dwarskracht


dwarskracht 1.0

(natuurkunde en astronomie)

kracht die, in constructies, in dwarse richting werkt, bijvoorbeeld bij schepen, balken, liggers en tunnels

Semagram (extra betekenisinformatie)


Dwarskracht…

is een kracht

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] werkt in een dwarse richting
  • [Toepassingsgebied of bereik] wordt bijvoorbeeld aangetroffen bij schepen, balken, liggers en tunnels

    Hoofdsemagram: kracht


    Algemene voorbeelden


    Het opstellen van de dwarskrachtenlijn wordt gedaan om te bepalen waar de maximale dwarskracht optreedt. Nadat dit bepaald is wordt met behulp van die gegevens vaak de maximaal optredende schuifspanning of de momentenlijn berekend. Voordat je de dwarskrachtenlijn kan tekenen moet je eerst zorgen dat alle reactiekrachten zijn berekend en dat de vrije lichaamsschets in evenwicht is.

    http://werktuigbouw.info/dwarskrachtenlijn.html,

    Voorliggend rapport is het resultaat van het onderzoek naar dwarskracht in zinktunnels. Dit afstudeerrapport is uigevoerd als afsluitend onderdeel van de studie Civiele Techniek aan de Technische Universiteit Delft.

    http://www.infopuntveiligheid.nl/Infopuntdocumenten/201103%20D.%20Joosten%20Dwarskracht%20in%20zinktunnels.pdf,

    Op het hoogtepunt in de zestiger jaren ontwikkelden de oorlogsschepen zich in een lengte-breedte-verhouding, o.a. in het charter van De 7 Provinciën, van ± 165 voet lengte bij 43 voet breedte en 17 voet holte. Een belangrijke noviteit was het weglaten van het onderste dek, de koebrug. Het verlies aan dwarskracht werd opgevangen door in het ruim dwarsschoren aan te brengen in de vorm van Andreaskruisen.

    http://www.bataviawerf.nl/valreep.htm

    Stel een ligger wordt belast met een continue last over de lengte van de ligger. Dit wordt dan uitgedrukt in kN/m. Omdat de ligger een bepaalde lengte heeft neemt de optredende dwarskracht naar de steunpunten toe door toedoen van die belasting. In het midden is de dwarskracht nul, echter na een meter bedraagt deze bijvoorbeeld al 10 kN. Bij nog een meter komt er weer 10 kN bij op, waardoor na 2 meter de dwarskracht 20 kN bedraagt. Dit gaat zo door tot het steunpunt is bereikt, omdat daar de balk op rust.

    http://wetenschap.infonu.nl/techniek/111013-wat-houdt-dwarskracht-in.html

    Onderwaterschip en appendages: elektrisch varen voor vaartuigen in natuurgebieden en gebieden waar geen verbrandingsmotoren worden toegelaten; onderwaterschepen: zeilboten: het verhogen van de hydrodynamische dwarskrachten bij schepen van geringe diepgang en bij nieuwe roer- en kielconcepten; motorboten: vaargedrag in semi-planerend gebied.

    http://www.waterland.net/nim/nw-elan.htm

    Een kopplaatverbinding tussen een kolom en een ligger moet zowel een dwarskracht als een moment overbrengen. Hoe moet de dwarskracht over de bouten worden verdeeld?

    http://www.staalsupport.nl/zoeken-detail.asp?pag=291,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • inwendige dwarskracht
    • uitwendige dwarskracht

    Belangrijkste wetenswaardigheden van de dwarskrachtenlijn. - Voordat je de dwarskrachtenlijn tekent moeten eerst alle reactiekrachten berekend zijn. - Aan het einde van de balk moet de inwendige dwarskracht altijd op nul uitkomen. - Momenten die in de vrije lichaamsschets staan hebben geen invloed op de dwarskrachtenlijn.

    http://werktuigbouw.info/dwarskrachtenlijn.html

    Indien in enigerlei snede de rekenwaarde van de optredende schuifspanning, welke volgt uit het verloop van de uitwendige dwarskracht, gelijk wordt aan de schuifspanningscapaciteit, dan is daarmede rekenkundig de bezwijktoestand ten aanzien van dwarskracht bekend; het dwarskrachtdraagvermogen kan dan berekend worden.

    http://www.cob.nl/kennisbank/webshop/artikel/dwarskracht.html,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • langskrachten en dwarskrachten

    Een hulpwagentje kan een tweede scheepsmodel volgens een rechte koers voortbewegen; op deze manier kan de krachtwerking bepaald worden waaraan een schip onderworpen wordt wanneer het een ander schip kruist, of wanneer schepen elkaar inhalen. Instrumentatie: * 4x2 dynamometers voor langs- en dwarskrachten; * dynamometers voor slingermoment; * meting toerental schroef; * 2 schroefkrachtenmeters (stuwkracht en askoppel); * roerhoekmeters; * 2 dynamometers voor roerkracht en moment; * meting van vertikale scheepsbeweging (door inzinking of golfactie); *golfhoogtemeters.

    http://watlab.lin.vlaanderen.be/ned/voorziening/nautisch.htm

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen