e-rijder


e-rijder 1.0

(transport, verkeer en reizen; neologisme)

iemand die met een door een elektromotor aangedreven voertuig rijdt, waarbij het doorgaans om een auto gaat; iemand die elektrisch rijdt; elektrische rijder; bestuurder van een elektrisch voertuig
In dit woord is e- een verkorting van elektrisch. In zijn geheel kun je het woord zien als een afleiding van elektrisch rijden ('met een elektrisch voertuig rijden').

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een e-rijder…

is een bestuurder; is een persoon

  • [Activiteit of handeling] bestuurt een door een elektromotor aangedreven voertuig, vrijwel altijd een auto; laadt zijn voertuig op bij een laadpaal

    Algemene voorbeelden


    Rijden in een elektrische auto is zuinig, schoon en comfortabel. Veel Nederlanders weten dat. We zien dan ook steeds meer elektrische auto's op de weg. Helaas is het opladen van deze auto's niet voor iedereen even gemakkelijk. E-rijders die niet kunnen parkeren en opladen op eigen terrein zijn aangewezen op openbare laadpalen.

    https://www.duurzaamdrimmelen.nl/nieuws/oproep-aan-erijders-die-niet-op-eigen-terrein-kunnen-opladen.html,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • snelladen

    Ook bij Nissandealer Visscher in Zuidoost en bij Tankstation Total bij het Olympisch Stadion kunnen e-rijders snelladen.

    https://www.groen7.nl/in-amterdam-is-de-tweede-openbare-snellader-in-gebruik-genomen/,

    als object bij een werkwoord


    • de e-rijder faciliteren

    Het aantal elektrische auto's neemt in hoog tempo toe en u wordt hier als gemeente of bedrijf mee geconfronteerd. U wilt de e-rijder faciliteren, maar hoeveel laadpunten moet u nu plaatsen?

    http://www.vdsijs.nl/afgeronde-projecten/113/Allego-Charing-Plaza-(Pilot),

    met adjectief ervoor


    • een nieuwbakken e-rijder

    Sinds kort rijdt directeur van de stichting e-laad, Onoph Caron, ook zelf een elektrische auto. Hij twittert over zijn ervaringen als nieuwbakken e-rijder. Wat valt hem op? Waar loopt hij tegenaan? Hoe leuk is het?

    https://www.elaad.nl/directeur-e-laad-rijdt-zelf-ook-elektrisch/,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009