dubbelfout


dubbelfout 1.0

(sport en recreatie; tennis)

twee fout geslagen services achter elkaar, waarna het punt naar de tegenstander gaat; dubbele fout

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dubbelfout…

is een fout

  • [Gevolg of resultaat] wordt bestraft door het punt aan de tegenstander toe te kennen
  • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit twee foute services achter elkaar
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt aangetroffen in het tennis

    Hoofdsemagram: fout


    Algemene voorbeelden


    Zoals Jana Novotna in de Wimbledon-finale van tien jaar geleden tegen Steffi Graf verkrampte na 4-1 en (40-15) in de derde set, en Martina Hingis vorig jaar hier in Melbourne tegen Jennifer Capriati na 6-4 4-0 en vier match-points, zo verging het ook de 19-jarige Belgische. Zij kwam met 5-1 voor, zag op 5-2 twee match-points weggewerkt worden door haar opponente, en leverde vervolgens ook op 5-4 (na twee dubbelfouten op een rij) en op 5-6 (met een lovegame) haar opslag in.

    Algemeen Dagblad,

    De tweede opslag wordt meestal met veel minder kracht ingespeeld dan de eerste om het risico op een dubbelfout te vermijden.

    http://www.doeaansport.nl/tennis.php

    Het was echter de Roemeense die het sterkst startte op baan 14, de baan waaraan ook Robin Haase goede herinneringen bewaart. Ze nam direct een voorsprong van 2-0 en na veel breaks over en weer hield zij die marge van twee games vast. Bertens zat op haar beurt niet lekker in haar spel en serveerder zeer matig. Twee keer leverde ze met een dubbelfout haar opslaggame in.

    http://www.tennis.nl/nieuws/bertens-zet-goede-reeks-voort-parijs,

    In de kwartfinale van het Prinsenbeek Open leverde Dèvon Kuijstermans gisteren na een volledig gelijkopgaande eerste set in de tiebreak met een jammerlijke dubbelfout de set, haar moraal en een goed half uur later ook de partij in bij een steeds breder grijnzende Kelly Versteeg, 7-6 (5) 6-1.

    http://www.bndestem.nl/sport/sport-regionaal/versteeg-verslaat-kuijstermans-1.227677,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • dubbelfouten maken
    • een dubbelfout slaan
    • dubbelfouten slaan

    Hoewel Eltingh geen geboren serveerder is, sloeg hij vanmorgen 34 aces en maakte hij slechts vier dubbelfouten.

    NRC,

    Twee games later serveerde Halep voor de wedstrijd, maar zij verzuimde het duel af te maken. Een game later hielp De Vroome de finaliste op Roland Garros een handje, door op wedstrijdpunt haar tiende dubbelfout te slaan.

    http://nos.nl/artikel/672802-bertens-ronde-verder-in-boekarest.html,

    Heeft iemand tijdens een tenniswedstrijd wel eens tegen je gezegd; "Denk NIET aan een dubbelfout!" Ga eens na, wat gebeurde er toen? Sloeg je toen een goede service of juist een dubbelfout?! En heb je wel eens tegen een leerling gezegd: "NIET op z'n forehand spelen, want die komt snoeihard terug". Was je verbaasd dat je leerling juist de meeste ballen op die snoeiharde forehand speelde, als een soort magneet hierdoor werd aangetrokken?!

    http://tennisnetwerk.nl/sportception-nlp-trainingen/,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    dubbelfout 2.0

    (sport en recreatie)

    fout die door twee tegenstanders ongeveer gelijktijdig wordt gemaakt, waarna de wedstrijd wordt stilgelegd, de klok wordt gestopt en de wedstrijd weer hervat wordt met een sprongbal of inworp; overtreding tegen de spelregels die door beide spelers ongeveer gelijktijdig wordt gemaakt; dubbele overtreding in basketbal

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een dubbelfout…

    is een fout

    • [Gevolg of resultaat] heeft tot gevolg dat de wedstrijd stilgelegd wordt en de klok stopgezet, waarna de wedstrijd hervat wordt met een sprongbal of inworp
    • [Onstoffelijke inhoud] bestaat uit een overtreding die door twee spelers van beide ploegen ongeveer gelijktijdig wordt gemaakt
    • [Toepassingsgebied of bereik] wordt aangetroffen in het basketbal

      Hoofdsemagram: fout


      Algemene voorbeelden


      Tot een sprongbal wordt besloten: Bij het begin van iedere speelhelft in de middencirkel bij bal-vast, dat betekent, dat twee spelers van verschillende partijen de bal allebei zo stevig vasthouden, dat hij niet gespeeld kan worden. Wanneer een speler zo zwaar gedekt is, dat hij de bal niet binnen 5 seconden af kan spelen. Bij een dubbelfout (twee spelers begaan ongeveer gelijktijdig een fout tegen elkaar). Wanneer de bal tussen de ring en het bord vast komt te zitten, in de cirkel van het vrijeworpgebied.

      http://www.blackstars.8m.com/

      Alleen bij een sprongbal als gevolg van een dubbelfout of van een balvastsituatie moeten de betrokken spelers aan de sprongbal deelnemen.

      http://www.prive.net/bvg/

      Als de bal uitgaat en het team dat de bal in bezit heeft, mag opnieuw ingooien wordt de klok niet op nul teruggezet, maar stopgezet. Dat gebeurt ook bij een dubbelfout en aanspraak op de bal en als de wedstrijd wordt stopgezet, omdat er iets aan de hand is met iemand van het team dat de bal in bezit heeft.

      http://www.prive.net/bvg/

      Art. 48 Dubbelfout. Een dubbelfout is een situatie waarin twee tegenstanders ongeveer gelijktijdig fouten tegen elkaar begaan.

      http://www.regentaat.be/LO/Basketbal/info1.htm

      Niet bij elke dubbelfout wordt de wedstrijd vervolgd met een sprongbal.

      http://www.prive.net/bvg/

      Combinatiemogelijkheden


      in voorzetselgroep


      • voor een dubbelfout fluiten
      • (een, de) dubbelfout fluiten

      Als een team balbezit heeft of recht heeft op de bal voor het nemen van een inworp en er wordt voor een dubbelfout gefloten, wordt de wedstrijd vervolgd met een inworp voor dat team.

      http://www.prive.net/bvg/

      Het spel moet worden hervat door middel van een: [...] Inworp vanaf de dichtstbijzijnde plaats buiten het veld vanaf de inbreuk door de ploeg die balbezit had op het moment dat de dubbelfout werd gefloten.

      http://www.volic.org/home.htm

      Een dubbelfout wordt gefloten [...]. Als er meer dan twee spelers bij betrokken zijn, moet de sprongbal plaatsvinden tussen twee tegenstanders van ongeveer gelijke lengte, aan te wijzen door de scheidsrechter.

      http://www.volic.org/home.htm

      met ander, nevengeschikt substantief


      • een onsportieve fout, een persoonlijke fout, een technische fout, een diskwalificerende fout of dubbelfout

      Bij een Onsportieve - (persoonlijke of technische), Diskwalificerende -, Technische - of Dubbelfout moet de scheidsrechter onmiddellijk het daarbij behorende signaal gebruiken.

      http://www.volic.org/home.htm

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      dubbelfout 3.0

      (sport en recreatie)

      fout waarbij twee spelers van de beide partijen de bal gelijktijdig aanraken en de bal als het ware blijkt plakken (vastgehouden bal), waarna het punt wordt overgespeeld; ook: "fout" die door de scheidsrechter(s) gegeven wordt bij bijzondere situaties, zoals een blessure van een speler en verstoring van de wedstrijd op enigerlei wijze, waarna het punt wordt overgespeeld en een ploeg de opslag behoudt; fout in het volleybal

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een dubbelfout…

      is een fout

      • [Oorzaak, reden of aanleiding] heeft als oorzaak de zogeheten vastgehouden bal, een blessure of externe factoren; heeft als gevolg dat het spel wordt stilgelegd en het punt wordt overgespeeld, waarbij een ploeg de opslag behoudt
      • [Onstoffelijke inhoud] bestaat in een fout die door beide tegenstanders gemaakt wordt; wordt ook in het geval van blessures of andere bijzondere omstandigheden gegeven
      • [Toepassingsgebied of bereik] wordt aangetroffen in het volleybal

        Hoofdsemagram: fout


        Algemene voorbeelden


        Leidt het door twee tegenstanders gelijktijdig aanraken van de bal tot "vastgehouden bal" dan is dat een dubbelfout en wordt de rally overgespeeld.

        http://www.dotcomscope.nl/wp-content/uploads/Officiele%20Spelregels/files/assets/basic-html/page22.html

        Onder de bezielende leiding van coach Marcel Bos togen wij met bijna alle volleybal-toppertjes (Mara, Rik, Ellen, Nykele en Anouk) naar de Doniahal in Sint Nicolaasga [...]. De laatste wedstrijd tegen VC Joure 7 werd in stijl afgesloten. De scheidsrechter maakte er gelijkspel van (18-18), maar eigenlijk hebben we deze gewonnen, door een dubbelfout….. Maakt niet uit. Jullie hebben het prima gedaan!

        http://www.griffioenvolleybal.nl/toppers-van-griffioen-3-laten-tanden-zien-in-sint-nicolaasga/,

        Combinatiemogelijkheden


        als object bij een werkwoord


        • een dubbelfout geven

        Als er een 2e bal binnen de lijnen van het speelveld komt moet altijd worden afgefloten en moet dubbelfout worden gegeven. Het maakt niet uit waar de bal het speelveld binnenkomt.

        http://www.viosvolleybalbeltrum.nl/web/index.php?option=com_content&view=article&id=122%3Awijzigingen-spelregels-2014-2015&catid=4&Itemid=16,

        Sommige sporthallen hebben een lichtbak of iets dergelijks. Als een bal daaroverheen vliegt is de bal uit het zicht en dient er altijd een dubbelfout gegeven te worden. Wanneer met zekerheid is vast te stellen dat de bal iets raakt is dit een uitbal.

        http://www.vifhilversum.nl/wp-content/uploads/2013/10/Scheidsrechter-volleybal.pdf,

        Het team dat tijdens een spelsituatie als eerste een fout maakt (maximaal één fout per spelsituatie), wordt bestraft. De bestraffing bestaat uit een punt voor het andere team; daar bovenop gaat de opslag naar het andere team. De eerste scheidsrechter kan besluiten een dubbelfout te geven. Dan wordt geen punt gemaakt door een team, en het team dat de opslag had, behoudt deze. Een dubbelfout wordt gegeven als een speler geblesseerd raakt, een voorwerp of persoon 'van buiten' het aan de gang zijnde spel verstoort en bij een aantal in de spelregels vermelde situaties.

        http://www.gratishandleiding.eu/download/handleiding/spellen/Volleybal.pdf

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding