen, vaak in de kantlijn van een papier of op een blocnote, bijvoorbeeld tijdens het telefoneren of vergaderen
Wordt vaak gedachteloos gedaan en kan iemands concentratie vergroten of de verveling verdrijven.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Droedelen…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Geraerts raadt aan om maximum een half uur tot driekwartier gefocust bezig te zijn en dan tijd te maken voor verveling. Echte verveling. Dan gaat het niet om een Youtubefilmpje bekijken of een mail lezen, maar wel om het echte mind wandering, dagdromen, je geest laten wandelen. Droedelen is ook ideaal: onnozele tekeningetjes maken, een krachtige manier om de geest tot rust te brengen. Het zijn niet toevallig die momenten waarop de creativiteit toeslaat.

      De Standaard,

      Mijn vrije dag begon ik vandaag met droedelen. Droedelen is gedachteloos krabbelen op een stuk papier. Niks is leuker dan zomaar wat lijnen op papier te zetten en te zien wat er ontstaat. Als ik telefoneer of bij een overleg aanschuif, droedel ik wat af.

      https://www.jufsas.com/single-post/2017/03/21/Aanzet-tot-droedelen-door-Kees-Hagt-in-de-Volkskrant,

      Droedel tijdens een vergadering op het verslag van de vorige keer. Teken kleine bloemen, cirkels, verbind het en met het ander… Uit onderzoek is gebleken dat je beter kunt luisteren als je droedelt en het levert ook nog iets grappigs op. Wat wil je nog meer?

      https://www.droomvalleiuitgeverij.nl/help-ik-vind-dat-ik-niet-kan-tekenen-vijf-tips/,

      Heb je nieuwe uitlaatkleppen gezocht? Het eerste weekend ben ik beginnen te lezen. Ik doe dat altijd wel, maar nooit zo intens. En droedelen. Krullekes en mannekes tekenen. Ik heb alle lege tijd, waarin ik niet aan het eten of werken was, opgevuld.

      Gazet van Antwerpen,

      De permanente expositie is opgebouwd in vijf thema's, van kunst, literatuur en muziek tot wetenschap en geschiedenis. Daarin worden zowat 450 originele stukken getoond, onder andere van René Magritte, Pierre Alechinksy, Albert Einstein, Jacques Brel, Hugo Claus en Hergé. Vooral de brieven van kunstenaars zijn leuk, die droedelen al eens een tekening op het papier. Félicien Rops zet er karikatuurtjes op, Raoul Dufy verraste zijn galeriehouder met een kleurrijk aquarel en Hugo Claus voorzag zijn verbeterde drukproeven van tekeningen in Chinese inkt.

      De Standaard,

      In het onderzoek werd aan mensen gevraagd om tijdens het luisteren wat te gaat zitten tekenen. Dan ging het niet om het tekenen van een situatie, object of persoon, maar om ogenschijnlijk zinloze krabbeltjes. Dat wordt ook wel met een Engels woord doodling genoemd. Zo'n tekeningetje heet dan een doodle. In het Nederlands hebben we het over droedelen en droedels tekenen.

      https://educatie-en-school.infonu.nl/diversen/162938-wil-je-meer-onthouden-van-wat-je-hoort-maak-een-droedel.html,

      Combinatiemogelijkheden


      met bijwoord


      • gedachteloos droedelen

      Renske tekent het beste als ze gewoon onder het telefoneren gedachteloos zit te droedelen.

      https://www.moorsmagazine.com/kunst/rensdroedels/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen