duurzaamheidskloof


duurzaamheidskloof 1.0

(cultuur en samenleving; natuur, milieu en energievoorziening; neologisme)

kloof die ontstaat tussen enerzijds vrij arme mensen die zich verduurzamingsmaatregelen slecht kunnen veroorloven en anderzijds rijkere mensen die dat wel kunnen en daarbij vaak ook nog profiteren van verduurzamingssubsidies

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een duurzaamheidskloof…

is een kloof

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een kloof die bestaat tussen verschillende groepen mensen met betrekking tot verduurzamingsmaatregelen

    Algemene voorbeelden


    Klimaat is de nieuwe klassenstrijd. Ik ben geen klimaatscepticus, maar wel een klimaatdraagvlakscepticus. Ik vrees dat de energietransitie die nu door kabinet en maatschappelijke partners over Nederland wordt uitgestort tot diepere scheidslijnen zal leiden en de populistische kortsluiting tussen hoger- en lageropgeleiden verder zal doen toenemen. Er loopt een duurzaamheidskloof door onze samenleving.

    de Volkskrant,

    Zonder ingrijpen krijgen echte pechvogels te maken met een opeenstapeling van problemen: ze verliezen hun baan, kijken uit op ongewenste windmolens, ontvangen steeds hogere energierekeningen, ze zien hun wijken verpauperen, wonen in onverkoopbare huizen en kunnen zich steeds moeilijker verplaatsen. Een nieuw 'mandje vol sukkelaars' met een diepe afkeer voor de overheid dient zich aan. Een paar weken geleden waarschuwde filosoof René Cuperus in de Volkskrant voor een 'duurzaamheidskloof', waarbij de 'lager betaalde, lager opgeleide helft' van Nederland de grootste rekening gepresenteerd krijgt omdat ze onvoldoende geld hebben om op tijd over te stappen op duurzame energie. Zijn zorgen zijn terecht; al menen wij dat het te simpel is te stellen dat de energiekloof gaat lopen tussen de huidige groep 'rijk en hoogopgeleid' aan de ene, en 'arm en laagopgeleid' aan de andere kant.

    de Volkskrant,

    De elektrische fiets moet het woonwerk-verkeer gaan domineren. Fietsen kan bijdragen aan de emancipatie van vrouwen met een minderheidsachtergrond. Maar hoe duurzaam en veilig is fietsen echt? De elektrische fiets is voorlopig niet klimaatneutraal. De stroom moet worden opgewekt en opgeslagen. Ook batterijen vragen problematische grondstoffen. Niet iedereen kan zich zo'n fiets permitteren. Zonder subsidie en gratis opladen dreigt een duurzaamheidskloof. Ook als de elektrische fiets groener en betaalbaarder wordt, blijft de veiligheid en kwestie.

    nrc.next,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2018
    Samenhangende woorden (betekenis) energiekloof; zonnepaneelschaamte