dumpprijs


dumpprijs 1.0

prijs van een product of dienst die ver onder de marktprijs ligt; zeer lage prijs

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een dumpprijs…

is een prijs; is een bedrag; is een hoeveelheid

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een zeer lage prijs

    Hoofdsemagram: prijs


    Algemene voorbeelden


    De 'vijand' is uiteraard Marokko dat met 'dumpprijzen' de markt bederft en tijdens de lopende onderhandelingen over een nieuw vrijhandelsakkoord met de Europese Unie in Brussel ook nog de Spaanse tomaten- en visserijbelangen tegen elkaar uitspeelt.

    NRC,

    Daarbij ben ik over het bezwaar heengestapt – wat mij door nogal wat niet alleen liberale vrienden en relaties enigszins kwalijk is genomen – dat men, gezien het merkwaardige stelsel van prijsvorming in de USSR (thans gelukkig in herziening), misschien kan argumenteren dat de lage prijs van de Lada als een dumpprijs te beschouwen is.

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    Ook Groningen is niet ontkomen aan de rigide saneringsgolf die de scheepsbouw in de jaren zeventig en tachtig heeft getroffen. Nu die voorbij is wacht de regio een nieuwe strijd. Want door de dumpprijzen uit Oost-Europa en de toegenomen activiteit in andere landen staat de Nederlandse scheepsbouw opnieuw onder druk.

    NRC,

    Hij tovert als een goochelaar twee bolletjes zilverpapier tussen zijn vingers, coke en heroïne. Nog geen tien gulden per stuk. Absolute dumpprijzen.

    Een soort Engeland, Robert Anker,

    Inmiddels probeert men het in Chicago nog eens, maar dan met dumpprijzen (terminologie van de PTT): $ 75 per maand inclusief 30 gespreksminuten.

    Vrij Nederland,

    Combinatiemogelijkheden


    als object bij een werkwoord


    • dumpprijzen betalen
    • dumpprijzen verbieden

    Alleen Easyjet is toegeeflijk: zestien tot achttien procent van de stoelen is bezet door reizigers die dumpprijzen hebben betaald.

    Het Parool,

    De Kamer heeft moties aangenomen waarin de regering werd verzocht bepaalde vormen van alcoholmarketing, op alcoholmarketing gericht op jongeren, "happy hours" en stuntaanbiedingen en dumpprijzen te verbieden.

    http://www.pgd.nl/kennismaking_pgd.html

    in voorzetselgroep


    • tegen dumpprijzen eruit doen
    • tegen dumpprijzen exporteren
    • tegen dumpprijzen leveren
    • tegen dumpprijzen op de markt brengen
    • tegen dumpprijzen vervoeren

    Let maar eens op hoe vaak V&D Lego tegen dumpprijzen eruit doet in de zomer!

    http://www.grootgezin.nl/frames.php?kwestiesN.php

    Dankzij die onbetaalde rekening en EG-subsidies exporteren wij voorts dat vlees van de intensieve veehouderij tegen dumpprijzen en maken het aldus voor extensieve veehouders elders onmogelijk een droge boterham te verdienen.

    NRC,

    De slijters waren al kwaad omdat Heineken zijn bier tegen dumpprijzen levert aan supermarkten, zodat die ermee kunnen stunten in de prijzenoorlog.

    Algemeen Dagblad,

    De slag om de mobiele beller heeft er inmiddels toe geleid dat zaktelefoons tegen dumpprijzen op de markt worden gebracht.

    De Standaard,

    Ook geruchten als zou Rusland overwegen zijn diamantproduktie tegen dumpprijzen op de vrije markt - buiten de Central Selling Organisation (CSO), de verkooptak van De Beers, om - te brengen, waren vorig jaar niet bepaald bevorderend voor de handel.

    NRC,

    Rederijen op hun beurt, maken dankbaar gebruik van deze schepen om olie tegen dumpprijzen te kunnen vervoeren.

    http://www.milieuloket.nl/9292000/modulesf/vge7hb8359qg

    • optreden tegen dumpprijzen

    Kennelijk wil de Europese Commissie meer gaan doen om de Europese scheepvaart een betere concurrentiepositie te verschaffen: grotere veiligheid, stoppen van uitvlaggen, voorkomen van oneerlijke concurrentievoorwaarden en optreden tegen dumpprijzen in de lijnvaart.

    http://www.waterland.net/nim/nw-elan.htm

    • verbod van dumpprijzen

    Het ging hier om winkeliers uit de Elzas die bij wijze van lokkertje bepaalde produkten beneden de inkoopprijs hadden verkocht, hoewel de Franse wet 'wederverkoop met verlies' verbiedt. De klacht luidde dat Frankrijk hiermee het vrije verkeer van goederen over de grenzen ontoelaatbaar beperkte. Die lokkertjes waren vooral bedoeld om Duitse klanten te lokken en in Duitsland geldt het verbod van dumpprijzen niet.

    NRC,

    • voor dumpprijzen leveren
    • voor dumpprijzen over de toonbank vliegen
    • voor dumpprijzen van de hand doen
    • voor dumpprijzen verkopen

    China levert veren voor dumpprijzen, maar ook de Oostbloklanden werken concurrerend.

    NRC,

    Heel frustrerend als je je eigen videomateriaal, die je braafjes thuis hebt gekocht, hier voor dumpprijzen over de toonbank ziet vliegen.

    http://users.skynet.be/michel.ds/16_5.htm,

    'Het zijn gewoon overgebleven partijen van grootwinkelbedrijven, die vervolgens op verschillende lokaties in Nederland voor dumpprijzen van de hand worden gedaan'.

    Meppeler Courant,

    Hij betrok de machines van een buitenlandse leverancier en verkoopt ze, aldus Deac, voor dumpprijzen.

    Meppeler Courant,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • stuntaanbiedingen en dumpprijzen

    De Kamer heeft moties aangenomen waarin de regering werd verzocht bepaalde vormen van alcoholmarketing, op alcoholmarketing gericht op jongeren, "happy hours" en stuntaanbiedingen en dumpprijzen te verbieden.

    http://www.pgd.nl/kennismaking_pgd.html

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding