e-book


e-book 1.0

afbeelding

Bron: Paulpaul
( Publiek domein )

(media, communicatie en telecommunicatie; neologisme)

digitaal boek dat op computers, tablets en mobiele telefoons te lezen is

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een e-book…

is een boek; is een voorwerp

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is, in verschillende bestandsformaten, alleen digitaal beschikbaar, maar heeft, net als een gewoon boek, meestal een paginaindeling, een hoofdstukindeling en een bladwijzer en beschikt daarnaast ook over een zoekfunctie
 • [Gebruikswijze] kan, met behulp van speciale software, gelezen worden op een computer, bv. een pc of een Mac, of op verschillende mobiele telefoons, bv. op de iPhone

  Algemene voorbeelden


  Het Boekenweekgeschenk is dit jaar voor het eerst ook als e-book beschikbaar. Het geschenk is dit jaar geschreven door Kader Abdolah.

  de Volkskrant,

  In Vlaanderen voert Geert De Kockere, een zeer gewaardeerde jeugdauteur, een eenzame strijd voor het e-book. Op zijn homepage [...] staat een tiental leuke elektronische boeken - verzen, een jeugdroman, kortverhalen - die je gratis kunt downloaden.

  Uitgeven in het digitale tijdperk; De oorlog om het electronische boek; Brugge 2002, Leo De Haes,

  Pubers lezen onder de dekens zonder dat hun ouders zien dat het licht nog aan is, want het e-book heeft een ingebouwde verlichting. Slechtzienden krijgen eindelijk een grote-letterbibliotheek op klein formaat. Theologen doorzoeken de complete Henry en Dächsel met een paar tikken op het aanraakscherm, en plakken ook hun eigen verklaring bij de bijbeltekst. Een boekenlegger is niet meer nodig, want het e-book ligt altijd open waar je gebleven was.

  Reformatorisch Dagblad,

  Woordfamilie


  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  Overige woordfamilieleden


  Etymologie


  Aard herkomst leenwoord
  Vroegste datering 2000
  Brontaal Engels
  Vorm in brontaal e-book waarin e- is verkort uit electronic.
  Samenhangende woorden (betekenis) vook