droesem


droesem 1.0

bezinksel in wijn of aanslag van wijn; depot; drab; moer

Betekenisbetrekking


specialisering
Betrokken betekenissen 1.1 : 1.0

Semagram


Droesem…

is bezinksel

  • [Smaak] heeft een enigszins bittere smaak
  • [Transparantie] is onzuiver, troebel
  • [Samenstelling] bestaat uit kristallen van druivendeeltjes, met name van wijnsteenzuur en tannine
  • [Ontstaan] blijft achter na de fermentatie
  • [Plaats] bevindt zich in een fles of glas wijn of op de bodem van een (lege) fles of (leeg) glas wijn
  • [Kwaliteit] heeft geen invloed op de kwaliteit van de wijn waarin hij zich bevindt
  • [Onderscheid of tegenstelling] is gewoner bij rode wijn dan bij witte wijn

Algemene voorbeelden


Eigenlijk is die droesem een opeenhoping van kleine flintertjes van de druivenschil, die samengeklonterd zijn en naar beneden zijn gezakt.

http://www.wijninfo.nl/site/Infotheek/Auto__Rare_dingen_in_de_fles.php

Eén van de belangrijkste dingen van het wijnmaken is wel het hevelen. Dit gebeurt door het aanzuigen van de wijn door een slangetje zonder de droesem op de bodem in beweging te brengen. Als de fles nog verplaatst moet worden naar een hoger gelegen plaats dan is het verstandig dit enkele dagen v.t.v. te doen zodat eventueel bezinksel nog de tijd heeft weer geheel op de bodem te zakken. Het zou jammer zijn dat een wijn door het verkeerd overhevelen alsnog troebel zou worden.

http://home.hetnet.nl/~grvwijk/index.html

Combinatiemogelijkheden


met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • droesem in de fles
  • droesem in zijn glas
  • droesem in de wijn

Met veel zorg verwijdert zij het lood en ontkurkt de fles. Ze bekijkt de kurk en laat je er aan ruiken. Inmiddels heeft het hulpje een kaars onder een ingewikkeld uitziende standaard ontstoken. De fles wordt daarin gelegd en langzaam in een kristallen karaf overgeschonken. Dankzij de kaarsvlam kan zij controleren of er eventueel droesem in de fles zit.

http://www.voorbeginners.net/reisverslag-liechtenstein/

Een decanteur is een apparaat om te decanteren, decanteren doe je om de droesem van oude wijnen te scheiden van de wijn of om de wijn te beluchten. De decanteur is ambachtelijk vervaardigd uit 52 onderdelen en ooit uitgevonden door een officier van Napoleon die eigenlijk ingenieur was en zodoende als er niet gevochten werd een beetje zat te knutselen. Hij was namelijk naast officier en ingenieur ook een wijnliefhebber die een hekel had aan de droesem in zijn glas die de smaak van de wijn bedierf.

http://www.meisjevandeslijterij.nl/hetmeisjevandeslijterij/2008/12/index.html

Onlangs aten we in een 'beter' restaurant, waar al bij het eerste glas droesem in de wijn bleek te zitten. 'Niets aan de hand,' wist de ober te vertellen, 'de wijn is goed'. Maar mag je bij een duurdere wijn niet verlangen dat het restaurant een wijn schenkt zonder droesem?

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1553723/2005/10/28/Moderne-manieren-29-10-05.dhtml,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


droesem 1.1

bezinksel in een vloeistof

Algemene voorbeelden


Het Veurnse biertje: Sporkinbier, een origineel Streekbier, gebrouwen met 100% natuurlijke grondstoffen van de beste kwaliteit, op ambachtelijke kleinschalige wijze, in de brouwerij DECA te Woesten. Geen bewaarmiddelen, noch kleur of smaakadditieven. Wel gisting in de fles, wat soms een bezinksel (droesem) achterlaat in de fles.

http://www.bruisendveurne.be/tag/sporkinbier/

Van In knikte, hield zijn Duvel tegen het licht. Er dwarrelden onzuiverheden in het glas. Ze had het flesje helemaal leeggegoten, inclusief de droesem. 'Zal ik u een andere Duvel inschenken, commissaris?' 'Nee, dank u.' Van In nam een slok [...]. Jammer dat ze het niet goed uitgeschonken had.

De vijfde macht, Pieter Aspe,

Vorige week werden in flessen azijn van Burg troebele vlokken aangetroffen. Volgens directeur Bakker van de firma Burg heeft onderzoek van de Keuringsdienst van Waren intussen uitgewezen dat er geen sprake is geweest van schadelijke stoffen. Volgens Bakker heeft zich in sommige flessen wat droesem gevormd zoals dat ook bij verschillende soorten bier kan optreden. Oorzaak daarvan is de vorig jaar in de fabriek in Heerhugowaard nieuw geïnstalleerde apparatuur, zegt Bakker.

Meppeler Courant,

Ik keek naar haar gesluierde ogen, haar trillende neusvleugels, haar bewegende mond, waarin ik wanhopig naar tekenen en herkenningspunten van vroeger zocht. Nadien gaf zij zich een tijd lang weer gewonnen, beweerde dat ze slechts aan een voorbijgaande crisis ten prooi was geweest, en beloofde dat alles weer goed zou worden. Beloften als droesem van de al genoten drank, als vroeger werd het nooit meer, onuitgesproken zat de dreiging van het verlies als een microbe in al onze woorden en gebaren.

Tussen tuin en wereld, Paul De Wispelaere,

droesem 2.0

onzuiver bezinksel, ook: uitschot

Algemene voorbeelden


Tussen de Oude Vest en de Mare lag een buurt waar je maar liever niet kwam. Het stonk er naar ongewassen linnengoed, transpirerende oksels en erger. Het was een buurt waarin zich het droesem van twee eeuwen moreel en materieel verval had opgehoopt. Een syfilitisch gangenstelsel dat al lang aan zichzelf ten gronde zou zijn gegaan als het niet gestut was geworden door de heren studenten.

Het overspelige gras, Louis Ferron,

Een veel groter probleem is 'het droesem van de stad' (Leferink) dat zich nu nog in en rondom de flats ophoudt die als laatste worden gesloopt: de junks en dealers, de pooiers en hoeren, de Afrikanen zonder verblijfsstatus voor wie het steeds moeilijker wordt.

Het Parool,

De regering is niet geïnteresseerd in kunst, maar alleen in de derivaten ervan, in de droesem; haar staat geen kúnstbeleid voor ogen, maar slechts een personeelsbeleid voor het leger talentloze, schimmige, halfslachtige profiteurs dat over de kunst kakelt en congresseert en forumt en beleiduitstippelt en rapporteert.

Averechts, Gerrit Komrij,