drumstel


drumstel 1.0

afbeelding

Bron: artodidart
( CC BY-NC 2.0 )

samengesteld slaginstrument dat in zijn meest gangbare samenstelling bestaat uit een bassdrum, een aantal kleinere trommels en bekkens, dat bespeeld wordt door een enkele persoon met behulp van zowel mallets als pedalen en dat vooral wordt gebruikt in de jazz, de rock en de lichtere muziek; drums

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een drumstel…

is een muziekinstrument

  • [Geluid] maakt uiteenlopende slagwerkgeluiden van de doffe klappen van de bassdrum over lichtere trommelgeluiden tot het metalige, sissende, schelle geluid van de bekkens
  • [Samenstelling] bestaat in zijn meest gangbare vorm uit een bassdrum, verschillende kleinere trommels met uiteenlopende grootte en klankkleur en een aantal bekkens waaronder een hihat; kan uitgebreid worden met andere slaginstrumenten
  • [Soort] is een slaginstrument; behoort tot het slagwerk
  • [Functie] wordt vooral gebruikt in de jazz, de rock en de lichtere muziek; heeft vooral tot functie om de ritmische patronen van de muziek aan te geven en te accentueren
  • [Gebruikswijze] wordt bespeeld met stokken en borstels en in het geval van de bassdrum en de hihat met een pedaal
  • [Gebruiker] wordt bespeeld door één persoon, een drummer

Algemene voorbeelden


Het is ook niet ongebruikelijk dat je hoort zeggen 'breng drie muzikanten en een drummer naar de studio'. Terwijl sommige drummers heel melodisch kunnen spelen en een grote variatie in expressie uit hun drumstel halen.

NRC,

In de tot studio verbouwde garage staat een drumstel om van te kwijlen: een zeegroene, glitterende kit die meer onderdelen bevat dan een mens met twee armen en twee benen normaal gesproken kan temmen.

Algemeen Dagblad,

Ook is er een uitgebreid scala van slagwerk- en percussie-instrumenten waaronder 3 complete drumstellen, 2 pauken, conga's, bongo's, snarentroms, stealdrums en bekkens.

http://www.jostiband.nl/NL/WELKOM.HTM

Combinatiemogelijkheden


in voorzetselgroep


  • achter het drumstel

De inmiddels professionele lichtapparatuur dompelt Karin achter haar eenzame drumstel in een gedempt, rooddooraderd blauw licht en met een omfloerste haperende stem zingt zij een van Robbies mooiste melodieën.

Een soort Engeland, Robert Anker,

Een aankondiging van de eindejaarsfuif van de RMS, juni 1968, een foto van ons vijven: moeders mooiste, Gilles, prominent met de micro, Damien en ik met onze gitaren in de aanslag, Jan dromerig bij zijn orgel en Rachid breed lachend achter het drumstel.

Bas, Annie Van Keymeulen,

  • op een drumstel beuken
  • op een drumstel roffelen
  • op een drumstel slaan
  • op een drumstel spelen

Victor sloeg uit alle macht op het drumstel en brulde af en toe een flard van de volstrekt onverstaanbare tekst.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Klein van postuur, speelt hij op een aangepast drumstel.

De Standaard,

Arthur, die nooit eerder hasj zelfs maar had geroken, kreeg na een voorzichtig trekje zo'n onbedaarlijke hoestbui dat Victor uitgelaten op zijn drumstel roffelde.

De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

Hijzelf had aan een ingebeelde akoestische bas geplukt, Dodo had op een fictief mondstuk geblazen en Cats had op een drumstel gebeukt dat alleen zijn geestesoog kon zien.

De achterkant van de aarde, Karel Osstyn,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding