duidelijkheidshalve


duidelijkheidshalve 1.0

(formeel; (vooral) geschreven taal)

met het oog op de duidelijkheid; omwille, ter wille van de duidelijkheid; vanwege de duidelijkheid; voor de duidelijkheid; om (volstrekt) duidelijk te zijn

Algemene voorbeelden


In een gloedvol betoog verdedigt professor K. de stelling, dat vergelijking van internationale cijfers van perinatale sterfte overeenkomt met het vergelijken van appels met peren. Hiermee wordt zijn artikel een kritiek op een door mij onlangs gepubliceerde tabel en figuur 1. De laatste wordt hieronder duidelijkheidshalve nogmaals afgedrukt (figuur 1).

https://www.ntvg.nl/artikelen/de-nederlandse-perinatale-sterfte-internationaalperspectief/ingezonden-mededelingen,

Als de historische context verwarring kan wekken, zou je duidelijkheidshalve verschil kunnen maken tussen Brits-Indiërs en Nederlands-Indiërs.

https://www.trouw.nl/home/jdeberg-trouw-nl-taal~a4c02434/,

Waarden lijken op het eerste gezicht nogal absoluut, maar in feite zijn zij veranderlijk en aan tijd en plaats gebonden. Zoals voor een schipbreukeling een enkel glas water oneindig veel meer waard is dan een stapel bankbiljetten, zo worden op het slagveld andere kwaliteiten gewaardeerd dan in een schoollokaal het geval zal zijn. Duidelijkheidshalve nog een ander voorbeeld van de situationele bepaaldheid van een waarde: het maakt nogal wat uit of men een joodse profeet over 'waarheid' hoort spreken, of een jurist uit het Derde Rijk. Met andere woorden: de situatie kan de betekenis van waarden ingrijpend veranderen.

http://www.waarden.org/studie/hoeken/2artikelen/sleutelbegrippen/waarden.html

Duidelijkheidshalve moet de eindnoot die verwijst naar een nieuw geïntroduceerde maatregel of een maatregel met gewijzigde voorwaarden in de bijlage bij Verordening (EU) nr. 1387/2013, worden geschrapt en moeten de bij deze verordening gewijzigde vermeldingen met een asterisk worden gemerkt.

https://www.futd.nl/fiscaal-nieuws/10039/schorsing-autonome-rechten-van-het-gemeenschappelijk-douanetarief-voor-bepaalde-landbouw-en-industrieproducten/,

Duidelijkheidshalve vindt u hierna een samenvatting van de wijzigingen, samen met een versie van de gewijzigde checklists [...] met zichtbare wijzigingen.

http://www.icci.be/nl/publicaties/Downloads/Pages/isa-checklists-en-templates.aspx,

Duidelijkheidshalve en uit rationaliteitsoverwegingen dient die verordening te worden ingetrokken en vervangen.

https://www.parlementairemonitor.nl/9353000/1/j9vvij5epmj1ey0/vi8rm2z0ppzl,

Derhalve is het noodzakelijk de voorschriften in het besluit van het Uitvoerend Comité van Schengen van 19 december 1996 inzake visumafgifte aan transiterende zeelieden [...] te vervangen door de voorschriften in deze verordening. Duidelijkheidshalve dienen deze voorschriften te worden verenigd met de algemene voorschriften die zijn vervat in het besluit van het Uitvoerend Comité van Schengen van 26 april 1994 betreffende visumafgifte aan de grens [...], dat overeenkomt met bijlage 14 van het Gemeenschappelijk Handboek.

https://puc.overheid.nl/nsi/doc/PUC_2312_14/1/,

Combinatiemogelijkheden


met werkwoord


  • duidelijkheidshalve na elkaar behandelen

Hoewel de vergunningprocedure krachtens de Aw en de bestemmingsplanprocedure chronologisch parallel hebben gelopen, worden zij hier duidelijkheidshalve na elkaar behandeld.

http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

  • duidelijkheidshalve cusiveren
  • duidelijkheidshalve cursief en vet drukken

Soms is de letter of zijn de letters waar het om gaat, duidelijkheidshalve gecursiveerd.

http://taalunieversum.org/voorzetten/9001763111/56/,

Om het woordenboek niet te lijvig te maken, kozen de samenstellers voor een verwijzing naar veel voorkomende elementen. In plaats van "maal" (zoals in Dormaal, Halmaal, Watermaal, Wijchmaal, …) telkens opnieuw uit te leggen, vindt de lezer dit trefwoord alfabetisch in de lijst. Bij Halmaal bv. is "maal" dan duidelijkheidshalve cursief en vet gedrukt. Zo weet de lezer onmiddellijk dat dit element apart wordt verklaard.

https://kempeneers.org/2010/09/30/de-vlaamse-gemeentenamen/,

  • duidelijkheidshalve onderscheid maken (tussen zaken)

Duidelijkheidshalve zal bij de indelingen indien nodig een onderscheid gemaakt worden tussen de termen 'zelfstandige zin' en 'afhankelijke zin' als functionele aanduidingen enerzijds en de termen 'hoofdzin' en 'bijzin' als vormelijke aanduidingen anderzijds.

http://ans.ruhosting.nl/e-ans/21/02/01/body.html,

  • duidelijkheidshalve opmerken (dat)

Duidelijkheidshalve dient te worden opgemerkt dat het Engelse recht van toepassing is in Engeland en Wales. Schotland en Noord-Ierland maken tevens deel uit van het Verenigd Koninkrijk maar hebben beide een eigen rechtssysteem.

