duofiets


duofiets 1.0

afbeelding

Bron: Wikimedia Commons
( CC BY-SA 3.0 )

(transport, verkeer en reizen)

fiets voor twee personen, die naast elkaar zitten en van wie beiden kunnen trappen maar er één stuurt
Wordt soms ook gebruikt voor een tandem, hoewel de berijders daarvan achter elkaar in plaats van naast elkaar zitten.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een duofiets…

is een fiets; is een tweewieler; is een voertuig

  • [Deel] heeft twee zitjes naast elkaar; heeft twee stel trappers; heeft drie of vier wielen
  • [Doel of bestemming] is bestemd voor twee personen om samen op één fiets te fietsen
  • [Gebruiker] wordt vaak gebruikt door iemand die niet zelfstandig kan fietsen samen met een begeleider
  • [Onderscheid of tegenstelling] verschilt van een tandem omdat daarop twee mensen achter elkaar in plaats van naast elkaar zitten

Hoofdsemagram: fiets


Algemene voorbeelden


Onze buddy's begeleiden maandelijks een viertal beweegactiviteiten samen met de mensen met jongdementie en hun partner. De combinatie van bewegen en de gezonde buitenlucht zorgt ervoor dat ze vrolijker en levenslustig worden. Daarom gaan we ook vaak wandelen of maken we gebruik van onze duofietsen. We zochten al langer naar een manier om beleving, bewegen en sociale contacten in de openlucht uit te breiden.

Het Belang van Limburg,

"We willen graag dat iedereen daarvan kan genieten, ook mensen met een handicap. Onder het motto Iedereen op de fiets kan je vanaf nu duofietsen of rolstoelfietsen huren in de Fietspunten van Halle en Vilvoorde", besluit de gedeputeerde.

Het Nieuwsblad,

Elke keer wanneer ik met de duofiets bij haar huis voor kwam rijden, riep de van oorsprong Indische Lydia verrukt uit: 'Zo'n prachtige fiets, dat kan alleen door Nederlanders uitgevonden worden!' Toen Lydia tegen de 80 jaar liep, raakte ze door een optelsom van ouderdomsklachten steeds meer aan huis gekluisterd. Dat ze haar vrijheid op de fiets moest missen, deprimeerde haar. Toen we hoorden van de oprichting van Fietsmaatjes Leiden Leiderdorp hebben we ons gelijk opgegeven als gast en fietsvrijwilliger.

https://www.buurtwijs.nl/content/de-wereld-aan-je-voeten,

Rijwiel- en bromfietsenhandelaar De Lange uit de Hoofdstraat in Noordwijk ving twee vliegen in één klap door de duofiets uit Frankrijk naar Nederland te halen. Want zowel de landementhousiasten als de kijkgrage badgasten komen met dit overdekte fietsgeval aan hun trekken. Snelheid Voor vijf gulden per uur kun je met zo'n gangetje van twaalf kilometer per uur naast elkaar — en dus niet tegen de rug van de bestuurder aiankijkend — door de Noordwijkse straten fietsen, waarbij je vanzelfsprekend van de nodige belangstelling verzekerd bent.

Algemeen Dagblad,

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • een driewielige duofiets
  • een elektrische duofiets
  • een vierwielige duofiets

Het ingezamelde geld gaat integraal naar het Evergems woon-zorgcentrum Ter Caele. "Om een driewielige duofiets te kopen", klinkt het.

Het Nieuwsblad,

De vzw Zonnestraal uit Lennik kan met de cheque een drumstel aanschaffen voor de muziektherapie. De Okkernoot spaart dan weer voor een elektrische duofiets om met mensen met autisme op uitstap te kunnen gaan.

Het Nieuwsblad,

"Je ziet vaak blinde mensen achterop een tandem. En ook ouderen die twijfelen aan hun evenwicht fietsen graag met iemand mee. Maar op een tandem zit je achter elkaar, terwijl naast elkaar fietsen veel gezelliger is", zegt Menno Kroezen. Hij ontwikkelde de '2Cycle': 2 volwaardige fietsen die met drie verbindingsstangen worden omgebouwd tot een vierwielige duofiets. "Zo kun je naast elkaar fietsen zonder het risico met de sturen in elkaar te komen."

Trouw,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding