duikplank


duikplank 1.0

afbeelding

Bron: Linda Bartlett
( Publiek domein )

(verende) springplank boven een zwembad die bedoeld is om ervanaf te duiken en springen; plank boven het water om ervanaf te duiken en springen

Semagram


Een duikplank…

is een plank

 • [Functie] dient om ervanaf te duiken en springen
 • [Positie] is geplaatst boven het water, boven een zwembad

  Algemene voorbeelden


  Paul zou nu op de rand van zijn duikplank staan, zijn lichaam laten veren, zijn armen zijwaarts strekken, door zijn knieën buigen, zijn armen naar voren steken, afzetten met de bal van zijn voet en in het water duiken. Na honderd baantjes zou hij zijn lichaam afspoelen met ijskoud water en de vruchtensappen drinken die Bakabana had uitgeperst.

  Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

  Langs het jaagpad, dat slechts zelden door de schippers gebruikt werd omdat er op het kanaal om zo te zeggen niet gevaren werd, had een groep studenten een soort zwemplaats in het kanaal afgebakend. Het riet was weggekapt en er was een duikplank aangelegd. De elsenstruiken dienden als kleedkamers.

  De lange geboorte, Lut Ureel,

  Combinatiemogelijkheden


  als subject bij een werkwoord


  • doorbuigen

  Hoog boven de in het water krioelende menigte staat hij, op zijn tenen, bijna los van alles. Hij zet af, veert rechtstandig omhoog met gespreide armen, komt neer, zet opnieuw af. Vier-, vijfmaal buigt de duikplank door, steeds dieper, en zwiept de jongeman omhoog. Plotseling staat hij weer roerloos stil. Beheerst draait hij zich om op de smalle plank en loopt terug.

  De hemelvaart van Massimo en Lui oog, Oek de Jong,

  met adjectief ervoor


  • de hoge duikplank
  • de lage duikplank

  De pijn die hij ervoer op het moment dat hij het water raakte, bracht herinneringen boven aan een zwembad uit zijn kinderjaren, toen hij niet onder wilde doen voor grotere jongens en van de hoge duikplank was gesprongen, met doodsangst in zijn schriele lijf.

  Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

  'Maar je hebt wel wat gemist. Het hele zwembad stond te kijken toen deze jongen ...' (en hij wees op Bruinsma) '... een driedubbele salto van de hoge duikplank maakte ... Wie had dat ooit achter hem gezocht.'

  De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

  'Ik val aan, wie volgt mij?' Koos keek hem na. Zijn kale tandeloze vriend en broeder van de natte gemeente sprintte over het betegelde looppad naar de lage duikplank en kwam zonder vaart te minderen met een geweldige plons plat op zijn buik op het kabbelende wateroppervlak terecht.

  De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

  in voorzetselgroep


  • op de duikplank

  Voor de laatste maal stapt Paul op de duikplank van zijn zwembad in Paramaribo, recht zijn rug, strekt zijn armen langs zijn lichaam, richt zijn ogen op het einde van de plank, haalt diep adem, maakt drie snelle passen, zet af van de rand met zijn linkervoet, steekt zijn armen naar voren en veert omhoog, hij scheert over het water, zijn hoofd tussen zijn armen, raakt met zijn vingertoppen de waterspiegel en schiet eronder.

  Liefdesdood, Oscar van den Boogaard,

  Ik had het binnensmonds gelach om me heen koel genegeerd en gemeend er zonder schimpscheuten onderuit te zullen komen, tot meneer Bruane me vlak voor het einde van de les verzocht om plaats te nemen op de duikplank en de sprong te maken die hij even tevoren had gedemonstreerd.

  Mijn tweede huid, Erwin Mortier,

  • van de duikplank duiken
  • van de duikplank duwen
  • van de duikplank springen

  Apetrots waren ze allemaal! Er werd gesprongen en gedoken van de kant en ook van de duikplank. Een leuke en sportieve ochtend met veel zwemplezier en persoonlijke overwinningen.

  http://www.stiepel.nl/actueel/nieuws-uit-de-groepen/zwemmen-groep-miranda-en-anke/print.html,

  Het leek haast of zij aanvoelde wat er in mij omging, of ze begreep dat ik mij voelde als iemand die van de hoge duikplank wordt geduwd, terwijl hij niet zwemmen kan.

  Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

  Als er voldoende toezicht is, kunnen zwemliefhebbers volgend jaar gewoon van de duikplank springen in de vijf Terneuzense openluchtzwembaden. De duikplanken worden alleen bij grote drukte gesloten.

  http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-vlaanderen/duikplanken-alleen-gesloten-bij-drukke-zwemdagen-1.3572837,

  Woordfamilie


  Als deel van een afleiding