https://www.notariaatonline.nl/handboek-boedelafwikkeling/engeland/13-1/,

Het op de markt brengen van merchandise rondom programma's van publieke media-instellingen is in beginsel niet verboden, mits de publieke media-instellingen zich houden aan de reclame- en sponsorregels, het dienstbaarheidsverbod en toestemming van het Commissariaat krijgen voor het uitvoeren van deze nevenactiviteit. Het Commissariaat merkt hierbij duidelijkheidshalve op dat in het onderhavige geval geen sprake is van een nevenactiviteit van een publieke media-instelling.

https://www.ie-forum.nl/artikelen/omroep-max-krijgt-boete-voor-heel-holland-bakt-gelicentieerde-producten,

( recht en misdaad)
  • (bij iets) duidelijkheidshalve overwegen (dat)

Duidelijkheidshalve overweegt het hof dat het thans alleen nog gaat om de vraag of [geïntimeerden] inbreuk hebben gemaakt op de erfdienstbaarheid om niet in het water te bouwen, bij tussenarrest aangeduid als erfdienstbaarheid.

https://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHLEE:2012:BX6570,

Het Hof volgt het oordeel van de Raad. Duidelijkheidshalve overweegt het Hof daarbij dat het bij het onderzoek door de deken van de klacht over excessief declareren door verweerder niet gaat om een begroting als bedoeld in de Wet Tarieven Burgerlijke Zaken. Het had de deken echter vrij gestaan om in het kader van zijn onderzoek de betreffende declaraties ter advies en beoordeling aan de Raad van Toezicht voor te leggen.

https://www.advocatenorde.nl/juridische-databank/details/uitspraken/41392,

  • iets duidelijkheidshalve toevoegen (aan iets)

Ook de herstelwetgeving en -rechtspraktijk hebben bewust en nadrukkelijk joden - of andere groepen slachtoffers - niet met zoveel woorden als een aparte categorie rechthebbenden onderscheiden. In hoeverre dit is gebeurd uit principiële afwijzing van discriminatie dan wel juist uit bureaucratische zakelijkheid of zelfs uit 'negatieve gevoelens' jegens hen is in de recente wetenschappelijke literatuur daarover een punt van discussie, maar blijft hier verder buiten beschouwing. Het onderzoek dienaangaande valt naar het oordeel van de begeleidingscommissie namelijk buiten de verstrekte taakopdracht. Daaraan zij duidelijkheidshalve toegevoegd, dat de groep joden - of welke andere groep ook - als collectief geheel juridisch gezien uiteraard geen aanspraak heeft op vermogensrechtsherstel.

http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=MFCWD4855C0A4FB3F48BB9AE40F4C603D6CB1X314X47403X9,

  • iets duidelijkheidshalve vermelden
  • duidelijkheidshalve zij hierbij vermeld dat

De gemachtigde heeft bevestigd dat het gaat om de Vlaamse Belastingdienst, wat duidelijkheidshalve het best wordt vermeld.

https://www.vlaanderen.be/fr/nbwa-news-message-document/document/09013557801c0e2c,

Duidelijkheidshalve zij hierbij vermeld dat indien Opdrachtgever de Overeenkomst niet binnen voornoemde termijn opzegt, Opdrachtgever de Overeenkomst uitsluitend kan opzeggen met inachtneming van het bepaalde in artikel 9.1.

https://www.allinarbo.nl/images/documenten/Algemene-Voorwaarden-%28AV%29-All-INArbo-2017.pdf,

  • iemand duidelijkheidshalve (enige) achtergrondinformatie verschaffen

Alvorens tot mijn eigenlijke onderwerp te komen, wil ik duidelijkheidshalve u enige achtergrondinformatie verschaffen, en dat in vogelvlucht.

http://docplayer.nl/14285798-Alvorens-tot-mijn-eigenlijke-onderwerp-te-komen-wil-ik-duidelijkheidshalve-u-enige-achtergrondinformatie-verschaffen-en-dat-in-vogelvlucht.html,

  • duidelijkheidshalve wijzen op iets
  • duidelijkheidshalve erop wijzen (dat)

De verdere onderverdeling in groepjes van dieren die samen worden besproken is soms gebaseerd op een of andere overeenkomst, bijvoorbeeld in hun leefwijze (voeding, manier van voortbewegen, leefomgeving), en niet op directe verwantschap volgens de wetenschappelijke classificatie. Daar wijzen de samenstellers in die gevallen duidelijkheidshalve zelf op.

https://www.pluizer.be/kinderboeken-jeugdboeken/dierenencyclopedie-voor-de-jeugd,

Duidelijkheidshalve wijzen we erop dat de tabellen vanaf 1 april 2012 3 soorten bijdragen opgeven die opgesplitst zijn volgens de datum van kennisgeving van de opzeg of verbreking van de overeenkomst en volgens de aanvangsdatum van de stelsels van SWT of SWAV.

http://www.securex.eu/lex-go.nsf/vwNewsWgsoc_nl/e6ef151ae083f5aec1257a240031cb12?OpenDocument&segment=wg&Click=#.W7yvCCtcGUk,

  • iets duidelijkheidshalve zeggen

Nog steeds merken we dat de benaming lamelparket wel eens verward wordt met de benaming laminaat. Duidelijkheidshalve zeggen wij altijd: lamelparket is 100% echt hout en laminaat is kunststof.

http://www.parketpakhuis.nl/lamelparket-vloeren/

'Klasseren' wordt vooral verkeerd gebruikt in twee betekenissen: een zaak als afgedaan beschouwen (…) en: als monument beschermen (…). Duidelijkheidshalve kan men ook zeggen: op de monumentenlijst plaatsen, onder monumentenzorg plaatsen, als monument erkennen of beschermen.

https://www.taaladvies.net/taal/advies/vraag/994/