drukplaat


drukplaat 1.0

afbeelding

( Publiek domein )

plaat waarop de tekst en afbeeldingen zijn aangebracht die men na het ininkten afdrukt met een drukpers

Semagram


Een drukplaat…

is een plaat

  • [Deel] bestond bij de vroegere typen drukpers uit een plaat met daarbinnen de gezette drukletters en thans vaak uit een plaat die rond de drukcilinder wordt bevestigd
  • [Vervaardiging] wordt thans vaak fotochemisch of ook door lasergravure voorzien van tekst of afbeelding
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bestaat thans vaak uit flexibel materiaal
  • [Wijze] wordt bestreken met drukinkt
  • [Onstoffelijke inhoud] kan zowel tekst als afbeeldingen bevatten

Algemene voorbeelden


Tot ver in de vorige eeuw werden boeken volgens de klassieke methode gedrukt. De zetter bekeek de tekst en maakte aan de hand hiervan een verdeling van de tekst over de regels. De regels vormden samen weer een bladzijde. Elke regel bestond uit letters die één voor één op de regel geschoven werden. De aldus gezette tekst werd vervolgens gebruikt als drukplaat.

http://www.math.leidenuniv.nl/~naw/serie5/deel03/mrt2002/pdf/hartskamp.pdf,

Flexodruk is een druktechniek die werkt volgens het hoogdrukprincipe. Dit houdt in dat het 'beeld' op de drukplaat verhoogd is ten opzichte van het 'niet-beeld'. Het 'beeld' is datgene dat uiteindelijk op papier moet komen [...]. Het verhoogde 'beeld' wordt door inktrollen voorzien van inkt [...]. De drukplaat is een flexibele plaat, gemaakt van fotopolymeer. Met behulp van een tweezijdige klevende tape wordt de plaat op een drukcilinder gemonteerd.

http://www.eshuis.nl/index.htm

Voor offset drukwerk is enige voorbereiding nodig. Op de drukplaat liggen de drukkende en de niet-drukkende delen even hoog. De niet-drukkende delen trekken water aan en worden met water verzadigd; de drukkende delen stoten water af en delen de (vette) inkt. De drukplaat is nog niet klaar om te drukken: het water van de niet-drukkende delen zou in het papier dringen en dus het drukwerk ongeschikt maken. Daarom wordt de inkt van de drukplaat eerst overgezet op een rubberdoek, die uiteindelijk gebruikt wordt voor het bedrukken van het papier.

http://www.grafischevormgeving.be/advies/drukwerk.html#digitaal

Men belicht een drukplaat doorheen een film. Op die drukplaat bevindt zich een fotopolymeerlaag. Deze laag heeft de eigenschap te harden op die plaatsen waar er licht op valt. Het niet geharde polymeer wordt uitgewassen, en men heeft een drukplaat met hoogteverschillen [...]. Inktrollen brengen inkt aan op de hoger liggende, dus te drukken delen.

http://books.google.nl/books?id=oT9zG1OeeZIC&pg=PA282&lpg=PA282&dq=drukplaat+%22belicht%22&source=bl&ots=_y8deNRo-q&sig=RP1otZxvNDWWBxf38gRlsIeEN7E&hl=nl&ei=N03hTKv2HM-dOtfCvM0O&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=2&ved=0CCcQ6AEwATgU#v=onepage&q=drukplaat%20%22belicht%22&f=false,

Computer to Plate (CtP) is de techniek waarbij men rechtstreeks vanuit een digitaal bestand een drukplaat kan vervaardigen. Hiervoor is een computer, een drukplaat en een plaatbelichter nodig. De computer stuurt bijvoorbeeld een opgemaakte pagina naar de plaatbelichter die het digitale bestand omzet naar lichtpulsen die door middel van een laserstraal de drukplaat op de gewenste delen doet inbranden.

http://www.eshuis.nl/index.htm