drukletter


drukletter 1.0

afbeelding

Bron: Willi Heidelbach
( CC BY-SA 3.0 )

veelal gesneden of gegoten lettervorm waarmee wordt gedrukt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een drukletter…

is een letter

  • [Materiaal] was aanvankelijk van hout, later van metaal of kunststof
  • [Vervaardiging] wordt veelal gesneden of gegoten

    Algemene voorbeelden


    Door met losse letters te drukken (drukletters die tesamen een tekst vormen) raakten de westerse communicatiemiddelen in de vijftiende eeuw in een stroomversnelling, maar al in 1045 maakte de Chinese alchemist Bi Sheng letters [...] en verbond ze met hars. De letters konden worden hergebruikt door de hars te verwarmen en ze los te maken. Helaas gebruiken Chinezen duizenden symbolen en dat maakt het gebruik van losse letters onhaalbaar. Bi Sheng had een goed idee, maar op de verkeerde plek.

    http://www.worldwidebase.com/science/losse_drukletter.shtml,

    Naast de bovengenoemde lettergiet- en letterzetmachines en -apparaten is er een hele groep andere machines die de drukletters mechanisch gieten en ook zetten. Dit gebeurt in twee verschillende bewerkingen op twee verschillende, maar elkaar aanvullende machines (de eerste machine produceert een geperforeerde papieren band die de tweede machine aanstuurt die de drukletters afzonderlijk of in lijnclichés moet gieten) of als één bewerking op dezelfde machine.

    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52008XC0530(07):nl:NOT,

    Vijf eeuwen lang was de loden drukletter de basis van het drukkersbedrijf. Letters werden tot woorden, woorden tot regels en regels tot pagina's geformeerd.

    http://www.jenneken.nl/bekijk/typo.htm

    Hebben film en radio, in een eeuw tijd, de wereld niet méér veranderd dan de losse drukletter in vijfhonderd jaar?

    De Standaard,

    drukletter 1.1

    afdruk van een lettervorm

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Wie nooit, voordat hij de lectuur van een boek begon, de geur van papier en drukinkt heeft opgesnoven, kent niet de zintuiglijkheid van het lezen die ons ermee verzoent dat een bladzijde maar een gewoon vlak en drukletters dode tekens zijn die in een oogopslag tot leven worden gewekt.

    NRC,

    drukletter 2.0

    afbeelding

    Bron: France3470
    ( CC BY-SA 3.0 )

    lettertype waarin teksten met een drukpers werden of worden afgedrukt, in tegenstelling tot een lettertype zoals dat in handschrift gebruikelijk is

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een drukletter…

    is een letter

    • [Uiterlijk] heeft uiterlijke kenmerken die historisch sterk variëren
    • [Functie] dient om een tekst mee te drukken
    • [Toepassingsgebied of bereik] komt voor in drukwerk

      Algemene voorbeelden


      De eerste gedrukte letters waren kopieën van hun geschreven equivalenten [...]. Later zien we dat er allerlei aanpassingen gebeuren bij de drukletters: de eerste waren om de differentiatie te verhogen en de latere aanpassingen om een eigentijdse letter te ontwikkelen: zoals de Bodoni, Serifa, Stone.

      http://www.koencasteleyn.net/files/scriptie.pdf,

      In Zuid-Italië houden de drukkers niet zo van het donkere gotische letterweefsel. Teveel verbonden met de middeleeuwen. Na ruim twintig jaar experimenteren, breken zij baan met een meer open, ronde drukletter; rechtopstaand (romein) of licht hellend (cursief).

      http://home.scarlet.be/~tsd17276/grafisch/schatvanletter/staart1.html

      De punt is de maat waarin de grootte van letters wordt uitgedrukt. Een punt = 0,375 mm [...]. De cicero werd genoemd naar Marcus Tullius Cicero; in een uitgave van zijn brieven uit 1466 werd een drukletter gebruikt die in grootte overeenkomt met 12 punten. Een cicero wordt ook wel augustijn genoemd.

      (onbekend)

      Tegelijkertijd is er in de typografie teruggekeken, en zijn historische lettertypes geïnterpreteerd en in twintigste eeuwse drukletters omgezet. Zo zijn ook de lettervormen van Nicolas Jenson (1420–80) [...] verjongd. Het typografische repertoire is langs deze weg verrijkt met veel klassieke tekstletters.

      http://www.kb.nl/galerie/letters/g-drukletters/index.html

      Toen Frank Heine in 2003 zijn letterreeks 'Tribute' uitbracht, gaf hij trots aan dat hij zich baseerde op de oude letters van de Franse lettersnijder François Guyot. Maar de zeer originele lange Q-staart [...] is gewoon vervangen door een 'modern face' uit de 19de eeuw. De moderne visie over drukletters, namelijk het streven naar harmonie tussen letterogen en de naar boven en beneden uitstekende stokken en staarten, haalt het hier van de traditie.

      http://home.scarlet.be/~tsd17276/grafisch/schatvanletter/staart1.html

      Op weg naar de PhD: (4) De keuze van de drukletter [...]. Een lastige keuze: Een prettig leesbare drukletter... Een van de aspecten waarmee de promovendus rekening dient te houden is de leesbaarheid van zijn gedrukte creatie. Vaak neemt hij of zij eenzelfde lettertype over van een collega of van een reeds gepubliceerd proefschrift dat in de persoonlijke smaak valt. Wanneer je de proefschriften in een wetenschappelijke bibliotheek openslaat, zal je snel de variaties in lettertypen opvallen.

      http://www.vkblog.nl/bericht/bericht/138275,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • antiqua drukletter
      • cursieve drukletter
      • gotische drukletter

      De antiqua drukletter werd eind 15e eeuw ontworpen als tegenhanger van de gotische drukletter door Nicolaus Jenson in Venetië.

      http://www.dbnl.org/tekst/bork001lett01_01/bork001lett01_01_0013.php,

      De humanisten hebben ook een cursiefschrift ontwikkeld uit het humanistisch boekschrift. Het grote kenmerk van het humanistisch cursief is dat de letters schuin staan. Ook dit humanistisch cursief heeft als voorbeeld gediend voor de drukletter die wij 'cursief' noemen. Door het uiterlijk van het humanistisch cursieve schrift zeggen wij tegenwoordig dat iets 'schuin gedrukt' is. (Het gotische cursieve schrift staat niet schuin!) De cursieve humanistische drukletter wordt ook wel 'italic' genoemd. Dat is natuurlijk een verwijzing naar het land van herkomst.

      http://www.xs4all.nl/~remery/dsa/Artikelen/artjrg11_15/art150302.htm

      drukletter 2.1

      lettertype zoals dat thans gebruikelijk is in gedrukt werk in westerse talen, met duidelijk onderscheiden rechte en gebogen lijndelen en zonder verbindingen met andere letters, waardoor een goede leesbaarheid ontstaat

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.1

      Algemene voorbeelden


      Nadat eerst enkele maanden, ter ondersteuning van het leesonderwijs, schrijfoefeningen met drukletters zijn uitgevoerd, worden de "echte" schrijfletters geïntroduceerd.

      www.vaneisden.nl/BEGINNEN_MET_CURSIEF_SCHRIFT.doc

      De methode gaat uit van de ontkoppeling van lezen en schrijven omdat de schrijf- en de leesontwikkeling meestal niet parallel lopen. Novoskript staat toe, dat kinderen letters die zij nog niet als schrijfletter beheersen tijdelijk als drukletter natekenen. Tegelijkertijd wordt wèl begin groep 3 gestart met het aanleren van de schrijfletters. Zodra een schrijfletter aangeboden is, wordt de tijdelijk nagetekende drukletter ingewisseld voor de betreffende letter van het verbonden schrift.

      http://members.upc.nl/m.otter7/handschriftontwikkeling/Platform/Methoden/Info.html

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • in drukletter

      Schrijf je een ronde s? Dan vermijd je liever confrontaties en wil je iedereen te vriend houden. Is hij eerder puntig? Dan kan dat wel eens wijzen op je nieuwsgierig en ambitieus karakter. Of ben jij zo iemand die meestal de s in drukletter schrijft? Beetje wispelturig karakter, niet?

      http://nl.yunomi.be/artikel/je-handschrift-een-open-boek?sort=0,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • schrijfletter en drukletter

      Mix en koppel; schrijfletters en drukletters. Alle leerlingen lopen door elkaar. Bij elke drukletter hoort een schrijfletter. Welk kind heeft de schrijfletter die bij jouw drukletter hoort? De leerlingen stoppen met rondlopen als de muziek stopt. Ze maken duo's met het dichtstbijzijnde kind. De duo's zeggen hun letter hardop en laten dan het kaartje zien. De leerlingen bedenken een woord met die letter. Doel: het herkennen van de schrijf- en drukletters.

      www.ontwerpatelier.nl/.../20080218115641_groep%203.doc

      Geïllustreerde boekjes met schrijf- èn drukletters. Boekjes [...] met twee tekstkolommen: linker kolom is de schrijfletter, rechterkolom is de drukletter.

      http://www.dearend.nl/pdf/Leeskast_brochure.pdf,

      Aan onze huidige schrijf- en drukletter liggen het Romeinse alfabet en schrift ten grondslag: de capitalis quadrata en de capitalis rustica, beide majuskelschriften en gebruikt als sierschrift.

      http://www.dbnl.org/tekst/bork001lett01_01/bork001lett01_01_0013.php,

      Vaste verbindingen


      drukletter 2.2

      letter in de vorm van een gedrukte hoofdletter

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 2.0 : 2.2

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • in drukletters

      Op de verpakking moet in drukletters van dezelfde grootte "NOCCIOLA ROMANA" en "DENOMINAZIONE DI ORIGINE PROTETTA" worden vermeld.

      http://www.ser.nl/~/media/DB_pbo_bladen/2008/101_120/pbo_102_20081219.ashx,

      Losverklaring [...], (datum) (stempel) (naam schipper in drukletters en ondertekening).

      http://www.rijkswaterstaat.nl/images/Losverklaring%202010_tcm174-286224.pdf,

      VEILIGHEID bij de Online Payment wordt bij Expercash in drukletters geschreven.

      http://pspcheck.nl/expercash-review,

      Hij bedwong de neiging zich om te draaien, liep naar het loket met BEVOLKiNG in zwarte drukletters op het vingerdikke glas en klopte even tegen de scheidingswand. De beambte die aangesloft kwam, keek nors op omdat iemand het waagde hem nog net voor sluitingstijd lastig te vallen.

      De stenen toren, Jo Claes,

      Wat zal uiteindelijk zeker moeten opgenomen worden: Persoonlijke informatie. Naam en voornaam. Het is best dat je begint met je voornaam, gevolgd door je familienaam in drukletters.

      http://www.ios.be/fs_index.asp

      De tekst keurig in drukletters geschreven om ieder spoor van afzender uit te wissen.

      De Standaard,