dubbelportret


dubbelportret 1.0

portret, vervaardigd met behulp van de beeldende kunsten of fotografie, dat twee personen afbeeldt die doorgaans in een persoonlijke relatie of enig verband tot elkaar staan; portret van twee personen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dubbelportret…

is een portret; is een afbeelding

  • [Betrokkene] beeldt twee personen af die doorgaans in enige relatie of verband tot elkaar staan
  • [Voorbeeld of specimen] is bijvoorbeeld een portret van een echtpaar, van twee kinderen uit hetzelfde gezin, van twee collega's enz.

    Hoofdsemagram: portret


    Algemene voorbeelden


    Een aantal belangrijke werken die wel in het Kunsthaus Zürich te zien waren, ontbreekt in Tübingen, zoals het tweede portret van Martelli en de dubbelportretten van Degas' zuster Thérèse en haar echtgenoot en dat van zijn oude vriend Henri Rouart met zijn zoon Alexis.

    NRC,

    Beeldend kunstenaar Hans van Houwelingen heeft het ontwerp gemaakt van de speciale huwelijksmunt die kroonprins Willem-Alexander en zijn verloofde Máxima Zorreguieta maandag 28 januari komen slaan bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. De munt [...] draagt aan de voorzijde de bekende beeltenis van koningin Beatrix. Op de achterzijde staat een dubbelportret van hét paar van de hand van Van Houwelingen.

    Utrechts Nieuwsblad,

    Van Elena (1855) en Camilla (1857) bestaat ook een dubbelportret, geschilderd toen ze ongeveer dertien en elf jaar oud waren.

    NRC,

    Elk klaslokaal begint met een foto met een dubbelportret van een man en een vrouw. Zij werken in dezelfde branche, bijvoorbeeld een pilote en steward.

    De Telegraaf,

    dubbelportret 2.0

    karakteriserende beschrijving in woord of bewegend beeld van twee personen die doorgaans in een persoonlijke relatie of enig verband tot elkaar staan

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een dubbelportret…

    is een portret; is een beschrijving

    • [Betrokkene] heeft betrekking op twee personen die doorgaans in enige relatie of een verband tot elkaar staan

      Hoofdsemagram: portret


      Algemene voorbeelden


      Felstiners boek is namelijk een dubbelportret: naast het leven van de joodse Charlotte Salomon beschrijft Felstiner het leven van de SS-officier Alois Brunner in elkaar afwisselende hoofdstukken.

      NRC,

      In 1999 ontvingen de volgende projecten een subsidie: Evelien Gans voor het schrijven van een dubbelportret van Jaap (1912 - 1993) en Ischa (1943 - 1995) Meijer (dit project wordt medegefinancierd door het Fonds voor Bijzondere Journalistieke Projecten).

      http://www.fondsvoordeletteren.nl/hetfonds.php3

      Hij filmde Carter bij het componeren en tijdens repetities en was met de camera bij premières van nieuwe stukken aanwezig, wat resulteerde in meerdere korte films. In 1987 maakte Scheffer de documentaire Time is Music, een dubbelportret van Carter en diens collega John Cage.

      http://www.cinema.nl/cinema/magazines/news/index.jsp?portals=3142294=5268514=18022910,