duwfout

duwfout 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur)

fout die bestaat uit het onreglementair duwen van een tegenstander; overtreding wegens ongeoorloofd duwen
Vaak in toepassing op voetbal, maar ook in balsporten als korfbal en handbal in gebruik.

Algemene voorbeelden

Mertens gaat op twitter door het stof voor duwfout. Dries Mertens heeft vanavond via zijn twitteraccount zijn 'welgemeende excuses' aangeboden aan Gary Cahill. De PSV'er bezorgde de verdediger van Engeland én Chelsea gisteren een dubbele kaakbreuk, waardoor hij het EK moet missen. Mertens duwde Cahill tijdens de oefeninterland Engeland-België (1-0) op Wembley.

Duwfouten zijn ernstige en erge overtredingen, want zij zijn gevaarlijk voor de tegenstander, omdat deze duwen onverwachts komen, de aanvaller daarmee geen rekening kan houden en dan zijn evenwicht kan verliezen, kan vallen en gewond kan raken.

"Dit moet de eerste keer zijn dat iemand uitgesloten wordt voor een duwfout', nam Vandereycken de verdediging op van de 19-jarige aanvaller.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden

als object bij een werkwoord

• een duwfout constateren

Als je een echte duwfout constateert, dan de eerste keer een officiële waarschuwing (gele kaart) en vervolgens ook een tijdelijke uitsluiting (2 minuten tijdstraf) etc.

• een duwfout maken

Arno Vrielink maakte binnen de beruchte lijnen een duwfout waarna Arend Terpstra van elf meter toch nog de eer binnen kegelde: 5-1.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor

• een domme duwfout
    • een echte duwfout
    • een zware duwfout

Die tweede helft werd ontsierd door vele trek- en duwfouten en door een irritant fluitende ref Lepoutre, met als triest dieptepunt de uitsluiting van Morhaye na een overigens domme duwfout op Grujic, die spectaculair tegen het beton naast het speelveld terechtkwam.

We begonnen wat te twijfelen en werden zeker niet geholpen door de scheidsrechter die de rode kaart op zak hield na een zware duwfout op Zaid. Als Aalst dan nog een penalty cadeau kreeg konden we ons mentaal niet meer opladen en werd het een 9-6 nederlaag.

met voorzetselgroep

Voorzetsel: op

• duwfout op de keeper
    • een duwfout op Berrevoets
    • een duwfout op Grujic
    • een duwfout op Vergueitchik

Na een duwfout (?) van Scavone op de net ingevallen Vergueitchik stapte Kaï resoluut naar de stip.

De defensie van Lokeren stond er bij en keek er naar. Bovendien werd een kopbaldoelpunt van Zere afgekeurd. Duwfout op de keeper of trapte Kubik de hoekschop buiten?

Na een duwfout van Weckx op Berrevoets legde scheidsrechter Evrard de bal op de stip.

• een duwfout van Albert
    • een duwfout van Grujic
    • een duwfout van Pleister
    • een duwfout van Weckx

Aan de overkant kon Alan Shearer doelman Neville Southall (in zijn 700ste wedstrijd voor Everton) een keer verslaan. Het doelpunt van de man van 750 miljoen werd echter afgekeurd wegens een duwfout van Albert.

Het had zelfs 1-1 kunnen worden, maar scheidsrechter Hus had de duwfout van Grujic op Mpenza in de strafschopzone niet opgemerkt.

Twee minuten voor tijd scoorde John Pleister de gelijkmaker, maar alleen de man in het zwart had vooraf een duwfout van Pleister gezien en annuleerde het doelpunt.

in voorzetselgroep

• na een duwfout

Ook na de hervatting hadden de Hasselters een veldoverwicht en wist men tweemaal te scoren, echter beide doelpogingen werden geannuleerd na een duwfout en een buitenspelsituatie.

Halfweg keurde de ref een vrijschopgoal van Da Cruz af na een duwfout.

Hasenhüttl kopte even later raak, maar ook die treffer werd afgekeurd, na een duwfout.

• een strafschop voor duwfout

Het publiek, tot dan apathisch bij een partij die alleen voor rust bij vlagen het betere Anderlechtse bewegingsvoetbal liet bekijken, begon zich te roeren. Eerst om zijn ongenoegen te luchten, nadien om te juichen bij de doelpunten van De Boeck (uit een doorkopper van Bosman), Zetterberg (een sublieme knal in volle belegering) en De Bilde (een strafschop voor duwfout van Mghoghi op Preko).

• wegens een duwfout

Na de rust was de eerste aktie ook weer voor Deinze via Feys. Zijn mooi kopbaldoelpunt werd afgekeurd wegens een voorafgaande duwfout.