dromer


dromer 1.0

iemand die droomt tijdens het slapen; iemand die droomt in zijn slaap

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dromer…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] droomt in zijn slaap

    Algemene voorbeelden


    Soms verschaft een droom de mens toegang tot zijn onderbewustzijn. Zo wordt de mens inzicht verschaft in zijn onbewuste drijfveren en motieven. Deze kunnen immoreel zijn en dan zijn het driftmatige impulsen, die bij de dromer in waaktoestand door zijn moraal geen kans hebben. Maar het onderbewustzijn hoeft niet zo slecht te zijn als de meeste psychiaters lijken aan te nemen. Ook edele motieven kunnen uit het onderbewustzijn oprijzen.

    http://www.nik.nl/html/jodendom/djoma/hasjkava/index.shtml

    Bij Freud moet de dromer zelf op zoek naar de betekenis van zijn droom, die niets over de toekomst zegt, maar alles over het verleden en het onbewuste. Bij Freud mag de dromer zijn associaties de vrije loop laten.

    NRC,

    Vraag [...] vooral aan stervenden die er gespannen uitzien of zij nog gedroomd hebben. Laat de dromer zijn droom rustig en volledig uitvertellen. Iedereen weet hoe moeilijk het is om een droom na te vertellen dus besteed hier de nodige tijd aan. Wanneer de droom begrepen wordt, zal deze ook niet meer terug komen en dit is vooral in verband met akelige dromen een hele opluchting.

    http://www.stervensbegeleiding.nl/boek/index.html,

    Toch bewaar ik aan de geboorte een herinnering die vroeger uitsluitend in koortsdromen de kop opstak, als ik griep had, maar waar ik de afgelopen jaren ook een paar keer tijdens mijn ontwenningsellende op gestuit ben. De herinnering behelst louter een gevoel, waar de ijlende dromer dan wanhopig een beeld bij zoekt. Geen gemakkelijke opgaaf trouwens, want het gevoel is er een van angst en opluchting tegelijk.

    De tandeloze tijd. Dl. 1: Vallende ouders, A.F.Th. van der Heijden,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    dromer 2.0

    iemand die vooral met zijn verbeelding leeft of weinig oog heeft voor de werkelijkheid; iemand die fantasierijk is; iemand die dromerig is

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een dromer…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] leeft vooral met zijn verbeelding of heeft weinig oog voor de werkelijkheid; is fantasierijk; is dromerig

      Algemene voorbeelden


      Hij had het vanuit zijn hart ontworpen en realiseert zich dat hij dat van zijn vader heeft meegekregen. Eigenlijk lijk ik gewoon verschrikkelijk veel op hem, denkt hij met een glimlach om zijn mond. 'Hé dromer, heb je nog wel zin?' hoort hij Sam plotseling vragen. Marco kijkt op – ze ziet er prachtig uit. 'Ja natuurlijk. Ik zat even aan papa te denken. Maarre, jij ging je toch omkleden?'

      Westenwind, Simone Duwel,

      Combinatiemogelijkheden


      met koppelwerkwoord


      • een dromer zijn
      • dromers zijn

      Niets is zo beledigend voor een onderwijzer als een kind dat er 'niet bij' is, 'afwezig' is. Ouders kunnen zich beklagen over vergeetachtigheid, dromerigheid en slecht luisteren. Het kind is een dromer, een droomkoninkje zelfs. Is dat wel normaal, scheelt hem iets? Het antwoord is ja, hem scheelt iets, hij denkt namelijk.

      Het geminachte kind, Guus Kuijer,

      Mijn geloof was mijn muziek, mijn dromen. Daarom trok ik mij het liefste terug, wat spelend op mijn gitaar en luisterend naar poëtische muziek. Een dromer was ik: het verstand op nul en de blik op oneindig.

      http://www.moslima.nl/Nieuwemoslimas/soukayna.htm

      Hij las Goethe, Ernst Jünger en klassieke Chinese romans [...]. George Grosz, die Beckmann 'ein humorloser Mensch' vond, noemde hem de Hermann Hesse van de schilderkunst. Hij was een dromer, en tegelijk een man van absolute stiptheid. Als iemand iets vroeger bij hem op bezoek kwam dan was aangekondigd, kwam Beckmann naar de deur, zei dat de heer Beckmann niet thuis was, en vroeg de bezoeker het een half uur later nog eens te proberen.

      NRC,

      Ik was namelijk een onverbeterlijke dromer. In dat opzicht vertoon ik gelijkenis met Felix Krull zoals uit zijn vermaarde bekentenissen moge blijken. Zodra ik in een situatie terechtkwam waarbij mijn lichaam tot inactiviteit werd gedwongen, zoals in de klas of in de kerk, sloeg mijn verbeelding op hol.

      Mise-en-scène, Axel Bouts,

      Zo begint het eerste kinderboek van de Britse schrijver Ian McEwan, De dagdromer, met een overbodige introductie van de hoofdpersoon. Daarin wordt verteld dat, zoals al uit de titel van het boek blijkt, de tienjarige Peter Fortuin een dromer is: 'Op school liet hij vaak zijn lichaam achter in de bank terwijl zijn geest op reis ging.'

      NRC,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      dromer 3.0

      iemand die idealen nastreeft; idealist

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een dromer…

      is een persoon

          Algemene voorbeelden


          Tekstleverancier Niek Barendsen ontdubbelde de figuur van Charlotte. Niet in een jonge en een oude keizerin, zoals oorspronkelijk het plan was, maar in een realistisch type en een dromer. Het leuke is dat je dat pas aan het slot van de voorstelling door hebt. Dan kantelt het verhaal van een drama in een opgewekt pleidooi voor vechtlust en het blijven geloven in de eigen idealen.

          De Standaard,

          Forse biografie van het echtpaar Charles en Anne Morrow Lindbergh. In tegenstelling tot eerdere biografieën schetst Milton de kidnap-affaire als het scharnierpunt in het leven van de Lindberghs. Zij draagt ook nieuwe feiten aan over de kipnapper, Bruno Hauptmann. Charles komt er vanaf als een dromer, die meende met vliegen de wereld te kunnen veranderen. Hij kwam bij zijn positieven na een bezoek aan nazi-Duitsland.

          NRC,

          Combinatiemogelijkheden


          met koppelwerkwoord


          • een dromer zijn
          • dromers zijn

          Begeleid door het Beatles-nummer All You Need Is Love onthulde een in militair tenue gestoken Castro, geassisteerd door de populaire Cubaanse zanger Silvio Rodriguez, een bronzen beeld van Lennon, zittend op een bank in een park in Havana. "Wat hem in mijn ogen tot een groot mens maakt, is zijn manier van denken, zijn ideeën", zei de 74-jarige Castro na afloop van de ceremonie tegen de pers. "Ik deel zijn dromen volledig. Ook ik ben een dromer die zijn dromen werkelijkheid heeft zien worden."

          ANP,

          In de jaren vijftig heerste een rotsvast vertrouwen in de toekomst: het waren "jaren van onschuld; van geloof, hoop en liefde." Siebelink en Van Galen zijn dat gevoel niet kwijtgespeeld, al kibbelen ze in hun korrespondentie wel eens over de rol van godsdienst en kerk en al komen uit de spiegeling van de jeugdjaren aan de jaren negentig niet altijd rooskleurige beelden van de moderne tijd naar voren: "Wij zijn beiden dromers, John. Ons gedroom zal nooit ophouden."

          De Standaard,

          Woordfamilie


          Als deel van een afleiding


          dromer 4.0

          (natuur, milieu en energievoorziening)

          dijk die op plaatsen waar aan landwinning gedaan is als uiterste waterkering dient en die zich bevindt achter de vroegere hoofdwaterkering, de zogenaamde slaper

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een dromer…

          is een dijk

          • [Functie] dient als uiterste waterkering op plaatsen waar aan landwinning gedaan is
          • [Positie] bevindt zich achter de vroegere hoofdwaterkering, de zogenaamde slaper

            Hoofdsemagram: dijk


            Algemene voorbeelden


            In gebieden waar in het verleden landaanwinning heeft plaatsgevonden [...] wordt de hoofdwaterkering wel de waker genoemd [...]. De dijk die achter de hoofdwaterkering ligt in zulke gebieden heet de slaper. Dit is de dijk die vroeger als hoofdwaterkering heeft gefungeerd. Meestal wordt de slaper gewoon onderhouden, omdat die zijn rol als waterkering alsnog moet spelen op het moment dat de waker bezwijkt. Soms steekt men de slaper echter met opzet door, bijvoorbeeld als er veel woningen zijn gebouwd tussen waker en slaper. Immers, bij doorbraak van de waker zouden anders alle huizen onderlopen [...]. Soms ligt er achter de slaper nog een dijk: de dromer. Deze dijk heeft in het algemeen geen waterkerende functie meer. Vaak ligt er een weg overheen.

            NRC,

            Naast het gemaal ligt het kunstwerk De Blauwe Dromer (2002) [...]. Het kunstwerk bestaat uit een kunstmatig atol, uitgevoerd in blauw asfalt, met een verdiepte kern waarin water, blauwe basaltblokken en begroeiing een wereld op zich vormen. De naam verwijst naar de functies die dijken hebben als waker (eerste waterkering), als slaper (de reservewaterkering) en als dromer (uiterste waterkering, vaak diep in het land gelegen).

            http://www.genootschapflevo.nl/media/Kunst(werken)_in_Flevoland_-_Verslag_website.pdf,

            In gebieden waar landaanwinning in fasen heeft plaatsgehad kunnen meerdere dromers achter elkaar liggen. In de Dollard liggen er wel zeven.

            NRC,

            Woordfamilie


            Als deel van een afleiding


            Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen